Soedan wil normale relaties met de Joodse staat; Arabisch & moslimfront tegen Israël breekt

Plaatje hierboven: Khartoem, Soedan, woensdag 24 oktober 2012. Soedanese betogers houden spandoeken op en scanderen anti-Israëlische leuzen tijdens een protest in Khartoem op woensdag, na een raketaanval in een fabriek. Soedan gaf Israël de schuld voor de aanval. Israël heeft geen commentaar geleverd op de aanklacht [beeldbron: NPR]

Een hooggeplaatste Israëlische diplomaat heeft naar verluidt Soedanese functionarissen ontmoet tijdens een geheime bijeenkomst in Istanboel, als onderdeel van de inspanningen om de banden tussen de twee landen te vernieuwen en zelfs volledige diplomatieke betrekkingen aan te gaan.

De bijeenkomst vond ongeveer een jaar geleden plaats tussen een speciale gezant van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en een team van hoge vertegenwoordigers uit Soedan, waaronder de toenmalige intelligentiedirecteur Mohamed Atta, volgens een nieuwsbericht van Channel 10 op dinsdagavond.

Volgens een bron die bekend was met de door het kanaal geciteerde bijeenkomst, bespraken beide partijen “de opwarming van de betrekkingen tussen de landen en mogelijke Israëlische hulp aan Soedan op het gebied van geneeskunde, landbouw en economie.”

De vergadering, aldus het rapport, was onderdeel van de inspanningen van Israël om diplomatieke banden aan te knopen met een aantal Centraal-Afrikaanse landen en was bekend bij premier Benjamin Netanyahu. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bood geen commentaar op de bijeenkomst.

Het rapport komt nadat de Tsjadische leider Idriss Déby een historisch bezoek bracht aan de Joodse staat en Netanyahu aangekondigd dat hij binnenkort naar N’Djamena zal vliegen om de hervatting van de volledige diplomatieke banden met het land met een meerderheid aan moslims aan te kondigen, bijna een halve eeuw nadat ze waren verbroken. Ruim 97% van de bevolking in Soedan houdt zich aan de islam. De meeste moslims zijn verdeeld over twee groepen: Soefi en Salafi (Ansar Al Sunnah) moslims.

Een hoge Israëlische functionaris zei tegen Channel 10 dat het bezoek van Déby de basis legde voor het normaliseren van de banden met de moslim-meerderheidlanden Soedan, Mali en Niger. Volgens het rapport wordt de diplomatieke drijfkracht van Israël in Afrika mede gedreven door de wens om het luchtverkeer naar Latijns-Amerika te vergemakkelijken.

Vliegen in het luchtruim van traditioneel vijandige Afrikaanse landen – namelijk Tsjaad en Soedan – zou luchtvaartmaatschappijen in staat stellen snellere, meer directe vluchten tussen Israël en het continent aan te bieden. Rechtstreeks vanuit Israël naar Brazilië vliegen over Soedan kan een gemiddelde reis met ongeveer vier uur bekorten, die momenteel minstens 17 uur duurt, en een tussenstop vereist in Europa of Noord-Amerika.

Israël is al lang op zijn hoede voor Soedan, dat van oudsher werd gezien als dicht bij Iran. Begin 2017 trad Khartoem echter toe tot Soennitisch Bahrein en Saoedi-Arabië om de banden met de Sjiitische Islamitische Republiek van Iran te verbreken.  In die tijd leek het land ook toenadering te zoeken tot Israël.

Minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Ghandour zei in een interview in 2016 dat Soedan open stond voor het idee om de banden met Israël te normaliseren in ruil voor het opheffen van Amerikaanse sancties tegen Khartoem. Volgens berichten in de Hebreeuwse media in die tijd probeerden Israëlische diplomaten de steun aan Soedan in de internationale gemeenschap op te trommelen nadat het zijn banden met Teheran had verbroken.

In het verleden diende Soedan naar verluidt als een tussenstation voor de overdracht van Iraanse wapens aan de terroristische Hamas-groep in Gaza. Israël heeft naar verluidt wapens van Soedan naar Gaza onderschept en vernietigd. In 2009 vaardigde het Internationaal Strafhof ook een arrestatiebevel uit voor de Soedanese president Omar al-Bashir voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, met betrekking tot het bloedige conflict in de westelijke regio Darfoer. Omdat het echter banden met Iran verbrak, werd Soedan door Israël niet meer als een bedreiging gezien, maar eerder als een potentiële bondgenoot.

Netanyahu portretteerde het ongekende bezoek van Déby als resultaat van zijn hard-gewonnen diplomatieke inspanningen, verwijzend naar zijn drie bezoeken aan Afrika in de afgelopen paar jaar en zijn verrassingsreis aan Oman in Oktober. Het bezoek aan Oman, een belangrijke diplomatieke overwinning voor Netanyahu, was een duidelijk teken van de vooruitgang van Israël in het verbeteren van de banden met de Golfstaten. Ook op zondag voegde Netanyahu eraan toe dat “er binnenkort meer dergelijke bezoeken in Arabische landen zullen zijn”, zonder details te geven.


Bronnen:

♦ naar een artikelIsraeli envoy said to meet with Sudan officials, offer aid in bid for new ties” van 28 november 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Soedan wil normale relaties met de Joodse staat; Arabisch & moslimfront tegen Israël breekt

Reacties zijn gesloten.