Nederlandse Spoorwegen willen slachtoffers Holocaust compenseren

nederJoden

Plaatje hierboven: Nederlandse Joden op transport naar de vernietigingskampen in het Oosten. Van de circa 140.000 Joden die voor de oorlog in Nederland woonden, werden er tussen de 102.000 en 110.000 vermoord, ongeveer 75 procent in totaal.

Diegenen op dit plaatje hierboven die waren ondergedoken of gedeporteerd maar overleefden moesten na hun terugkeer naar Nederland achterstallige taksen en boetes betalen “voor de tijd dat ze afwezig waren geweest”. Zelfs als hun huis gesloopt of gebombardeerd was, werden de Joden aangeslagen.

Een bijzonder cynisch en vergiftigd “geschenk” zo bleek van de naoorlogse Nederlandse regeringen die een goed werkende buraucratie en het keurig en tijdig innen van taksen verkozen boven zich te bekommeren om het menselijk leed dat de Nederlandse Joden was aangedaan mede door de schuld van de collaborerende Nederlandse regimes tijdens WOII.

En het is nog niet voorbij … “De Nederlandse Spoorwegen gaan voor het eerst schadevergoedingen betalen aan overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Dat besluit is het gevolg van een conflict tussen de NS en Salo Muller (82), wiens ouders in Auschwitz werden vermoord. Muller verwijt het spoorbedrijf dat het in de oorlog miljoenen verdiende aan het transport van Joden naar kamp Westerbork, een voorportaal op weg naar de vernietigingskampen van de nazi’s. Mullers ouders werden in 1941 door de nazi’s vanuit Amsterdam op transport gesteld naar Westerbork. Negen weken later werden zij naar Auschwitz gedeporteerd, alwaar zij werden vergast.” leest aldus een artikel in De Volkskrant van heden.

De Nederlandse Spoorwegen verdienden geld door Joden naar kamp Westerbork te vervoeren in opdracht van de Duitse bezetter. NS-Topman Roger van Boxtel heeft verscheidene keren gesproken met Salo Muller. Beiden zijn het eens geworden over het instellen van een commissie die moet kijken op welke wijze een individuele vergoeding kan worden gegeven. “Op dit moment kunnen we niet zeggen wie er voor zo’n vergoeding in aanmerking komen en hoe hoog de bedragen zijn“, legt een NS-woordvoerster uit. “Het is aan de commissie om dit uit te werken.”

Muller die al een aantal jaren strijd voert tegen de NS, is blij met de uitkomst. Maar “het leed verzacht het niet. Het is een kleine pleister op je wonden“, zei hij tegen Nieuwsuur. “De NS heeft 102.000 joden vervoerd en daar hebben ze geld voor gekregen, en daar ging het me om.”

Zestig jaar na de oorlog, op 11 april 2005 tijdens een symposium ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), stelde premier Balkenende de collaboratie van Nederlandse ambtenaren met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog openlijk aan de kaak. De letterlijke tekst van Balkenende luidde:

“Er waren Nederlandse gezagsdragers die meewerkten met de bezetters. Zij droegen bij aan een gruwelijk proces waarin Joodse Nederlanders hun rechten werden ontnomen en waarin de menselijke waardigheid van Joodse landgenoten werd geschonden. We weten dat er in Nederland veel mensen waren die zich met gevaar voor eigen leven – en vaak met succes – voor hun medemensen hebben ingezet. Maar er was in ons land ook veel kilte. Veel onverschilligheid. En verraad.”

Plaatje hieronder: Aan het einde van de treinrit via de Nederlandse Spoorwegen werden de Nederlandse Joden opgewacht door het moordcommando van Reichsführer van de Schutzstaffel (SS) Heinrich Himmler (2de van links) en zijn gewillige beulen …


Bronnen:

♦ naar een artikel “Dutch Railways to examine compensation for Holocaust victims, descendants” van 28 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel “NS gaat voor het eerst schadevergoeding betalen aan slachtoffers Holocaust” van 27 november 2018 op de site van De Volkskrant

♦ naar een artikelNederlandse Spoorwegen willen slachtoffers Holocaust compenseren” van 28 november 2018 op de site van VRT NWS

9 gedachtes over “Nederlandse Spoorwegen willen slachtoffers Holocaust compenseren

 1. Beste,
  Ik weet nog niet hoe ik het ga doen, maar wel dat ik het ga doen om jouw artikelen meer onder de aandacht te brengen.
  Zou het mogelijk zijn dat je bij de instellingen van je blog op het gedeelte delen de deelknoppen van Social-Media zou kunnen aanbrengen en zeker ook de herblog-knop dat zal het voor mij (en ook anderen makkelijker maken om jouw artikelen te delen via Social-Media maar ook op mijn blog.
  Moest het niet lukken dan mag je me altijd contacteren, dan help ik je hierbij.
  Groetjes
  Theo

  Liked by 1 persoon

  1. Alvast bedankt Theo!

   Maar die knoppen staan er al van bij het begin op. Maar ik weet niet hoe jij op het Ineternet surft. Smartphone, tablet of PC? Deze site wordt op PC gemaakt, een gewone computer, dus dat mag geen probleem zijn voor jou.

   Via mijn smartphone wordt het wat moeilijker.

   Liked by 1 persoon

   1. Sorry, ik zal slecht gekeken hebben, neem vanavond nog eens een kijkje.
    Het gaat er mij om dat in de publieke pers niet altijd de realiteit wordt weergegeven of dat vaak dingen worden verzwegen.
    Zo ook omtrent de berichtgeving over Israel.
    De familie van mijn overleden vrouw hebben de Israelische Nationaliteit en hetgeen ik via hen verneem hoe het er nu in Israel aan toegaat is totaal anders dan wat er in de huidige media wordt weergegeven.
    Dat is ook de reden waarom ik in 2011 mijn TV er heb uitgegooid, ik zoek liever mijn inlichtingsbronnen bij mensen ter plaatse.
    Groetjes
    Theo

    Like

 2. Nog steeds kan ik niet begrijpen dat deze tragedie in Nederland en andere Europese landen heeft kunnen gebeuren,ook nu zie je duidelijk weer de contouren van het geïmporteerde antisemitisme met de dag toenemen !Ook voor de tweede Wereldoorlog was duidelijk wat Hitler en zijn trawanten van plan waren, maar pas 78 jaar geleden!!!De wereld heeft niet veel geleerd van het verleden !!!! Mijn opa en oma zijn in de bloei van hun leven in Auschwitz vermoord door de slachters van het derde rijk!L’histoire se repete??

  Like

 3. Onze nieuwsmedia zijn sterk bevooroordeeld en derhalve onbetrouwbaar. Ik volg liever deze website die ik zeer betrouwbaar acht!
  Verder is er eens nieuwskanaal in Israël dat zowel via de satelliet als het internet actief is in het Engels.
  Het is i24News. Je kan er zelfs een app van installeren. Vrijwel dagelijks volg ik zo het nieuws uit Israël.
  Verder volg ik Amir Sarfati via zijn app of via Youtube.

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.