Hamas demonstreert in ‘Oost’-Jeruzalem; manifestanten zingen ‘Hamas is nu in Jeruzalem!’

Plaatje hierboven: Hamas-aanhangers, herkenbaar aan hun groene vlaggen en logo’s, marcheerden in grote getale doorheen de straten van Gaza City eh, Ramallah, de officieuze hoofdstad van ‘Palestina’ op de Westelijke Jordaanoever [beeldbron: Issam Rimawi/Flash90]

Een huwelijksoptocht van Hamas marcheerde in Oost-Jeruzalem terwijl de politie toekeek. Het evenement werd georganiseerd door de Shabab al-Aqsa organisatie, een met Hamas verbonden organisatie die opereert met de hulp van Turkse organisaties.

Deze organisatie werd volgens het Israëlische veiligheidsagentschap Shin Bet (Shabak) in augustus 2011 door Israël buiten de wet gesteld en in november 2016 door toenmalig minister van Defensie Avigdor Liberman tot een terreurorganisatie verklaard.

Midden-Oosten expert luitenant-kolonel (reservist) Baruch Yedid beschreef het evenement aan Arutz Sheva:

“Een van de senior leden van deze organisatie is Musabah Abu Sabah, die meer dan een jaar geleden Yassim Yossi Kirma, een politieagent, dicht bij Ammunition Hill vermoordde, en zijn zoon Tahar werd gearresteerd en verschillende anderen werden vastgehouden.

Twee dagen geleden werd Rami al-Fahudi, die een oog verloor tijdens confrontaties met Jeruzalemse politieagenten tijdens de rellen op de Tempelberg, vrijgelaten en hij trouwde onmiddellijk met de dochter van Shabab al-Aqsa.

Een vriend vertelde ons dat de bruiloft op dezelfde manier werd gehouden met veel groene Hamas-vlaggen en toen de zangeres tijdens het huwelijk lofliederen zong voor de raketten die werden afgevuurd door Hamas vanuit de Gazastrook bij Israël, zongen zij ‘nu is Hamas ook in Jeruzalem.’

Yedid zei dat hij persoonlijk de voorkeur geeft aan aandacht voor de berichtgeving en het onderzoek aan de Palestijnse zijde en niet de Israëlische kant onderzoekt en ondervraagt ​​en daarom het gedrag van de politie niet zal beoordelen.

haniyeh-abbas2

Hamas in Judea & Samaria
Na de laatste parlementaire verkiezingen die werden gehouden in de Palestijnse gebieden, die overigens reeds dateren van 25 januari 2006, werden toen overtuigend gewonnen door Hamas en dat zowel op de West Bank als in de Gazastrook. Hamas won 74 op 132 zetels en Abbas (Al Fatah) moest het stellen met slechts 45 zetels. De PFLP haalde slechts 3 zetels.

Toenmalig én huidig Hamasleider Ismail Haniyeh (links) werd de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas (rechts) bleef president in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen … die er nooit zullen komen.

Want … zoals het een echte arabische usurpator betaamt, ging Mahmoud Abbas niet akkoord met de uitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als diens opvolger, waarop Hamas met disproportioneel geweld de macht greep in Gaza en Al Fatah uit de strook verjoeg.

Sindsdien is het ophoudelijk slaande ruzie tussen Hamas en Abbas’ factie Al Fatah en varen Gaza en Ramallah een aparte koers. Op 13 april 2013 nam premier Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door de huidige premier Dr. Rami Hamdallah.

Verzoening?
Plaatje hierboven: Ramallah, 27 april 2011. De terroristenleiders van de PA, voor de gelegenheid even in maatpak, Mahmoud Abbas (al-Fatah/Oost-‘Palestina’) en Ismail Haniyeh (Hamas/West-‘Palestina’), kunnen het schijnbaar weer prima met elkaar stellen. De twee Palestijnse leiders hebben zonet een verzoeningsakkoord afgesloten.

Nog even de messen slijpen, de vizieren scherpstellen en voilà, de Palestijnse Autoriteit zou – ik zeg ‘zou’ – andermaal een grootse toekomst tegemoet gaan. Echter, ruim zeven jaar later werd het akkoord nog steeds niet geïmplementeerd en blijft de scheiding een feit.

Het laatste nieuws hierover van woensdag, 28 november 2018? “Een Palestijnse bron vertelde Kan dat verzoeningsgesprekken tussen Hamas en de PA in Caïro zijn mislukt vanwege onverenigbare verschillen.” Tja … de Palestijnse mallemolen draait zo nog wel even verder.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Shimon Cohen “Hamas march in Jerusalem – Hamas-affiliated group holds wedding procession in capital of Israel with chants of ‘Hamas is in Jerusalem’” van 27 november 2018 en een artikelSource says talks between Hamas and PA collapse” van 28 november 2018 op de site van Arutz Sheva