Joodse vluchtelingen uit Arabische landen zoeken naar erkenning door de VN

Plaatje hierboven: De verdrijving van ca. 850.000 Joden uit de Arabische landen waar niemand het over heeft en ook niét wil over spreken …

Zeventig jaar na de massale verdrijving van bijna een miljoen Joden uit de Arabische landen in het Midden-Oosten en Iran, eisen deze gemeenschappen nu officiële erkenning door de Verenigde Naties.

De leiders van die gemeenschappen – onder wie dr. Shimon Ohayon, directeur van het Dahan Center van Bar-Ilan University en voorzitter van de Alliantie van Marokkaanse immigranten – stuurden deze week een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, waarin de  internationale organisatie officieel werd gevraagd het lijden in het verleden van de 850.000 Joodse vluchtelingen die uit de Arabische staten en Iran werden verdreven te erkennen.

Sommige geleerden zeggen dat het aantal dichter bij een miljoen ligt, aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. In de regio Noord-Afrika vluchtten 259.000 joden uit Marokko, 140.000 uit Algerije, 100.000 uit Tunesië, 75.000 uit Egypte en nog eens 38.000 uit Libië. In het Midden-Oosten werden 135.000 Joden verbannen uit Irak, 55.000 uit Jemen, 34.000 uit Turkije, 20.000 uit Libanon en 18.000 uit Syrië. Iran drong 25.000 Joden uit.

Terwijl de VN evenementen organiseert om het vertrek van 450.000 Palestijnen uit Israël te markeren bij de oprichting van de staat na een oorlog die Israël werd opgedrongen, zien we geen erkenning van de verdrijving van Joden uit Arabische landen“, schreven ze. “Wij geloven dat de VN streeft naar gerechtigheid voor alle vluchtelingen overal ter wereld, inclusief Joodse vluchtelingen die zijn verbannen uit Arabische landen. We willen daarom een ​​herdenkingsdag instellen voor de verdrijving van de Joden uit Arabische landen.

De staat Israël zal dit jaar op 30 november de verdrijving van Joden uit Arabische landen herdenken en op 28 november was er een symposium op Bar-Ilan Universiteit over deze kwestie.

De afstammelingen van deze immigranten uit de Arabische landen zijn nu goed voor de meerderheid van de Joodse bevolking van Israël,” zei het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op haar website die de Nationale feestdag vorig jaar markeerde.

De Joodse ballingen die werden gedwongen om hun huizen te ontvluchten overwonnen hun persoonlijke en gemeenschappelijke tragedie en hebben niet enkel volgehouden, maar bloeiden; velen zijn gestegen naar belangrijke posities in de nationale overheid en in de publieke en private sector. Ze hebben een onschatbare bijdrage geleverd aan het weefsel van de Israëlische samenleving en hun levendige culturen zijn een integraal onderdeel van het kleurrijke mozaïek van het Joodse volk in het Land van Israël.

joods-vlucht2
Plaatje hierboven: Op 23 juni 2014, nam de Israëlische Knesset (het parlement) een wet aan die de 30ste November aanwees als een officiële datum in de kalender, ter herinnering aan de ontworteling van bijna één miljoen Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen en Iran in de afgelopen 70 jaren.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Jewish Refugees from Arab Lands Seek UN Recognition” van 27 november 2018 op d esite van The Jewish Press

Op deze blog:

♦ De Joodse Nakba: tot op heden reeds 55 artikels met vele getuigenissen, foto’s, kaarten en video’s

♦ “Herinner op 30 november de verdrijving van de Joden uit de Arabische landen” van 29 november 2015 [lezen]

2 gedachtes over “Joodse vluchtelingen uit Arabische landen zoeken naar erkenning door de VN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.