Palestijnen bezorgd om normalisering relaties tussen Israël en Arabische en Moslimwereld

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu (links) met Sultan Qaboos bin Said van Oman op 26 oktober 2018; rechts op de achtergrond zijn echtgenote Sarah [beeldbron: The Times of Israel]

Israëls voortdurende ontdooiing van de betrekkingen met verschillende Arabische en islamitische landen in het Midden-Oosten en Afrika zou functionarissen van de Palestijnse Autoriteit ernstig verontrusten, bang dat de steun voor ‘hun zaak’ (aka de vernietiging van Israël) onder de bondgenoten afneemt.

PA president Mahmoud Abbas’s adviseur Nabil Shaath vertelde maandag aan de linkse krant Haaretz dat Ramallah noodvergaderingen met de Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking tracht te organiseren, omdat het zich zorgen maakt dat landen als Tsjaad, Soedan, Bahrein, Oman en Saoedi-Arabië dichterbij komen naar normalisatie met Jeruzalem – relaties die in strijd zouden zijn met de resoluties die door de twee koepelorganisaties werden aangenomen.

“Er zijn een aantal Arabische en Islamitische resoluties en verklaringen die expliciet verklaren dat er geen proces van normalisatie met Israël zal plaatsvinden zonder een oplossing van de Palestijnse kwestie op basis van het Arabische vredesinitiatief en beslissingen van de internationale gemeenschap,” zei Sha’ath tegen Haaretz.

Daarmee verwees Sha’ath impliciet naar resoluties zoals deze van 1 september 1967 toen er door de Arabische en de moslimwereld in Khartoem in Soedan een cordon sanitaire rondom Israël werd opgericht, dat tot vandaag stand houdt [op Egypte en Jordanië na].

Dat cordon staat algemeen bekend als de Resoluties van Khartoem, aka de 3 grote NEEN ’s van Khartoem: 1. NEEN aan de erkenning van het bestaansrecht van Israël; 2. NEEN aan onderhandelingen met Israël en 3. NEEN aan vrede met Israël.

Echter, op de meest recente top van de Arabische Liga in april jongsleden ondertekenden de 22 Arabische lidstaten een verklaring af waarin ze beloofden verzoeningsovereenkomsten te sluiten [met Israël] zonder een overeengekomen oplossing voor de Palestijnse kwestie.

“Wat we de afgelopen weken hebben gezien – te beginnen met het bezoek van Netanyahu aan Oman en het bezoek aan Israël door de president van Tsjaad, en nu is er sprake van Bahrein en Soedan en banden van een of andere soort met Saoedi-Arabië – roept vraagtekens op en er is daarom een ​​noodzaak om de Arabische en islamitische positie te verduidelijken,” zei Sha’ath.

Zondag verwelkomde premier Benjamin Netanyahu de Tsjadische president Idriss Déby voor een historisch bezoek aan de Joodse staat, en legde hij de basis voor het normaliseren van de banden met de islamitische meerderheidslanden van Soedan, Mali en Niger, volgens een rapport over Israëls Channel 10 Nieuwszondag. Déby vertelde de Israëlische leiders in Jeruzalem dat hij diplomatieke betrekkingen wil herstellen.

Videoverslag: Tsjaads president Idriss Deby ontmoette de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem op 25 november 2018; Ca. 55% van de bevolking in Tjaad is moslim, 40% is christen


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians said scrambling for support as Arab, Muslim world warms to Israel” van 27 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelPresident of Chad makes historic visit to Israel” van 25 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Een gedachte over “Palestijnen bezorgd om normalisering relaties tussen Israël en Arabische en Moslimwereld

Reacties zijn gesloten.