Iran’s president Rouhani: ‘Het nepregime van Israël is een kankergezwel in onze moslimwereld’

Plaatje hierboven: De Iraanse president Hassan Rouhani, de hangman van Ayatollah Ali Khamenei, weet zich gesteund door Poetin’s Rusland, en blijft (groen) lachen, ondanks alle ellende als gevolg van de hernieuwde Amerikaanse boycot van zijn droomstaat

De Iraanse president Hassan Rouhani noemde Israël zaterdag een ‘kankergezwel‘ in een relatief ongekend commentaar. De leiders van Iran veroordelen Israël vaak en voorspellen de ondergang ervan, maar Rouhani, een relatief gematigde president, gebruikt zelden zo’n retoriek.

Tijdens een jaarlijkse Islamitische Univeriteits Conferentie in Teheran zei Rouhani: “Een van de onheilspellende resultaten van de Tweede Wereldoorlog was de vorming van een kankergezwel in de regio.” De Iraanse president ging verder met de verwijzing naar Israël als een ‘nepregime’ opgezet door westerse landen, en riep op tot eenheid in de moslimwereld.

“Tegenwoordig is er geen manier voor moslims behalve eenheid en solidariteit. Als we ons verenigen, kunnen we ongetwijfeld een overwinning behalen tegen de Zionisten en de Amerikanen. De moslimwereld is alleen en moslims moeten de handen ineen slaan. Vertrouwen op buitenstaanders is de grootste historische fout”, verklaarde hij.

Ook zijn baas, de Opperste Leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, liet zich niet obetuigd en zond op zondag een naar Israël waarin hij beweerde dat de Joodse staat ‘zwakker’ is dan in het verleden: “Het Zionistische regime is duidelijk zwakker dan 10, 20 jaar geleden. Een paar jaar geleden bevochten ze Hezbollah voor 33 dagen en werden verslagen. Ze werden 2 jaar later verslagen in de 22-daagse oorlog tegen het Palestijnse verzet; in een 8-daagse oorlog tegen onderdrukte mensen in Gaza en onlangs opnieuw in de tweedaagse oorlog;”

Israël
Premier Benjamin Netanyahu haalde scherp uit naar de verklaring van Rouhani en zei: “Israël weet heel goed hoe het zich moet verdedigen tegen het moorddadige Iraanse regime. De laster van Rouhani, die de vernietiging van Israël oproept, bewijst nog maar eens waarom de naties van de wereld zich moeten aansluiten bij de sancties tegen het Iraanse terroristische regime dat hen bedreigt.”

Europese Unie
De Europese Unie hekelde de Iraanse president zondag nadat hij de staat Israël had bespot als een ‘kankergezwel’ en een ‘nepregime’ noemde. In een verklaring van zondagmiddag van Brussel noemde de EU de opmerkingen van president Hassan Rouhani “volstrekt onaanvaardbaar”.

“De opmerkingen van president Rouhani die de legitimiteit van Israël in twijfel trekken, zijn volstrekt onaanvaardbaar. Ze zijn ook onverenigbaar met de noodzaak om internationale geschillen te behandelen via dialoog en internationaal recht. De Europese Unie herhaalt haar fundamentele inzet voor de veiligheid van Israël, ook met betrekking tot actuele en opkomende bedreigingen in de regio.”

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz veroordeelde ook de opmerkingen van de Iraanse president. “Ik veroordeel ten zeerste de onlangs onaanvaardbare verklaringen van president Rouhani over Israël”, schreef Kurz op Twitter.

“Het is absoluut onaanvaardbaar om Israëls bestaansrecht te betwisten en te eisen dat het wordt vernietigd”, zei Kurz en voegde eraan toe dat Oostenrijk een historische verantwoordelijkheid heeft om tegen alle vormen van antisemitisme te strijden en Israël te steunen. “De veiligheid van Israël staat niet open voor onderhandelingen”, benadrukte hij.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten hebben zich maandag bij de Europese Unie aangesloten bij het aan de kaak stellen van opmerkingen van de Iraanse president Hassan Rouhani, die zaterdag een Israëlisch ‘kankergezwel’ noemde dat door westerse landen was opgericht om hun belangen in het Midden-Oosten te bevorderen.

“We veroordelen de schandalige reacties van de Iraanse Rouhani,” zei Jason Greenblatt, de Amerikaanse gezant van Donald Trump, gezant van het vredesproces in het Midden-Oosten, in een tweet. “Rouhani blijft de haatdragende en destructieve ideologie van het Iraanse regime verspreiden in plaats van de Iraanse levens te verbeteren,” voegde Greenblatt eraan toe.

Plaatje hierboven: Posters van de Opperste Leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei en de oprichter van de Islamitische Republiek Ayatollah Ruhollah Khomeini, versieren de snelweg op de luchthaven als onderdeel van de voorbereiding op het bezoek van de toenmalige president van Iran Mahmoud Ahmadinejad aan Libanon op 12 oktober 2010 [beeldbron: Sharif Karim/Reuters]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Itamar Eichner en Inbar Tvizer “Iran’s president calls Israel ‘cancerous tumor’” van 25 november 2018 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelEU condemns Iran’s call for Israel’s destruction” van 25 november 2018 en een artikel van Elad Benari “Khamenei: ‘Zionist regime’ is clearly weaker” van 26 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Michael Bachner “US condemns ‘outrageous’ Rouhani ‘cancer’ snipe as Iran continues to bash Israel” van 26 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “US Condemns ‘Outrageous’ Iranian Statements on Israel” van 26 november 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Iran’s president Rouhani: ‘Het nepregime van Israël is een kankergezwel in onze moslimwereld’

  1. Maar liegen kunnen ze alsof het gedrukt staat. Wat een stelletje stakkerds! Overigens is er nu plotseling sprake van islamitische eenheid. Die is ver te zoeken.

    Like

Reacties zijn gesloten.