Europese Unie veroordeelt Israëlische afbraak van 21 Arabische krotten in Jeruzalem

Plaatje hierboven: afbraak van 21 krotwoningen in het ‘vluchtelingenkamp’ Shuafat in oostelijk Jeruzalem. Shuafat is een grotendeels Arabische buurt gelegen op ca. 5 kilometers ten noorden van de Oude Stad op de weg naar Ramallah en telt ongeveer 35.000 inwoners [beeldbron: Israel Police]

De Europese Unie (EU) veroordeelde zaterdagavond de sloop van 21 gebouwen in het vluchtelingenkamp Shuafat in Jeruzalem, waarvan de gemeente zei dat het ten goede kwam aan de bewoners. De EU zei in een verklaring het volgende:

Vorige week hebben de Israëlische autoriteiten ongeveer 20 Palestijnse commerciële gebouwen in het vluchtelingenkamp Shuafat in Oost-Jeruzalem gesloopt, slechts enkele weken nadat de gemeente Jeruzalem vergevorderde plannen had om 800 nieuwe wooneenheden te bouwen in de Israëlische nederzettingen van Ramat Shlomo en Ramot in Oost-Jeruzalem. Daarnaast blijven kolonisten in de buurt Silwan in Oost-Jeruzalem juridische stappen ondernemen die kunnen leiden tot de uitzetting van maximaal 700 Palestijnen die in het gebied wonen.

De Europeaan is sterk gekant tegen het nederzettingenbeleid van Israël, dat volgens het internationaal recht illegaal is, en tegen de acties die in dit verband worden ondernomen, zoals gedwongen verhuis, huisuitzettingen en sloop. De Europese Unie verwacht van de Israëlische autoriteiten dat zij deze besluiten heroverwegen en intrekken. Het beleid van nederzettingenbouw en uitbreiding in Oost-Jeruzalem blijft de mogelijkheid van een levensvatbare tweestatenoplossing ondermijnen, met Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van beide staten, wat de enige realistische manier is om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken.

Echter, de Israëlische politie en de gemeente Jeruzalem zeiden dat de sloop plaatsvond na klachten van inwoners van Shuafat dat de hoofdas die het hart van het vluchtelingenkamp doorkruist, erg overvol is als gevolg van illegaal gebouwde bedrijven, die een veiligheidsrisico vormen voor voetgangers en voertuigen. Tijdens de operatie werden 18 commerciële kavels en drie illegale tankstations gesloopt.

De sloop was “ongekend goedgekeurd op verzoek van de inwoners van Shuafat. De politie van Jeruzalem en de gemeente Jeruzalem voerden een uitgebreide operatie uit waarbij illegaal gebouwde winkels – die onaanvaardbare files veroorzaakten in het centrum van het kamp – werden vernietigd,” zei de woordvoerder.

De vertrekkende burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, reageerde op de kritiek van de EU. “De inwoners van het vluchtelingenkamp Shuafat hebben genoeg van de hypocrisie van de Europese Unie, die de politiek verkiest boven het welzijn van de bewoners. Tests en enquêtes uitgevoerd door de gemeente tonen aan dat de bewoners van het vluchtelingenkamp de mislukte diensten van het VN-Hulp- en Werkagentschap voor Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) beu zijn, inclusief hun schoonmaakdiensten, onderwijs en sociale voorzieningen,” zei hij.

De bewoners verwelkomen de beslissing van de gemeente, waaronder de recente sloop van gebouwen die de studenten van het kamp in gevaar brachten. De EU moet begrijpen dat het tijd is om te stoppen met liegen. Jeruzalem is een verenigde en soevereine stad. Het heeft geen vluchtelingen maar inwoners, die nu gemeentediensten zullen ontvangen, net als elke andere ingezetene in Jeruzalem,” voegde Barkat eraan toe.

Het plan om 800 wooneenheden in Ramat Shlomo en Ramot in oostelijk Jeruzalem te bouwen, is in feite een regeringsplan om 640 wooneenheden te bouwen voorbij de Groene Lijn, die in oktober ter goedkeuring werd voorgelegd aan het Jerusalem District Planning and Building Committee. 500 van de eenheden bevinden zich in Ramat Shlomo, een wijk in het noordoosten van Jeruzalem. Het plan werd bijna tien jaar bevroren vanwege het overheidsbeleid en is nu goedgekeurd door het Districtsplannings- en Bouwcomité, dat ondergeschikt is aan het ministerie van Financiën.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Itamar Eichner en Inbar Tvizer “EU condemns east Jerusalem house demolition Jerusalem municipality says demolition of illegal businesses on Shuafat’s main road endangered the camp’s residents and caused traffic congestion; ‘The EU should understand that it’s time to stop lying,’ says outgoing Mayor Nir Barkat” van 25 november 2018 op de site van Ynet News

♦ naar een artikelEU condemns Israeli demolitions in East Jerusalem’s Shuafat refugee camp” van 24 november 2018 op de site van The times of Israel

6 gedachtes over “Europese Unie veroordeelt Israëlische afbraak van 21 Arabische krotten in Jeruzalem

 1. Shalom;
  ………en wat als de regering aan de eisen van de Muslims tegemoet komt?
  Zullen laatsten dan inbinden?
  Goede week.

  Like

 2. Als de EU zo een probleem heeft met de programma’s van de Israelische regering om krotten af te breken en daar nieuwe gebouwen voor in de plaats te zetten, moeten ze gewoon hun grenzen openstellen om al die ontevreden palestijnen te ontvangen.

  Die zullen in horden komen.

  Bovendien begrijp ik al die bemoeienis van de EU over ieder krot dat afgebroken word niet helemaal. Laten ze zich vooral bezighouden met de rest van het MO waar geen krotten maar hele steden worden ‘afgebroken’……of in hun eigen achtertuin waar ook krotten worden afgebroken, of zouden moeten worden afgebroken.

  Palestijnse Arabieren moeten volgens de EU in krotten blijven wonen…….anders werkt de zorgvuldig opgebouwde zieligheids industrie niet meer!

  Liked by 1 persoon

  1. je slaat weer spijkers op de kop ! maximiliaanpark is toch een beter plekje om een arabisch krotje te bouwen ! veel liefdevolle EUers en leuke bijstand ! schooiers en profiteurs spelen graag de “zieligheidskaart” :: de daklozenkrant- verkoopster bij de aldi gaat per taxi terug naar huis ! is islam zielig ??

   Like

 3. De Eu is een hypocriete bende zakkenvullers het Beest uit Brussel
  Gelukkig mogen wij de Leeuw van Juda kennen Shalom

  Like

 4. “De Europeaan is sterk gekant tegen het nederzettingenbeleid van Israël”,… Welke Europeaan?
  Alleen een bende volgepropte, overjaarse op retour zijnde overbodige politiekers die in eigen land verbrand zijn en zich boven hun eigen nationale staten menen te kunnen plaatsen kan zoiets verklaren. Die mensen zijn volledig los van de werkelijkheid, zowel in eigen EU als erbuiten, te lui om zich grondig te informeren over de werkelijke toestanden in de MO contreien en teveel betaald om een verantwoord kritisch standpunt in te nemen.

  Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.