Caroline B. Glick: ‘Hamas en al-Fatah ontmaskerd’

Plaatje hierboven: Hamasleiders Ismail Haniyeh (links) en de meer radicale Yahya Sinwar (rechts) bepalen sinds februari 2017 de huidige koers van Hamas in Gaza en hun terreurcellen in Judea & Samaria én in de arabische wijken in Jeruzalem

De recente bijna-oorlog met Hamas heeft ons veel geleerd over het terreurregime. Het heeft ons ook veel geleerd over de rivaal van Hamas, Fatah, en de Palestijnse Autoriteit die het controleert in Ramallah. Israëls meest urgente taak is om de implicaties van wat we nu weten te begrijpen. Het eerste dat we over Hamas hebben geleerd, is dat de controle over Gaza alomvattend is.

Deze week publiceerden de media de communicatie tussen de Hamas-terroristen tijdens hun gevecht met de IDF Special Forces in Gaza op 11 november. Uit die communicatie kwamen we te weten dat de Hamas-terrroisten het voertuig dat de Israëlische troepen vervoerde heel snel hebben opgespoord. Terwijl ze niet wisten wie er in het voertuig zat, wisten ze dat het voertuig verdacht was en stuurden ze een strijdmacht weg om het te onderscheppen.

Het vermogen van Hamas om het voertuig te detecteren en snel op te sporen om het te onderscheppen, toonde het vermogen van het terreurregime om zowel technologische als fysieke middelen te gebruiken om de controle over Gaza te behouden op een manier die doet denken aan de Stasi in Oost-Duitsland.

DE BIJNA-OORLOG met Hamas vorige week heeft ons ook geleerd dat Hamas, in tegenstelling tot de aloude beoordeling van de generale staf van de IDF, helemaal niet geïnteresseerd is in een langdurig staakt-het-vuren met Israël en daarom heeft het geen zin om te proberen erover te onderhandelen.

Twee facties
De afgelopen maanden hebben verschillende experts binnen de Israëlische regering en militairen en in het buitenland beweerd dat het leiderschap van Hamas in Gaza onderling verdeeld is over twee facties.

De eerste factie, geleid door secretaris-generaal van Hamas en sinds 6 mei 2017 chef van het politburo Ismail Haniyeh, werkt samen met Iran en Qatar om alle pogingen om een ​​langdurig staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël te bereiken in te perken.

De tweede ogenschijnlijke factie in deze ogenschijnlijke rivaliteit wordt geleid door Hamas terreur baas Yahya Sinwar. De Sinwar-fractie, zo wordt aangenomen, die toegewijd is aan de strijd tegen Israël tot het wordt vernietigd, gelooft dat de meest urgente orde van zaken de oplossing is van de humanitaire crisis in Gaza.

Op basis van deze beoordeling heeft Israël ervoor gekozen om gas uit Qatar aan Gaza te leveren om zijn energiecentrales van brandstof te voorzien en zijn eigen kasreserves te vullen. De dag vóór Hamas’ grootste raket- en mortieraanval tegen het zuiden van Israël ooit, liet Israël Qatar 15 miljoen dollar in contanten overmaken aan Hamas.

Het feit dat direct na het ontvangen van het geld dat Sinwar omkeerde en de raketaanval op Israël bestelde, laat zien dat zijn beweerde interesse in een langdurig staakt-het-vuren met Israël, en de vermeende breuk tussen Haniyeh enerzijds en Sinwar anderzijds, een list was. Sinwar wilde geen staakt-het-vuren. Hij wilde onder optimale omstandigheden om te kunnen vechten – met een werkende krachtcentrale, zijn zakken vol contant geld en zijn publiek extatisch vanwege zijn grote succes bij het bedotten van de stuntelende joden.

HET DERDE wat we vorige week geleerd hebben over Hamas is dat het bezig is met het opschrokken van de PLO. Pinchas Inbari van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA) meldde dat Hamas twee PLO-facties – het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) – naar zijn oorlogszaal in Gaza bracht.

Zowel de PFLP als de DFLP zijn uitgesproken in hun veroordeling van de belangrijkste PLO-factie Fatah en Fatah’s leider Mahmoud Abbas voor zijn weigering om door Hamas bestuurd Gaza te voorzien van geld en elektriciteit. Door hen in de oorlogsruimte aan tafel te laten plaatsnemen, vervangt Hamas effectief Fatah als de PLO-heersende factie.

Vorige maand dreigde Abbas, in aanloop naar de Palestijnse Nationale Raad van de PLO in Ramallah, zijn sancties tegen Hamas te verharden. Maar Inbari onthulde dat voor de PNC-bijeenkomst die drie weken geleden plaatsvond, terroristen van de Tanzim (een militante factie van Al Fatah) Abbas waarschuwden dat Hamas, als hij meer sancties tegen Hamas zou bevelen, ten strijde zou trekken tegen Fatah-troepen in Judea en Samaria. Net als zijn terroristen van de Tanzim erkende Abbas dat Fatah zo’n oorlog zou verliezen. Dus bleef hij zitten. Fatah zou een oorlog met Hamas verliezen omdat, terwijl Hamas sterker wordt, Fatah uit elkaar valt.

Lees hier verder de volledige analyse van Caroline B. Glick


Bronnen:

♦ naar een artikel van Caroline B. Glick “Column One: Hamas and Fatah unmasked” van 22 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Interne ruzie binnen Hamasleiding verhindert gevangenenruil met Israël” van 25 april 2018 [lezen]

Een gedachte over “Caroline B. Glick: ‘Hamas en al-Fatah ontmaskerd’

  1. Hoe kan iemand nu nog geloven dat die oude rakkers, vaak getraind in list en bedrog voor de “goede zaak”te vertrouwen? Je moet wel erg naïef zijn. In interviews vertellen ze toch ze toch zelf telkens weer wat hun einddoel is?
    Dan komt Merkel met haar verhaal over onderhandelen, waarmee ze bedoelt dat Israël genoegen moet nemen wat de EU redelijk acht, wat een slecht signaal afgeeft.
    Neen, het moet van de jonge garde komen en van de mensen die tot nog toe hebben gezwegen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.