Israël onthult hoe Hamas zieke Palestijnen exploiteert voor terrorisme

Plaatje hierboven: Ramallah, 23 december 2012. Palestijnse aanhangers van Hamas tijdens een betoging die het 25-jarig jubileum van de terroristische organisatie markeerde in de stad Ramallah in Judea & Samaria, Israël aka de Westelijke Jordaanoever [beeldbron: Issam Rimawi/Flash90]

De [Izz ad-Din] al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, zijn steeds geavanceerder geworden in het werven van personeel voor zijn terroristische netwerken in Judea en Samaria, onthulde de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet op donderdag jongstleden.

In een ongewoon gedetailleerde verklaring zei het bureau dat Hamas in toenemende mate gebruik heeft gemaakt van de humanitaire gestes van Israël om aanvallen mogelijk te maken. “Activisten van de militaire vleugel van Hamas in de Gazastrook zijn aan het werven in Judea en Samaria, trainen rekruten met explosieven en instrueren hen doelwitten te vinden in Israël“, aldus het agentschap.

Dit is een afwijking van de activiteiten die Hamas de afgelopen jaren heeft ondernomen, zowel qua omvang als potentiële dreiging.” Het agentschap zei dat deze activiteit “is ontworpen om een ​​nieuwe realiteit te creëren [in Judea en Samaria] in het licht van de aanhoudende gebeurtenissen in de Gazastrook.”

Volgens de Shin Bet wordt de inspanning gecontroleerd door belangrijke Hamasleiders in de Gazastrook. Een aanzienlijk deel van het mechanisme omvat het exploiteren van de speciale vergunningen die Israël aan Gazanen verleent voor dringende medische zorg in Israël. “Om contact te leggen met agenten in Judea en Samaria exploiteert Hamas inwoners van Gaza die vergunningen hebben om levensreddende zorg te ontvangen in Israëlische ziekenhuizen,” zei de Shin Bet.

Een voorbeeld was Nueima Mukdad, een 53-jarige Palestijnse moeder van negen die haar 47-jarige zus naar Israël vergezelde in augustus, toen deze laatste kankerbehandeling onderging. Nadat ze Israël waren binnengekomen, ontmoetten de twee zussen elkaar in Ramallah met Hamas-terrorist Fouad Dar Halil uit Sinjil, een dorpje in de buurt, die 14 jaar in een Israëlische gevangenis had gezeten vanwege zijn rol bij grote terroristische aanslagen.

Hamasterrorist Ayus Rajoub
Volgens Israëlische functionarissen waren de terroristische netwerken die Hamas op deze manier in Judea en Samaria vestigde gericht op het zo snel mogelijk uitvoeren van terreuraanslagen tegen Israëlische doelen, om Israël te dwingen zich op twee fronten te verdedigen in plaats van alleen in de Gazastrook. De activiteiten van Hamas in Judea en Samaria werden ontdekt na de arrestatie van Ayus Rajoub, een 25-jarige Hamas-agent die in de buurt van Hebron woont.

Ze overhandigden hem een ​​koffer met een geheime brief, waarin de militaire vleugel van Hamas in Gaza hem vroeg Hamas-aanvallen in Israël uit te voeren en anderen te rekruteren om zich bij hem aan te sluiten. In de brief beloofde de militaire vleugel dat het Halil zou helpen bij het verkrijgen van wapens en financiering voor het uitvoeren van de aanslagen, en hem voorzien van instructievideo’s over het maken van bommen met behulp van nieuwe technieken die nog nooit eerder in Judea en Samaria zijn gebruikt. Halil heeft aan hun verzoek voldaan.

Rajoub werd op 23 september gearresteerd en in een ongebruikelijke stap liet de Shin Bet een videoband van zijn ondervraging vrij. Daarin onthult Rajoub dat hem financiële hulp door de militaire vleugel van Hamas was beloofd, omdat hij wilde dat inwoners van Judea en Samaria grote aanslagen binnen Israël, in winkelcentra, hotels, bussen en treinen zouden uitvoeren.

Rajoub hoopte begin oktober de aanslagen uit te voeren. Hij had agenten uit een nabijgelegen dorp gerekruteerd en hen verteld doelen te vinden voor aanvallen in Israël, evenals explosieven te bereiden voor een bom terwijl hij de ontsteker bouwde, volgens instructies van de Gazastrook.

“Dit draagt ​​bij aan een lange lijst van pogingen van de militaire vleugel van Hamas om aanvallen uit te voeren door middel van rekrutering van activisten in Judea en Samaria,” zei een hoge Shin Bet-functionaris. “Dit heeft geleid tot de arrestatie van honderden jonge activisten in Judea en Samaria, waaronder vrouwelijke studenten en jonge vrouwen. Op deze manier saboteert de militaire vleugel van Hamas het leven van de Palestijnen in Judea en Samaria, waardoor ze het duistere pad van het terrorisme gaan bewandelen.”

Plaatje hierboven: Hamasterrorist Ayus Rajoub van de Qassam Brigades tijdens zijn ondervraging in Israël door de Shin Bet [beeldbron: Shin Bet]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lilach Shoval “Israel reveals: Hamas exploits sick Palestinians for terrorism” van 23 november 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Robert Spencer “Hamas exploits entry of sick Gazans to Israeli hospitals to aid jihad cell plotting mass murder of Israeli civilians” van 23 november 2018 op de site van Jihad Watch

♦ naar een artikel van Tzvi Lev “Hamas terror plots in Judea and Samaria foiled” van 22 november 2018 op de site van Arutz Sheva