PA-topman al-Maliki: ‘Het zullen twee staten zijn of het zal een Apartheidstaat zijn’

De Palestijnse Autoriteit (PA) functionaris die verantwoordelijk is voor buitenlandse zaken, Riyad al-Maliki, heeft vrijdag de wereld opgeroepen om te helpen bij het oplossen van de Israëlisch-Palestijnse Arabische kwestie door een tweestatenoplossing te steunen. Als dit niet zou gebeuren, zou een apartheidsstaat ontstaan, zei Maliki op de MED Dialogues-conferentie in Rome, aldus het persagentschap AFP.

“De Palestijnen wachten nog steeds op de internationale gemeenschap om te proberen het Palestijnse probleem op te lossen dat is gecreëerd door de internationale gemeenschap” met de stichting van Israël in 1948, voerde hij aan. “Helaas neemt geen van jullie serieuze, geloofwaardige en verantwoorde stappen om het probleem op te lossen,” vertelde Maliki aan de verzamelde leiders uit Europa en het Midden-Oosten.

Maliki haalde uit naar de Amerikaanse regering van president Donald Trump “die echt de zijde van Israël heeft gekozen, de verkeerde kant van de geschiedenis heeft gekozen, weg van het recht. Als de Amerikanen niet bereid zijn om iets te doen, zou Europa dat moeten doen. We moeten de verandering afdwingen om ze te laten gebeuren.”

“Dat is waarom we aandringen op een Europese rol, inclusief steun voor een internationale vredesconferentie,” vervolgde Maliki. “Het is niet onze verantwoordelijkheid om de tweestatenoplossing te beschermen, het is uw verantwoordelijkheid,” zei hij, en voegde eraan toe: “Ik geloof niet dat een van jullie een ander apartheidsregime zal accepteren dat in de 21ste eeuw opkomt.”

De PA heeft vredesinspanningen door de VS afgewezen vanwege woede over de erkenning door president Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. PA-voorzitter Mahmoud Abbas heeft verklaard dat hij weigert de Trump-regering als een eerlijke bemiddelaar voor onderhandelingen te beschouwen.

In een poging om de Amerikaanse inspanningen te omzeilen, heeft Abbas opgeroepen tot een internationale vredesconferentie en tot het instellen van een internationaal mechanisme om het vredesproces met Israël te sponsoren. Volgens het plan van Abbas moet de internationale conferentie leiden tot de implementatie van de tweestatenoplossing binnen de grenzen van vóór 1967 (aka de Groene Lijn van april 1949) en het recht van de Palestijnen op vrijheid en onafhankelijkheid in een staat waarvan de hoofdstad oostelijk Jeruzalem is, realiseren.

Knesset-voorzitter Yuli Edelstein woonde vrijdag ook de MED-bijeenkomst bij en zei dat de twee partijen zich zouden moeten concentreren op samenwerking. “Als het idee van het vredesproces opnieuw een theorie is van twee moedige leiders in een kamer die de handen schudden en een overeenkomst ondertekenen, werkt dat niet”, zei Edelstein.

“De enige manier om terug te keren naar een situatie waarin we iets positiefs kunnen doen, is samenwerking op praktisch gebied (zoals productie of waterbeheer). We hebben geen uitgebreide overeenkomst nodig om samen te werken,” voegde hij eraan toe. Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif verliet de MED-conferentie voorafgaand aan de toespraak van Edelstein.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “PA official: It’s two states or an apartheid state – PA official in charge of foreign affairs says the world created the “Palestinian problem” by establishing the state of Israel” van 23 november 2018 op de site van Arutz Sheva

2 gedachtes over “PA-topman al-Maliki: ‘Het zullen twee staten zijn of het zal een Apartheidstaat zijn’

  1. een Eenstaat – oplossing voor Islam is bekend : kijk naar pakistan ; bij oprichting ging dit met ontelbare moorden en verdrijving van miljoenen hindoes , sikhs en boedisten : de oprichting van Cyprus ongeveer hetzelfde; grieken verdreven naar een deel en massale import van turken naar noordelijk deel ! zelfs complete wijken van West-Europa zijn ongeveer uitsluitend islamisch ! overal waar ze voet aan grond krijgen claimen ze alleenrecht ! U is straks Dhimmy in uw geboorteland !!

    Liked by 1 persoon

  2. Vele steden in Europa zijn al islamitisch en het zal nog erger worden! de Palestijnen proberen het land te stelen van zijn oorspronkelijkheid !

    Like

Reacties zijn gesloten.