Gideon Sa’ar: ‘Het is tijd voor een preventieve aanval op Hezbollah in Libanon’

De woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) zond een twitter uit waarmee hij de inwoners van Libanon feliciteerde naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Dag van de Onafhankelijkheid.

Op 22 november 1943 werd Libanon onafhankelijk nadat eerder het Ottomaanse Rijk in elkaar was gestort en het gebied sinds 21 september 1920 werd bezet door Frankrijk en samen met Syrië het ‘Groter Libanon’ werd genoemd.

De boodschap van de IDF-woordvoerder bevatte ook een uiting van hoop dat het Libanese volk vrij zal zijn van de invloed van Iran en Hezbollah in hun land: “Happy Independence Day voor het volk van Libanon, onze buren in het noorden! We hopen dat u binnenkort vrij zult zijn van het Iraanse imperialisme en het terrorisme van Hezbollah in uw land, las de tweet.

Gideon Sa'arEen iets andere Israëlische boodschap voor het volk van Libanon kwam van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar (Likoed partij) die herhaalde dat Israël een preventieve aanval tegen Hezbollah zou moeten ondernemen om te voorkomen dat de terreur-militie sterker zou worden.

Hezbollah bezit momenteel meer dan 150.000 raketten, meer dan de meeste NAVO-landen. Hoge defensie functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat Hezbollah nu Israël’s grootste bedreiging is en voorspellen dat honderden Israëli’s zullen sterven in de volgende oorlog tussen de twee partijen.

Hezbollah heeft rakettenfabrieken gebouwd en zware raketten op grote schaal veranderd in raketten die overal in de staat Israël kunnen toeslaan. Stel je voor dat al onze militaire en civiele faciliteiten en Ben-Gurion Airport directe treffers zouden krijgen,”  vertelde Sa’ar op vrijdag aan de Israëlische radiozender 103FM.

Sa’ar voegde eraan toe dat ondanks het verlies van leven waarvan een preventieve aanval de oorzaak kan zijn, het alternatief zou zijn dat Israël wordt geconfronteerd met een militie met langeafstandsraketten met uiterste nauwkeurigheid. “We moeten ons afvragen of we wel willen afwachten Hezbollah tot wanneer het een kwalitatieve aanvalsmogelijkheid heeft op de civiele en militaire infrastructuur van de staat Israël,” zei Sa’ar.

Experts zeggen dat elke precisie missile schade veroorzaakt die gelijk is aan ongeveer 10 zware dumb raketten. De Iraniërs hebben een bepaald doel – de accumulatie van macht om ons heen, zelfs in de context van het zich vestigen in Syrië en Libanon, en het bereiken van een kwalitatieve aanvalsmogelijkheid om ons te chanteren,” vervolgde Sa’ar. “Ze zullen krachtige hefbomen voor ons houden. Daarom ben ik van mening dat Israël vandaag moet handelen. Israël kan deze toenemende dreiging niet beheersen.

De door Iran gesteunde Libanese Hezbollah heeft fabrieken gebouwd in het hart van Beiroet om raketten om te zetten in zeer nauwkeurige precisiewapens die in staat zijn om gevoelige Israëlische sites te raken. Toen Hezbollah besliste om zijn enorme sterke 150.000 rakettenarsenaal te converteren naar raketten met uiterste nauwkeurigheid, koos hij ervoor om zijn sites over te brengen naar het hart van Beiroet om Israëlische luchtaanvallen te ontmoedigen. Israël heeft bij herhaling gezegd dat het Hezbollah niet toestaat uiterst nauwkeurige raketten te verkrijgen die gevoelige Israëlische locaties zouden bedreigen en zijn bedreigingen ten opzichte van Libanon escaleren.

Sa’ar maakte eerder deze week soortgelijke opmerkingen op de Diplomatieke Conferentie van The Jerusalem Post, waar hij naar verluidt zei dat Israël het punt van geen terugkeer ten opzichte van Libanon naderde. “Als een Israëlische preventieve aanval niet in de nabije toekomst wordt uitgevoerd, kan deze kans worden uitgesloten,” zei Sa’ar. “Dit betekent dat toekomstige aanvallen veel minder effectief kunnen zijn en een veel zwaardere prijs met zich mee zullen brengen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tzvi Lev “‘It’s time for a preemptive strike on Hezbollah’ – Former MK Gidon Sa’ar reiterates call for IDF to strike Hezbollah to prevent terror militia from growing stronger” en een artikel van Elad Benari “IDF to Lebanon: May you be free of Iran and Hezbollah” van 23 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Gideon Sa’ar: ‘Het is tijd voor een preventieve aanval op Hezbollah in Libanon’

Reacties zijn gesloten.