Ongeveer 10.000 Palestijnen demonstreerden aan de grens met Gaza op vrijdag

Plaatje hierboven: Ongeveer 10.000 Palestijnen verzamelden zich aan de grens met Gaza op vrijdag 23 november 2018 voor wekelijkse protesten, met de veiligheidsdiensten van Hamas die de meeste betogers voor de tweede opeenvolgende week na een wapenstilstand met Israël bij het hek vandaan hielden [beeldbron: Al Qassam Brigades]

Afgelopen vrijdag namen bijna 10.000 Palestijnen deel aan rellen en demonstraties bij de grens. De meeste mensen bleven uit de buurt van het grenshekken, hoewel sommige banden verbrandden en stenen en explosieven naar soldaten gooiden die reageerden met traangas en af ​​en toe met scherp schoten.

De protesten van afgelopen vrijdag verliepen grotendeels vreedzaam, maar er waren nog steeds sporadische meldingen van geweld waarbij Palestijnen stenen gooiden naar IDF-soldaten. Er was één incident waarbij een groep de omheining ten oosten van de stad Rafah aanviel.

Het Hamas-gerunde ‘ministerie van volksgezondheid’ in Gaza meldde 14 gewonden, waarvan een aantal geraakt werden door scherp geschut. Dit was de tweede week van beperkte clashes. Afgelopen vrijdag werd een Palestijn gedood en meer dan een dozijn gewond een week na een grote opflakkering tussen Israël en terreurgroeperingen in de Strook.

Sinds maart houden Palestijnen wekelijks hun zogenaamde ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israêl. Israël heeft bij herhaling de Hamasleiders beschuldigd van het gebruikmaken van dit soort protesten om aanvallen uit te voeren op zijn soldaten en proberen de veiligheidsafrastering te doorbreken.

Zoals bekend is Hamas een islamistische terreurgroep die Israël probeert te vernietigen. Israël eist dat een einde wordt gemaakt aan de gewelddadige demonstraties langs de grens in om het even welk staakt-het-vuren-overeenkomst.

Recent werden ongeveer 500 raketten en mortiergranaten afgevuurd in het zuiden van Israël in de loop van de vorige maandag en dinsdag 12-13 november, volgens de Israel Defense Forces – meer dan het dubbele van de snelheid waarmee ze werden gelanceerd tijdens het conflict in 2014. De gevechten eindigden op dinsdag 13 november, nadat een door Hamas aangekondigd staakt-het-vuren van kracht werd, hoewel dit niet officieel werd bevestigd door Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikel10,000 Palestinians protest on Gaza border – Hamas security forces preventing most demonstrators from reaching the border fence; 14 Palestinians said hurt” en een artikelHamas fears Israeli special forces operating base inside Gaza — Israeli TV” van 23 oktober 2018 op de site van The Times of Israel