Monument voor Gentse Joden vernield op vooravond herdenking Kristallnacht

Plaatje hierboven: Het monument in de vorm van een tol (dreidel) werd door vandalen van zijn sokkel gebroken. De ‘dreidel’, Jiddisch voor tol, is een populair speelgoed tijdens de Joodse feestdag Chanoeka [beeldbron: DS]

Aan de vooravond van de herdenking van Kristallnacht, zondag, is het Michaël Lustig-monument aan de Lindelei weer eens gevandaliseerd. Het monument staat in het parkje vlakbij de Coupure, en was ook eerder al het mikpunt van vandalen.

Meer dan 200 mensen zakten zondag af naar het parkje aan de Lindelei voor de herdenking van Kristallnacht. Er werden mooie speeches gegeven, maar hét gespreksonderwerp was de beschadiging van het Michaël Lustig-monument.

“Schandalig dat dit monument alweer werd vernield”, vindt gemeenteraadslid Guy Reynebeau (sp.a). Hij meldde ook al eerdere beschadigingen, waarop de stad het struikgewas rond het beeld liet uitdunnen en snoeien, om voor meer sociale controle te zorgen. Tevergeefs dus.

Het kunstwerk is van de hand van kunstenaar Daniel Dutrieux en werd op 8 mei 1998 ingehuldigd. Het herinnert aan de 67 Gentse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden, en aan alle andere gedeporteerden en slachtoffers van racisme.

In 1943 werd rabbijn Michaël Lustig (Nowy-Sach, Polen 1891 – Auschwitz, Polen 1943) met zijn vrouw en zijn twee kinderen vlak bij deze plek opgepakt en gedeporteerd.

Het Michaël Lustig Monument is sinds 1999 de plaats waar de Stad Gent begin november in samenwerking met de Joodse Gemeenschap van Gent de Kristallnacht herdenkt.

Plaatje hierboven: De tol verwijst naar de dreidel, een vierkantig tolletje waarmee kinderen spelen tijdens het feest van Chanoeka. Voorts staan in het verlengde van de tegelvloer een granieten kubus en drie hardstenen kubussen. De deksteen van de granieten kubus is voorzien van een Hebreeuwse tekst: ‘Daarom ween ik/uit mijn ogen stromen/tranen…’(Klaagliederen 1:16). Op de zijvlakken van de kubus staan de namen van de gedeporteerde Joden vermeld [beeldbron: Stad Gent]


Bronnen:

♦ met dank aan J.H. voor de hint

♦ naar een artikelMonument voor Gentse Joden vernield op vooravond herdenking Kristallnacht” van 19 november 2018 op de site van De Standaard

♦ naar een bericht van Sabine Van Damme “Monument Michaël Lustig weer mikpunt van vandalen” van 18 november 2018 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

♦ naar een artikel van Sander Luyten “Herdenkingsmonument gedeporteerde Gentse joden zwaar beschadigd” van 18 november 2018 op de site van Het Nieuwsblad