Merkel drong er bij Roemenië op aan om de ambassade niet naar Jeruzalem te verplaatsen

Plaatje hierboven: Frankfurt, 25 november 2012. Bondskanselier Andrea Merkel gaf een toespraak voor de Duitse Centrale Raad van de Joden (Zentralrat der Juden in Deutschland). Voor de gelegenheid poseerde ze met een Joodse 9-armige menorah om het recht van vrijheid van religie te onderstrepen [beeldbron: DM]

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam persoonlijk tussenbeide en riep de Roemeense president Klaus Iohannis in april op het matje met het verzoek om de plannen van de Roemeense sociaal-democratische leidende regering om de Roemeense ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen stop te zetten.

De Jerusalem Post meldt dat Merkel ook andere Europese politici heeft genoemd als onderdeel van een campagne om de verplaatsing van Europese ambassades naar Jeruzalem te blokkeren. De VS hebben in mei de ambassade verplaatst naar Jeruzalem.

In Israël komen steeds meer documenten boven tafel die aantonen hoe het er met Merkel´s “verantwoordelijkheid” tegenover de staat Israël in de realiteit uitziet. De “Jerusalem Post” bericht dat Merkel in april van dit jaar de Roemeense president Klaus Johannis opgebeld en er bij hem op aangedrongen zou hebben om zijn ambassade niet, zoals gepland, naar Jeruzalem te verplaatsen.

Daarop namen de Roemenen afstand van de plannen. Volgens informatie van de krant kan ervan uitgegaan worden dat Merkel deze druk ook op andere Europese politici heeft uitgeoefend. Op vragen van de “Jerusalem Post” schreef een woordvoerster van de Merkel-regering donderdag aan de krant: “Wij kunnen geen meldingen doen over vertrouwelijke gesprekken.” Op de vraag of Jeruzalem de hoofdstad van Israël zou zijn, wees de woordvoerster het af om direct te antwoorden.

Ze zei dat “de status van Jeruzalem in het kader van een overeenkomst opgelost zou moeten worden”. Ook zei ze dat een oplossing van het conflict tussen Palestijnen en Israëli´s zou kunnen plaatsvinden met een overeengekomen tweestatenoplossing. Wanneer zo´n oplossing overeengekomen wordt, zouden alle partijen stappen moeten vermijden die de bestaande spanningen verscherpen en een vreedzame oplossing van het conflict moeilijker maken.

Na de interventie van Merkel riep de Roemeense president de pro-Israëlische minister-presidente Viorica Dancila ertoe op om vanwege haar inzet de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, af te treden.

Berlijn, 13 september 2014. Dieter Graumann, voorzitter van de Zentralrat der Juden in Duitsland, presenteert de poster voor de betoging van 14 september ’14 met als motto: “Steh Auf! Nie wieder Judenhass!” (‘Kom op tegen Jodenhaat!‘) [beeldbron: Berliner Zeitung]


Bronnen:

♦ in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikelMerkel drängte Rumänien, Botschaft nicht nach Jerusalem zu verlegen” van 17 november 2018 op de website van Politically Incorrect.

5 gedachtes over “Merkel drong er bij Roemenië op aan om de ambassade niet naar Jeruzalem te verplaatsen

 1. Merkel is een vrouw met 2 gezichten.

  Die lieve neutrale Mutti is een communistische Duitse in hart & nieren met loze spreuken over het bestrijden van Antisemitisme maar achter de schermen Jodenhaters te steunen met raad & daad….en vooral geld!

  Like

  1. Shalom;
   Het enige dat hier telt is:
   Er heeft NOOIT een volk met de naam Palestijn bestaan.
   Het is een verbastering (gebruikt door de Romeinse bezetter) om Israël te belasteren.
   Dit is door de allah – aanbidders, overgenomen. In samenwerking met het toenmalige, pauselijke Rome.

   Like

 2. Het beleid van Europa ten aanzien van Israël heeft er voor mij onder andere voor gezorgd dat ik een afkeer heb ontwikkeld voor het Europese project. Waarom is het voor de Europese leiders toch zo moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, om de waarheid te zien als het over Israël gaat. Waar zijn ze bang voor, worden ze omgekocht of is het gewoon plat antisemitisme of wat is het, ik snap het niet.

  Like

  1. Zou het het laatste kunnen zijn ? plat anti-semitisme ? dat bestaat in Europa al sinds de romeinse keizers en is later door opvolgers hiervan vlekkeloos overgenomen ! het maakt deel uit van het europeese mensenlandschap ! het is in het middenoosten binnengebracht door Siriac-christenen en door mohammed en co in de koran gezet ! religie is waanzin : G-D niet

   Like

Reacties zijn gesloten.