VS stemt tegen VN-resolutie ter veroordeling van de Israëlische soevereiniteit over de Golan-hoogten

De Verenigde Staten hebben vrijdag voor het eerst tegen de jaarlijkse beslissing van de VN gestemd, waarin de Israëlische soevereiniteit over de Golan-hoogten veroordeeld wordt. Tot nu toe hadden de VS bij de stemming altijd blanco gestemd.

Daarmee was de VS het enige land dat bij de stemming aan de kant van Israël ging staan. De Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley (foto), die aan het eind van het jaar haar functie zal neerleggen, verkondigde donderdag al de Amerikaanse beslissing om deze keer tegen de VN-resolutie te stemmen. “De Verenigde Staten zullen niet meer blanco stemmen tegen de Israëlische controle over de Golan-hoogten. De hele stemming is alleen maar tegen Israël gericht. De verwoesting, die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad overal achterlaat, bewijst alleen maar dat hij niet in staat is de controle over iedereen te hebben”, zei ze.

De symbolische stemming over de beslissing, die geen enkel gevolg heeft, eindigde met een grote meerderheid van 151 landen die dit voorstel ondersteunden, tegenover 14 onthoudingen en twee tegenstemmen, die van Israël en de VS.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon bedankte de Amerikanen voor hun ondersteuning en zei: “Het schijnt in politiek opzicht niet echt populair te zijn om tegen deze beslissing te stemmen, daarom is de Amerikaanse stem heel moedig. Israël is niet bereid zich aan gevaar bloot te stellen. De Golan-hoogten zijn van kritieke betekenis voor de Israëlische veiligheid en we hebben het volste recht om de Golan-hoogten te controleren. Ik wil graag heel duidelijk stellen: Israël zal zich niet van de Golan-hoogten terugtrekken en het wordt tijd dat de internationale gemeenschap dat accepteert.”

Vrijdag werden er tijdens de zitting van de “Speciale VN-commissie voor politiek en dekolonisatie” behalve deze beslissing nog acht andere beslissingen tegen Israël genomen, toen de resultaten van het jaarlijkse “rapport van de speciale commissie tot onderzoek van Israëlische praktijken die de mensenrechten van de Palestijnen en andere Arabieren in de bezette gebieden betreffen” werden voorgelezen. Deze resoluties werden ondersteund door landen als Syrië en Saoedi-Arabië.

Ook Duitsland nam monter deel en ondersteunde acht van de in totaal negen beslissingen tegen Israël. Slechts eenmaal stemde het blanco, toen de oprichting van een “speciaal comité tot onderzoek van Israëlische praktijken” werd geëist.

De aanvallen met meer dan 500 raketten en mortiergranaten door Hamas op Israëlische steden, waarbij één mens gedood en ongeveer 70 anderen gewond raakten, werden in geen enkele resolutie veroordeeld of genoemd.

door NAI Redaktion


Bronnen:

♦ artikel in een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “USA gegen UN-Resolution zur Verurteilung der israelischen Souveränität über die Golanhöhen” op de site van Israel Heute van 1 november 2018.

2 gedachtes over “VS stemt tegen VN-resolutie ter veroordeling van de Israëlische soevereiniteit over de Golan-hoogten

Reacties zijn gesloten.