Na VS, Hongarije en Oostenrijk trekt ook Israël zich terug uit het migratieplan van de VN

Plaatje hierboven: Duizenden illegalen in en rond het Brusselse Maximiliaanpark. Het probleem van transmigranten, illegalen die hier geen asiel willen aanvragen maar naar Groot-Brittannië willen, sleept al jaren aan. Zowat alle politieke partijen en overheidsdiensten schuiven de hete aardappel van illegale migratie naar elkaar door [beeldbron: Sceptr]

Na berichten van de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk wordt verwacht dat Israël zich terugtrekt uit het Global Compact for Migration [PDF-file] van de Verenigde Naties van 11 juli 2018, nadat het eerder actief had deelgenomen aan de consolidatie, meldde verslaggever Barak David van Channel 10 News.

Volgens het rapport zei premier Binyamin Netanyahu op de Likud-fractievergadering van gisteren aan vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely: “Wij coördineren met de Amerikanen over het onderwerp van de internationale migratieovereenkomst van de VN. We nemen het probleem in overweging. In principe zijn wij geen voorstander van de overeenkomst en wat zal er gebeuren.”

Het Global Compact on Migration is geen bindende overeenkomst, maar pleit eerder voor meer samenwerking tussen landen over legale en illegale immigratie en stelt richtlijnen voor immigratie. De overeenkomst benadrukt dat het probleem van immigratie een mondiaal probleem is en daarom op mondiaal niveau moet worden aangepakt. Een aantal landen verwerpen de overeenkomst als een inbreuk op hun soevereiniteit en het vermogen om hun eigen beleid inzake immigratie te vormen.

Israël heeft een actieve rol gespeeld bij het formuleren van de overeenkomst en Israëlische diplomaten hebben de afgelopen twee jaar deelgenomen aan alle voorbereidende vergaderingen van de overeenkomst. Professionals van het ministerie van Buitenlandse Zaken namen deel aan het opstellen van de overeenkomst terwijl het politieke echelon, waaronder de premier en minister van Buitenlandse Zaken Netanyahu, helemaal niet betrokken was.

In juli, tijdens zijn bezoek aan Israël, vroeg de Hongaarse premier Victor Orban aan Netanyahu dat Israël zich zou terugtrekken uit de VN-immigratieovereenkomst. Hongarije is tegenwoordig een van de meest vooraanstaande bondgenoten van Israël in Europa en Netanyahu en Orban hebben een hechte relatie. Netanyahu was op dat moment niet bekend met het onderwerp en begon pas na zijn ontmoeting met Orban updates over de overeenkomst te ontvangen.

In september kondigde de Amerikaanse president Donald Trump in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN aan dat de VS gekant was tegen het Global Compact on Migration en niet zou deelnemen aan de overeenkomst. Een paar dagen na de toespraak van Trump, ontmoette Netanyahu in New York met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurtz, wiens regering zich ook verzet tegen internationale inmenging in het immigratiebeleid van de naties. Kurtz vroeg ook aan Netanyahu zich terug te trekken uit de internationale immigratieovereenkomst.

Na de toespraak van Trump droeg het kantoor van de premier het ministerie van Buitenlandse Zaken op om zich tot de Amerikaanse regering te wenden en haar standpunt over de deelname van Israël aan de overeenkomst te verduidelijken. Hoge Israëlische functionarissen merkten op dat Israël op verschillende kanalen de Trump-regering had benaderd en de boodschap die het ontving was dat de Verenigde Staten blij zouden zijn als Israël geen deel zou uitmaken van de internationale migratieovereenkomst.

De afgelopen weken hebben verschillende andere Oost-Europese landen die als bondgenoten van Israël worden beschouwd, aangekondigd dat zij de overeenkomst niet willen ratificeren, waaronder Tsjechië, Roemenië en Bulgarije. De Australische regering heeft ook aangekondigd van plan te zijn zich terug te trekken uit de overeenkomst. In het licht van het Amerikaanse standpunt, heeft de Israëlische regering besloten om de overeenkomst niet te ratificeren tijdens een internationale conferentie die zal worden gehouden in Marrakesh, Marokko.

Niet alleen Amerika en Europa hebben problemen met de illegale immigratie. Israël is een klein land met beperkte middelen en het is zijn belangrijkste taak om een veilige haven te bieden aan alle Joden die willen immigreren. Momenteel leven er 40.000 Afrikaanse vluchtelingen in Israël waarvan 90 procent afkomstig uit Eritrea en Soedan. Hierboven: het overvolle opvangkamp van Holot in de Negev woestijn met meer dan 3.000 Afrikaanse asielzoekers [beeldbron: Jim Hollander/EPA]

fence2
Israël heeft begin januari 2013 de bouw van het veiligheidshek langs de grens met Egypte grotendeels afgewerkt. Het ongeveer 230 kilometer lange veiligheidshekken strekt zich van de grensovergang Kerem Shalom bij de Gazastrook uit tot Eilat aan de Rode Zee. De bouwtijd bedroeg twee jaar. De kosten voor het project bedroegen omgerekend 325 miljoen euro. Het hek moet niet enkel bescherming bieden tegen de terreur maar vooral illegale immigranten uit Noord-Afrika ervan afhouden Israël binnen te dringen. Het aantal illegale immigranten is sinds de bouw van het hek aanzienlijk gedaald. Kwamen er in januari 2012 nog minstens 2153 Afrikanen illegaal Israël binnen, in december van datzelfde jaar waren dit er nog maar 36.


Bronnen:

♥ naar een artikel van Gary Willig “Report: Israel to withdraw from UN migration agreement – Israel reportedly not to ratify Global Compact for Migration at request of US, other allies, despite helping formulate it” van 19 november 2018 op de site van Arutz Sheva