Israëlische astronomen ontdekken reusachtig sterrenstelsel in kikkervis structuur

Een team van astronomen uit Israël, de VS en Rusland heeft maandag een melkwegstelsel ontdekt dat lijkt op de vorm van een kikkervisje. “We hebben een gigantisch, uitzonderlijk overblijfsel gevonden van een verbrokkeld melkwegstelsel,” zei de hoofdonderzoeker van de studie, Dr. Noah Brosch van het Florence en George Wise Observatorium aan de School voor Natuurkunde en Astronomie aan de Universiteit van Tel Aviv. De resultaten zijn gepubliceerd in de Monthly Notices van de Royal Astronomical Society.

De vorm van het sterrenstelsel is uniek vanwege de kikkervis-achtige structuur. Het is een versperd spiraalvormig sterrenstelsel – een spiraalvormig sterrenstelsel dat bestaat uit een centrale staafvormige structuur bestaande uit sterren. Het is ook een verbrokkeld sterrenstelsel, waarvan de sterren zijn opgenomen in meer massale sterrenstelsels of in de ruimte worden uitgeworpen. Deze ontdekking was aanzienlijk vanwege de enorme omvang van het object. Bovendien belicht het onderzoek hoe en waarom sterrenstelsels verdwijnen.

“Wat dit object buitengewoon maakt, is dat alleen al de staart bijna 500.000 lichtjaren lang is”, zei prof. R. Michael Rich van UCLA, die aan het onderzoek heeft deelgenomen. De nieuwe melkweg is 10 keer langer dan de Melkweg en een miljoen lichtjaar lang van begin tot eind. Het kikkervisjesstelsel is ongeveer 300 miljoen lichtjaren verwijderd van de aarde.

De studie was het resultaat van samenwerking tussen R. Michael Rich, Dr. Noah Brosch en Dr. Shuki Koriski van het observatorium van Tel Aviv en Dr. Alexandr Mosenkov van de St. Petersburg Universiteit.

Voyager 1
Gezien de afstanden, uitgedrukt in lichtjaren, zal een sterrenstelsel zoals dit wel voor altijd buiten het bereik van aardlingen blijven. Het ruimtetuig dat tot nog toe de verste afstand heeft afgelegd, is Voyager 1.

Gelanceerd op 5 september 1977, passeerde Voyager  de planeten Jupiter en Saturnus en verliet 35 jaar na zijn lancering in augustus 2012 ons eigen melkwegstelsel. Het ruimtetuig zet intussen zijn weg verder en bevond zich in februari 2018 op 21,2 miljard kilometers van de zon, of ongeveer 121 keer de afstand tussen de aarde en de zon.

De volgende grote ontmoeting van het ruimtevaartuig zal plaatsvinden binnen 40.000 jaar, wanneer Voyager 1 binnen 1,7 lichtjaar van de ster AC +79 3888 komt. (De ster zelf is ongeveer 17,5 lichtjaar van de aarde verwijderd.) Voyager 1 ’s stroomvoorziening is niet onbeperkt en zal ongeveer rond 2025 ophouden met het uitzenden, wat betekent dat er geen gegevens terugvloeien vanaf die verre locatie.

Ps: Eén lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt aan een snelheid van 300.000 km per seconde. M.a.w. uitgerekend staat één lichtjaar aldus voor een afstand van 9,5 biljoen kilometers of ook 9.500.000.000.000 km. De Voyager zou tegen zijn huidige snelheid, 62.140 km per uur, er ca. 15.850 jaren over doen om één lichtjaar te overbruggen.

Het kikkervisje stelsel staat 300 miljoen lichtjaren verwijderd van de aarde. Voyager 1 zou 4.750.000 mensenjaren moeten reizen om dit sterrenstelsel te bereiken. De huidige mens, aka de Homo Sapiens Sapiens,  is ongeveer 315.000 jaar geleden ontstaan. De industriële revolutie begon in ons land omstreeks 1798. De eerste man die voet zette op de maan was Neil Armstrong op 21 juli 1969. Dit maar om u een idee te geven over verhoudingen en afstanden wanneer we over tijd en ruimte spreken.

Voyager 1 gelanceerd op 5 september 1977


Bronnen:

♥ naar een artikel van Yvette J. Deane “Israeli astronomers discover ‘tadpole’-shaped galaxy” van 19 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♥ naar een artikel van Hana Levi Julian “Astronomers Discover Giant Relic of Disrupted ‘Tadpole’ Galaxy” van 19 november 2018 op de site van The Jewish Press

♥ naar een artikelAstronomers discover giant relic of disrupted Tadpole galaxy” van 19 november 2018 op de site van Phys.org

♥ naar een artikel van Elizabeth Howell “Voyager 1: Earth’s Farthest Spacecraft” van februari 2018 op de site van Space.com