Palestijnse Autoriteit arresteert en mishandelt vrouwen; waarom zwijgen de media hierover?

Plaatje hierboven: Moslimman ranselt vrouwen in burka af met stok totdat ze weer netjes in de rij staan. In islam, vooral in het Midden-Oosten, is er nogal wat kritiek op hoe de ene helft van de bevolking de andere helft mishandelt en misbruikt en minder rechten toekent dan geit en schaap

Afgelopen augustus protesteerde de Palestijnse Autoriteit (PA) omdat Israël een Palestijnse vrouw uit Hebron arresteerde op beschuldiging van opruiing en banden met Hamas.

De 42-jarige vrouw, Lama Khater, staat ook bekend als een sterke criticus van president Mahmoud Abbas en zijn Palestijnse Autoriteit. Khater’s vernietigende aanvallen op Abbas en zijn regering hebben de Palestijnse Autoriteit echter niet belet Israël te veroordelen en haar onmiddellijke vrijlating te eisen.

Dit was niet de eerste keer dat de Palestijnse Autoriteit Israël veroordeelde vanwege het arresteren van een Palestijnse vrouw die kritiek uit op Abbas en zijn beleid. Vorig jaar veroordeelde de Palestijnse Autoriteit Israël vanwege het arresteren van Khaleda Jarrar, een vooraanstaand lid van de terreurgroep het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een van de verschillende terroristische groeperingen van de PLO.

Jarrar werd door Israël gearresteerd wegens lidmaatschap van een terroristische groep en ophitsing. De incidenten met betrekking tot Khater en Jarrar kwamen deze week voor de geest toen Palestijnse bronnen onthulden dat de veiligheidstroepen van Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever twee Palestijnse vrouwen arresteerden.

De eerste vrouw, Majdoleen Marab’eh, werd gearresteerd in de stad Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever nadat ze kritiek had op de controversiële socialezekerheidswet van de Palestijnse Autoriteit. De wet, die een golf van protesten bij de Palestijnen teweegbracht, vereist dat 7% van de maandelijkse salarissen van werknemers uit de particuliere sector wordt afgetrokken van een fonds voor sociale zekerheid en dat de pensioengerechtigde leeftijd voor mannen en vrouwen op 60 jaar wordt vastgesteld.

De tweede vrouw die onlangs door de Palestijnse veiligheidsdiensten is gearresteerd, is Suha Jbara, een moeder van drie kinderen uit een dorp in de buurt van Ramallah, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Volgens Palestijnse bronnen werd de 31-jarige Jbara op 2 november gearresteerd, toen meer dan 25 Palestijnse veiligheidsagenten haar huis binnenvielen en haar arresteerden in het zicht van haar drie kinderen. De bronnen zeiden dat ze verdacht werd van het overboeken van donaties die van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever waren opgehaald naar de families van Palestijnen die waren gedood en gewond door het Israëlische leger in de Gazastrook.

Haar vader, Badran, zei dat ze voor het eerst werd meegenomen naar een detentiecentrum van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, waar ze na een kort verhoor werd overgebracht naar de beruchte Jericho-gevangenis van de PA. Hij zei dat hoewel zijn dochter lijdt aan een hartaandoening, haar medische behandeling is ontzegd en ze onder erbarmelijke omstandigheden werd vastgehouden. Een door haar familie aangewezen advocaat werd sindsdien verboden om haar te zien.

Jbara’s familie heeft zijn diepe bezorgdheid geuit over haar gezondheid. “We zijn erg bezorgd over haar toestand omdat ze wordt vastgehouden in zware omstandigheden,” klaagde het gezin. “Haar drie kinderen van 12, 9 en 8 hebben sindsdien gehuild en weigeren te eten en naar school te gaan.”

“In de afgelopen paar dagen is de wijdverspreide verontwaardiging op sociale media over de arrestatie van Suha Jbara”, zei Obada Subeih op een blog in het Al-Jazeera-netwerk in Qatari. “Ongetwijfeld is de Palestijnse Autoriteit een zware last op het Palestijnse volk geworden. De beschuldigingen die aan haar worden toegeschreven zijn een moreel schandaal voor de Palestijnse veiligheidsdiensten en het Palestijnse politieke leiderschap in Ramallah.”

Verschillende Palestijnen namen de sociale media over om uiting te geven aan extreme ontsteltenis over de arrestatie van Jbara, en beschreef haar detentie als ‘schandelijk’. Ze lanceerden ook verschillende hashtags die haar vrijlating eisten en riepen de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit om te stoppen met het onder vuur nemen van vrouwen .

Deze bezwaren zijn echter tot nu toe aan dovemansoren gericht. De Palestijnse media op de Westelijke Jordaanoever, die direct en indirect wordt gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit van Abbas, heeft de arrestatie van de twee vrouwen genegeerd. Wat de media van Abbas betreft, is het niet nodig om verslag uit te brengen over het lot van Palestijnse vrouwen die door de PA zijn gearresteerd.

De enige vrouwen wier verhalen in de media van de Palestijnse Autoriteit zijn gepubliceerd, zijn degenen die door Israël zijn gearresteerd wegens veiligheidsgerelateerde misdrijven. Abbas wil niet dat zijn volk en de rest van de wereld weten dat zijn veiligheidstroepen vrouwen arresteren vanwege kritiek op een socialezekerheidswet of financiële hulp aan Palestijnse gezinnen in de Gazastrook.

Men kan begrijpen waarom de Palestijnse media bewust hebben gekozen om het Palestijnse optreden van de Palestijnse Autoriteit te negeren. Maar het is moeilijk te begrijpen waarom de internationale media en mensenrechtenorganisaties nog steeds een oogje dichtknijpen voor dergelijke praktijken.

De twee vrouwen hadden de aandacht getrokken van de westerse media en mensenrechtengroepen als ze door Israël waren gearresteerd. Dan zouden Westerse journalisten in Jeruzalem en Tel Aviv de families van de twee vrouwen al lang geleden hebben bezocht en verschillende artikelen over hun beproeving hebben gepubliceerd.

Neem bijvoorbeeld het geval van de Palestijnse tiener Ahed Tamimi, die werd gearresteerd en tot gevangenisstraf werd veroordeeld wegens het slaan van een Israëlische soldaat vorig jaar. Sindsdien is ze de lieveling van de westerse media geworden, wier vertegenwoordigers haar hebben veranderd in een pictogram en een ‘symbool van verzet tegen de Israëlische bezetting’. In tegenstelling tot Jbara en Marab’eh had Tamimi het geluk door Israël te worden gearresteerd. Was ze gearresteerd door de Palestijnse Autoriteit, zou niemand het ooit geweten hebben.

Deze houding is een ander voorbeeld van de anti-Israël-vooroordelen van de internationale media en de gemeenschap. Het is nog een ander voorbeeld van hoe het Westen de Palestijnen een vrijgeleide geeft om de mensenrechten te schenden en de afwijkende meningen te bestrijden, terwijl ze nog steeds geobsedeerd zijn door Israël. Bovendien is het een ander voorbeeld van de hypocrisie van Abbas, die Israël veroordeelt voor de bestrijding van terrorisme en opruiing, terwijl hij Palestijnse vrouwen in de gevangenis gooit.


Videoclip hierboven: “Doden en afranselen van vrouwen is een negatief deel van de Arabische identiteit” zegt professor Yusuf Jabareen, docent aan het Technion Instituut in Israël [palwatch.org]


Bronnen:

♥ naar een artikel van Bassam Tawil “Palestinians Arresting Women; Where are the Media?” van 19 november 2018 op de site van The Gatestone Institute

3 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit arresteert en mishandelt vrouwen; waarom zwijgen de media hierover?

  1. Huiselijke Geweldpleging is niet ongewoon in de cultuur der paradijsvogels ! de dames lopen niet voor de lol met allesbedekkend gewaad ! ook in Europese achterbuurten is dit een “situatie” waar de ware feministe weleens de gelakte nageltjes in mag zetten !! pappa drinkt alla en slaat mamma bont en blaauw !

    Like

Reacties zijn gesloten.