Proces tegen Poolse organisatie die onderzoeker beschuldigt van geschiedsvervalsing

Een historicus en een Holocaust-onderzoeker hebben een rechtszaak aangespannen tegen een Poolse organisatie wegens smaad nadat het publiekelijk hem ervan beschuldigd heeft de goede naam van Polen te hebben verwoest en aan te voeren dat zijn Holocaust-onderzoek de geschiedenis van Polen vervalst.

Professor Jan Grabowski van de Universiteit van Ottawa diende een rechtszaak in wegens laster en smaad tegen de Poolse Liga Tegen Laster (Polska Liga Przeciw Zniesławieniomop donderdag bij de rechtbank in Warschau.

In het rechtsgeding stelt de historicus voor dat iedereen die in juni 2017 een lasterlijke verklaring heeft ondertekend van de Poolse Liga, een kopie van het 2-delige boek van Barbara Engelking, Jan Grabowski e.a. “Nacht zonder einde. Het lot van Joden in geselecteerde provincies van het bezette Polen” (NOC – Dalej Jest I & II) moet aankopen en wegschenken aan een Poolse middelbare school (boekomslag hiernaast).

De Poolse Liga Tegen Laster publiceerdeop 7 juni 2017  een verklaring waarin Grabowski werd veroordeeld. Het werd ondertekend door 134 mensen en verspreid onder andere aan autoriteiten van de Universiteit van Ottawa. Het is in dit document dat verklaringen zijn afgelegd die de Pools-Canadese historicus smaden, volgens het proces.

Advocaten die Grabowski vertegenwoordigen, stellen dat de brief vraagtekens plaatste bij het vertrouwen in de wetenschappelijke betrouwbaarheid en in de wetenschappelijke kennis van de historicus, en dat “het doel van de organisatie was hem in diskrediet te brengen in de ogen van de wetenschappelijke gemeenschap.”

De verklaring van de Poolse Liga wees op de vermeende “lasterlijke en ongunstige houding van de professor jegens Polen en de Polen”, die tot uiting kwam in zijn publicatie van de resultaten van zijn onderzoek naar de Holocaust en de misdaden die Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Joden had gepleegd. De verklaring suggereerde dat het onderzoek van Grabowski anti-Pools is, wat volgens de organisatie niet enkel rechtstreeks ’s lands academische reputatie schaadt maar ook zijn nationale trots.

Volgens de verklaring van de Liga “volgt Grabowski niet de basisprincipes van de betrouwbaarheid van onderzoekers”, “bouwt propaganda-constructies op”, “elimineert belangrijke feiten” en “heeft [zijn werk] niets te maken met professioneel onderzoek.” Grabowski merkt op dat niemand die de verklaring van de Liga heeft ondertekend, een professional is die zich bezighoudt met de geschiedenis van de Holocaust.

Het doel van de Poolse League Against Defamation is om “valse informatie over de Poolse geschiedenis recht te zetten”. Zijn president is Maciej Swirski – tot voor kort de vice-president van de Poolse Nationale Stichting die werd opgericht door de rechtse regering van Polen.

Grabowski is een historicus aan de Universiteit van Ottawa, mede-oprichter van het Centrum voor Holocaustonderzoek in Warschau, en auteur en redacteur van talrijke publicaties over de Holocaust. Zijn boek “Judenjagd. Jagen op de Joden(boekomslag hieronder, Pools en Engels) ontving in 2014 de Yad Vashem International Book Prize for Holocaust Research.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Katarzyna Markusz “Holocaust researcher files libel lawsuit against Polish group that accused him of falsifying history of Poland” van 18 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Vanessa Gera “Holocaust scholar sues group that said he ‘slandered’ Poland – Historian Jan Grabowski faced a public campaign orchestrated by the Polish League Against Defamation for his work on how some Poles helped hunt down Jews who escaped the Nazis” van 16 november 2018 op de site van The Times of Israel