Palestijnse Autoriteit: Israël beraamt een ‘religieuze oorlog’ tegen ons

Plaatje hierboven: Orthodoxe Joden bezoeken de Tempelberg in Jeruzalem; op de achtergrond de Rotskoepel die in 1993-95 verguld werd op kosten van de Jordaanse koning [beeldbron: Menachem Shlomo]

Joodse rondleidingen op de Tempelberg maken deel uit van een Israëlisch plan om een ​​religieuze oorlog aan te stichten, zei de Palestijnse Autoriteit op zondag.

De aantijging kwam naar aanleiding van een bezoek aan de Tempelberg door minister van Landbouw Uri Ariel op zondag 18 november. De minister opperde toen “De Tempelberg moet te allen tijde openstaan ​​voor [Joodse] bezoekers zonder beperking of discriminatie.”

In de afgelopen jaren veroordeelde de PA regelmatig bezoeken van Joodse groepen en individuen aan de Tempelberg en beweerde dat ze “de Aqsa-moskee bestormden”. “De agressie op de al-Aqsa-moskee door die te bestormen is een helse misdaad gepleegd door en geïnitieerd door een extremistische terreur ideologie,” zei Yusef al-Mahmoud, woordvoerder van de PA-regering in Ramallah.

Hij beweerde dat het bezoek van de Israëlische minister aan de Tempelberg gebeurde op instructie van de Israëlische regering om “elke dag de Aqsa-moskee te bestormen.” Mahmoud zei dat iedereen die deelneemt aan het bestormen van moskeeën en kerken in Jeruzalem “dit een bloederige ideologie vertegenwoordigt die zelfs verboden is onder de Israëlische wetten.”

Firas al-Dibs, een woordvoerder van de Waqf-afdeling in Oost-Jeruzalem, beweerde dat Ariel “de moskee bestormde vergezeld door tientallen kolonisten.” Hij omschreef het bezoek als “verdacht”.

Joden beschouwen de berg Moria, ook wel de Tempelberg genoemd, als de plaats van de twee oude tempels van het Judaïsme. Voor moslims is de site met de Rotskoepel en de al-Aqsa Moskee, samen genaamd al-Haram ash-Sharif (het Nobele Heiligdom), de derde heiligste plaats in de islam na de moskeeën in Mekka en Medina.

Plaatje hierboven: Jeruzalem woensdag, 4 juli 2018.  Minister Uri Ariel tijdens een van zijn vele bezoeken aan de Tempelberg [beeldbron: Haaretz]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “PA: Israel planning a ‘religious war’” van 19 november 2018 en een artikelAgriculture minister Uri Ariel visits Temple Mount” van 18 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Kijk hoe Palestijnen de heiligste plaats van het Judaïsme compleet verwaarlozen” van 28 april 2018 [lezen]