Zeventig jaar geleden: De Slag om de kibboets van Nitzanim

Plaatje hierboven: Danny Ben Ari en zijn moeder Mira Ari. Draadloos operator Mira Ben Ari werd gedood nadat zij op 7 juni 1948 een Egyptische officier had doodgeschoten in de Slag om de kibboets Nitzanim. Mira trad toe tot de Joodse Lehi ondergrondse organisatie op 14-jarige leeftijd en was een van de oprichters van Nitzanim [beeldbron: Ynet]

Gelegen aan de kustvlakte 7 kilometers ten noord-oosten van Ashkelon en 30 minuten ten zuiden van Tel Aviv, bevindt zich de kibboets van Nitzanim. Het was de locatie van een van de hevigste veldslagen tijdens Israel’s Onafhankelijkheid Oorlog van 1947-1949.

Kibboets Nitzanim werd in 1943 gesticht op grond van het Joodse Nationale Fonds dat in 1942 werd gekocht van een Arabische effendi. Het besloeg een gebied van 400 hectare en omvatte het residentiële herenhuis dat zich op het terrein bevindt. De eerste bewoners bestonden uit nieuwe immigranten, van wie sommigen holocaustoverlevenden waren.

Met de opmars van het Egyptische leger uit het zuiden op 15 mei 1948, werden de moeders en kinderen van de kibboets op 16 mei 1948 geëvacueerd in wat bekend stond als operatie ‘Tinok’ (baby in het Hebreeuws) die de vrouwen en kinderen evacueerde van gebieden die onder vuur lagen van Arabische legers.

Mira Ben Ari, de enige draadloze operator in de kibboets, weigerde te vertrekken. Het Egyptische leger omzeilde Nitzanim, trok noordwaarts en bereikte op 31 mei 1948 de Ad Halom-brug, ten zuiden van Ashdod. Tijdens dit uitstel pleitte de kibboets voor versterkingen, extra wapens en munitie, evenals een betere draadloze radio. De Givati-brigade, die de leiding had over dit front, reageerde op het verzoek, maar stuurde slechts 70 ongetrainde rekruten naar de kibboets.

Op 6 juni 1948 keerden de Egyptenaren terug en vielen de kibboets vanuit het noorden aan. Tijdens de aanval werden 37 leden van de kibboets, waaronder 3 vrouwen, gedood. Degenen die bleven staan, trokken zich terug in het landhuis. Met de meeste verdedigers gewond, zonder munitie en de draadloze niet meer bedienbaar, besloot de leider Avraham Schwartzstein zich over te geven.

Plaatje hierboven: Kibbutz Nitzanim na het gevecht met binnenvallende Egyptenaren [beeldbron: Wikiwand]

Met een wit laken aan zijn pistool en, vergezeld van Mira Ben Ari, naderden ze de Egyptische commandopost. Als reactie op deze aanpak schoot de Egyptische officier Avraham in de schouder. Mira reageerde door Avraham op te pikken en liep samen verder naar de Egyptische officier die vervolgens Avraham neerschoot en doodde. Mira beantwoordde het gebaar door de agent neer te schieten, een beweging die haar haar eigen leven in ruil kostte. De overgebleven verdedigers werden gevangengenomen en pas zes maanden later vrijgelaten.

De overgave van de strijders van Kibboets Nitzanim was destijds en fel bediscutteerde kwestie, met prominente figuren zoals de voormalige Ghetto-jager Abba Kovner die hun acties bekritiseerde. Een commissie om de zaak te onderzoeken, gevormd door de toenmalige chef van staf Yaakov Dori, concludeerde dat de acties van de Nitzanim verdedigers heldhaftig waren.

Yitzhak Pundak, de lokale Givati-commandant die tot op dat moment zijn hele leven lang berouw had gehad over de afloop van de gevechten en op 27 augustus 2017 op 104-jarige leeftijd overleed, werd op zijn verzoek samen bij de gesneuvelden op Kibboets Nitzanim begraven.

Plaatje hieronder: Mira Ben Ari en 2 andere vrouwen worden vandaag erkend als heldinnen en worden herdacht met een standbeeld gemaakt door Shoshana Hefetz getiteld ‘Vechtende Vrouwen’, monument dat zich bevind op Route 4 tussen Ashkelon en Ashdod:Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Traub “Israeli Attractions: The Battle of Kibbutz Nitzanim” van 15 mei 2018 op de site van MIDA

♦ naar een artikel Meir Turgeman “‘Tell Danny that he had a mother’ – Wireless operator Mira Ben Ari was killed after shooting an Egyptian officer to death in the Battle of Nitzanim in June 1948” van 17 april 2018 op de site van Ynet News (Yedioth Ahronoth)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.