IDF bewaakt Gaza: ‘visser’ gedood en granaatgooier buiten gevecht gesteld

IDF-soldaten schoten op woensdag een Gazaaanse ‘visser ‘die weigerde zich terug te trekken van de grens met Israël toen hij daartoe door Israëlische soldaten werd bevolen.

De zogenaamde ‘visser’ maakte deel uit van een groep Arabische mannen die werden bespot door IDF-troepen terwijl ze naar het veiligheidshekken langs de noordelijke grens van Gaza met het zuiden van Israël nabij de Israëlische kibboets van Zikim liepen.

De Arabische media beweerden dat de zogenaamde ‘visser’ werd neergeschoten terwijl hij ‘op het strand werkte’.  De IDF bevestigde echter dat de soldaten het vuur openden toen de Gazanen naar de grens liepen, ondanks dat ze bevel hadden gekregen om ervan weg te blijven.

Ze negeerden ook waarschuwingsschoten die werden afgevuurd door IDF-troepen om hen te verwittigen. De soldaten ‘opereerden volgens standaard regels van engagement’, zei de woordvoerder van het IDF.

De visser werd later door Ashraf al-Qidra, woordvoerder van het Gazaanse ‘gezondheids ministerie’ van Hamas geïdentificeerd als de 20-jarige  Nawwaf al-Attar afkomstig uit Beit Lahiya in de noordelijke Gazastrook. Gisteren heeft de IDF de visserijzone opnieuw van 3 mijl op 6 mmijl gebracht.

Het incident volgt op een poging eerder op de dag door een terrorist van Gaza die verschillende granaten gooide naar het veiligheidshekken in Noord-Gaza. De terrorist werd gearresteerd door personeel van het IDF, dat tijdens zijn zoektocht ontdekte dat hij een draadsnijder en een mes bij zich had. Gelukkig kwamen de granaten niet tot ontploffing.

Beide incidenten werden minder dan 24 uur later gevolgd een staakt-het-vuren-overeenkomst onderhandeld door Egyptische bemiddelaars tussen Hamas en Israël, en dat heeft geleid tot het ontslag op woensdag van de Israëlische Minister van Defensie, Avigdor Liberman.

De fragiele wapenstilstand komt in het spoor van een spervuur ​​van meer dan 460 raketten, mortieren en raketten afgevuurd door Hamas op Israëlische burgers binnen een periode van nauwelijks 24 uur, eindigend in de late dinsdagmiddag.

In reactie bestookte de IDF daarop 160 terroristische sites in de Gazastrook. Beide partijen zeiden dat ze zich zouden houden aan het staakt-het-vuren, zolang ze zich houden aan de overeenkomst.

Duizenden ballonnen ontdekt
Bewakers van de Kerem Shalom-overtocht naar de Gazastrook ontdekten donderdag duizenden ballonnen, waarschijnlijk op weg om door terroristische groeperingen te worden gebruikt in aanvallen op Israël.

Het Ministerie van Defensie zei dat de ballonnen van het type waren dat door de Palestijnen vaak worden gebruikt om brandgevaarlijke apparaten in Israël te lanceren en velden te verbranden. De ballonnen waren verstopt in een vrachtwagen met speelgoed voor de Gazastrook.

De inspecteurs identificeerden de doos waarin de ballonnen waren opgeslagen en waarschuwden functionarissen van de Coördinatie Verbindingsadministratie van het IDF, die beval dat het in beslag zou worden genomen vanwege het dubbele gebruik ervan.

Het Ministerie van Defensie zei dat het het incident ernstig beschouwde en dat het actie zou blijven ondernemen om de overdracht van producten voor tweeërlei gebruik zoals ballonnen naar de Gazastrook te voorkomen.

Visserijzone opnieuw uitgebreid tot 6 zeemijl = 11,1 km


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Shoots Gaza ‘Fisherman’ Refusing to Back Away from Israel’s Border” van 14 november 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel “Israel finds thousands of balloons for terror at Gaza crossing” van 15 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelGaza fisherman shot, killed by Israeli navy” van 14 november 2018 en een artikelIsrael expands fishing zone in Gaza” van 15 november 2018 op de site van het Palestijnse persagentschap Maan News Agency

Een gedachte over “IDF bewaakt Gaza: ‘visser’ gedood en granaatgooier buiten gevecht gesteld

  1. Arabische mannen die werden bespot door IDF-troepen …..

    Arabische mannen die werden GESPOTdoor IDF-troepen

    Like

Reacties zijn gesloten.