Foto van Adolf Hitler die poseert met Joods meisje geveild voor 10.000 euros

Zoals nagenoeg wel elke notoire antisemiet en Jodenhater vroeg of laat zijn/haar eigen regels overtreedt en stiekem zijn favoriete ‘aardige’ Jood of Jodin de hand boven het hoofd houdt (“alle Joden dood behalve mijn ‘goede’ Joodse buurman …“), zo vormde ook Adolf Hitler geen uitzondering op die absurde rassenwetten die hij zelf had helpen opstellen en toepaste in al zijn gruwel in de concentratiekampen

Het veilighuis in Maryland (VS) Alexander Historical Auctions verkocht op woensdag voor $ 11.520 (10.000 euros) een foto van de nazi-gek Adolf Hitler waarop hij zijn arm legde om een jong, blond meisje genaamd Bernile Nienau, wiens grootmoeder Joods was. De foto toont Hitler en Nienau, die toen ongeveer vijf of zes jaar oud was, op de Berghof, het huis van Adolf Hitler op de Obersalzberg van de Beierse Alpen nabij Berchtesgaden, Beieren. De twee vierden hun gemeenschappelijke verjaardag – 20 april.

De fotograaf, Heinrich Hoffmann, nam die dag een aantal foto’s waarop hij Hitler met het jonge meisje liet zien en ze werden favorieten van Hitler, Hoffmann en het Duitse publiek. De gesigneerde foto gisteren is verder verfraaid met de toevoeging van negen edelweissbloemen en een klavertje vier die door de kleine Bernile op de foto werden aangebracht.

Het kind van de Führer
Rosa Bernile Nienau (1926-1943), die door Hitler zowel ‘Bernile’ als ‘Rosa’ werd genoemd, werd bekend als “het kind van de Führer” of “lieveling” vanwege haar nauwe contact met de massamoordenaar. Al snel na hun introductie ontdekte men dat het meisje voor een kwart Joods was, maar Hitler weigerde zijn relatie met haar te verbreken tot vele jaren later.

Bernile’s vader, Bernhard Nienau (1887-1926), een arts, stierf kort voordat ze werd geboren. Haar moeder Karoline (1892-1962) was een verpleegster en verhuisde rond 1928 naar München, samen met haar moeder Ida Voit, die weduwe werd of scheidde van Helwig, geboren Morgenstern (1867-1942) – waardoor Bernile een kwart Joods had, of volledig Joods volgens de Rassenwetten van Nuerenberg ten tijde van nazi-Duitsland.

In het voorjaar van 1933 nam Bernile deel aan een groep bezoekers die Hitler’s verjaardag op de Obersalzberg vierden en werd gekozen voor een persoonlijk bezoek met de Führer, waarschijnlijk omdat ze dezelfde verjaardag hadden. Het is toen dat deze foto werd gemaakt door zijn huisfotograaf Hoffman. Het Joods meisje ontwikkelde al snel een hechte vriendschap met haar “oom Hitler” die tot 1938 duurde.

Het Bundesarchief heeft 17 brieven van Bernile aan oom Hitler en zijn assistent Wilhelm Bruckner die tussen 1935 en 1938 werden geschreven. Hitler werd zich bewust van haar Joodse afkomst maar koos ervoor om het te negeren. Maar toen Reichminister Martin Bormann haar raciale afkomst ontdekte, verbood hij haar en haar moeder om de Berghof nog te bezoeken.

In zijn boek ‘Hitler, As I Saw Him’ ​​schrijft Hoffmann dat Hitler Bormann terechtwees en klaagde: “Sommige mensen hebben een echt talent om mijn vreugde te verpesten.” Maar tegen mei 1938 kregen moeder en dochter te horen dat ze niet verder moesten trachten contact te maken met Hitler. Bernile, die techniek studeerde, stierf op 5 oktober 1943 op 17-jarige leeftijd aan de gevolgen van polio aan de wervelkolom.

Plaatje hierboven: de originele foto van Rosa Bernile Nienau met ‘nonkel’ Adolf Hitler van fotograaf Heinrich Hoffman [beeldbron: The Australian]


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Photo of Hitler Embracing Child of Jewish Descent Auctioned for $11,520” van 15 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency

♦ naar een artikel van Daniel Sugarman “Rare signed photo of Hitler embracing Jewish girl Rosa Nienau to be sold at auction” van 9 november 2018 op de site van The Jewish Chronicle (JC)