Israël waarschuwt Gaza ‘blijf weg van onze grens’; Hamas: protestmars wordt vandaag hervat

Israel zet zich schrap voor de mogelijke terugkeer van gewelddadige grensprotesten vandaag vrijdag 16 november, slechts enkele dagen nadat de laatste escalatie met Gaza de vrees voor een nieuwe oorlog opriep. Echter, Hamas heeft reeds aangekondigd dat de protesten vandaag worden hervat.

Zoals bekend accepteerde Israël “min of meer” het staakt-het-vuren met Hamas dat onder Egyptische bemiddeling werd bereikt, maar dat in Israël zelves op veel kritiek stuitte en onder meer leidde tot de ontslagname van minister van Defensie Avigdor Liberman.

Premier Netanyahu verdedigde zijn besluit met te zeggen dat Hamas de IDF “smeekte om een bestand’ alhoewel het er thans eerder op lijkt dat Hamas enkel uit was op een adempauze in de gevechten na de vele mokerslagen die het de afgelopen dagen heeft moeten incasseren.

Hamas: terugkeermars wordt hervat
Op donderdag had Hamasleider Yahya Sinwar een ontmoeting in zijn kantoor in Gaza, met de chef van de Egyptische Inlichtingendienst generaal-majoor Ahmed Abdul Khaliq waar ze de laatste ontwikkelingen bespraken en het bereikte staakt-het-vuren. Sinwar vertelde hem dat “de facties van de weerstand niet zullen toestaan ​​dat de bezetter de aanval op de Gazastrook zal kunnen herhalen.”

Sinwar benadrukte “het belang van het doorbreken van de belegering van de Gazastrook” en “het recht van ons volk een vrij en waardig leven te leiden” en zei datde marsen terug continue zullen doorgaan met de methoden en instrumenten die door de hogere leiding van de mars werd goedgekeurd.”

COGAT waarschuwt Hamas
Intussen heeft de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT), de Israëlisch-Druzische generaal-majoor Kamil Abu Rokon, een video vrijgegeven waarin Gazanen worden gewaarschuwd tegen deelname aan de terreuraanslagen op de grensafsluiting. “In de afgelopen dagen hebben we een ernstig incident meegemaakt toen raketten op Israël werden afgevuurd. De IDF reageerde krachtig en met harde hand,” zei Rokon in het begin en hij vervolgde:.

“Ik wil een heel duidelijke boodschap overbrengen aan degenen die de veiligheidsafrastering schenden, die deelnemen aan de zogenaamde’ marsen van terugkeer die gewelddadige en terroristische acties zijn geworden en die van plan zijn terreuraanslagen uit te voeren op vrijdag bij het veiligheidshekken: we weten heel goed dat deze acties niet spontaan zijn en dat de terroristische organisatie Hamas het meesterbrein, de leider en de leider van deze operaties is.

Ons geduld is verbroken en we zullen hard reageren. We zullen geen terughoudendheid tonen en zullen niet mild zijn tegen iedereen die de volgende bevelen schendt: iedereen die een afstand van 100 meter nadert van het hekken zal zichzelf in gevaar brengen. Iedereen die het hekken vernietigt of het probeert te beschadigen, loopt gevaar. Iedereen die probeert de veiligheidsafrastering naar Israël over te steken, loopt gevaar. Iedereen die bommen, granaten en molotovcocktails gooit, loopt gevaar. Iedereen die explosieven laat ontploffen, komt in gevaar.

Ik bied u de gelegenheid om wakker te worden en te begrijpen dat Hamas en de andere terroristische organisaties u naar de rand van de afgrond leiden. Begrijp dit voordat het te laat is, u bent gewaarschuwd.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “IDF Warns Gazans Ahead of Friday as Gaza Belt Residents Demand Security” van 16 november 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel “‘Gazans, keep away from Israeli border’ – COGAT head warns Gazans not to attack, approach security fence during weekly riots” van 15 november 2018 en een artikel van David Rosenberg “Netanyahu: ‘Hamas was begging for a ceasefire’” van 14 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “Israel braces for terurn of violent Gaza protests – Hamas invites Gazans to commemorate militants killed in IDF commando raid” van 15 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel السنوار : مسيرات العودة مستمرة بالأساليب والأدوات التي تقرها القيادة العليا للمسيرة (Al-Sinwar: De terugkeermars gaat verder met de methoden en hulpmiddelen die zijn goedgekeurd door het opperbevel van de mars) van 15 november 2018 op de site van Pal Today (PIJ)

Een gedachte over “Israël waarschuwt Gaza ‘blijf weg van onze grens’; Hamas: protestmars wordt vandaag hervat

Reacties zijn gesloten.