Shutterstock verwijdert foto’s van ‘vrolijke Jood met keppel’ wuivend met pakken geld

Shutterstock, de gekende leverancier van fotomateriaal, verwijderde geënsceneerde foto’s van een man met een keppeltje die zichtbaar genoot van stapels contant geld na online klachten dat het antisemitisch was. “We kunnen bevestigen dat alle bezorgdheden nu zijn verwijderd”, zei het bureau woensdag op Twitter, en zei dat het had gehandeld nadat de foto’s onder haar aandacht werden gebracht.

Twitter-gebruiker Dennis Wilen bracht de foto’s, geplaatst door Viacheslav Krylov, op 9 november onder de aandacht van het bedrijf. De foto ging vergezeld van bijschriften: “portret van een gelukkige man met een Joodse keppel en vest zit aan een tafel met veel geld en steekt zijn duim op” en “een mannelijke accountant van Joodse nationaliteit die op kantoor zit aandachtig naar monetaire honderd-dollarbiljetten te kijken.”

De afbeelding blijft beschikbaar op de stockfotosite Depositphotos. Shutterstock biedt portfolio’s van honderden fotografen die worden betaald als hun werk wordt gekozen door abonnees, waaronder kranten, websites en reclamebureaus.

Krylov’s portfolio-pagina identificeert hem als afkomstig uit Rusland. Op zijn site staan ​​foto’s van een even vreugdevolle vrouw in een zwart jasje boven een wit shirt met stroken franjes. Het bijschrift luidt: “Heel blije vrouw van middelbare leeftijd die de duim opsteekt en van geluk glimlacht en veel geld vasthoudt.” Ze lijkt blank, hoewel haar etniciteit verder onbepaald is.


Bronnen:

♦ naar een artikelShutterstock removes photos of ‘happy man in a Jewish cap’ waving wads of cash” van 14 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Gerelateerd op deze blog:

♦ De Jood met de gouden munt ♦

  1. Deel 1: De Jood als ‘geluksbrenger’? [lezen]
  2. Deel 2: Een afbeelding zoals een ander? [lezen]
  3. Deel 3: De kracht van antisemitische stereotypen [lezen]