Bestand tussen Israël en Hamas maakt PA president Abbas compleet irrelevant

Terwijl Hamas zijn ‘overwinning’ vierde na het staakt-het-vuren van dinsdag tegen Israël, met Israël, wordt president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit steeds meer irrelevant over kwesties met betrekking tot de Gazastrook. In alle opzichten is hij de grootste verliezer van de recente ontwikkelingen in de Strook.

In de afgelopen weken is de nietigheid van Abbas geaccentueerd door inspanningen van Egypte, Qatar en de VN om een ​​wapenstilstand te bereiken tussen Hamas en Israël. Abbas is woedend dat de drie partijen direct onderhandelen met Hamas. Hij gelooft dat directe onderhandelingen Hamas alleen maar zullen versterken en legitimiteit en populariteit onder Palestijnen zullen opleveren.

Hij beweert dat de PLO, als de ‘enige legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen’, de enige partij is die toestemming heeft om een ​​wapenstilstand met Israël te bereiken. Abbas heeft herhaaldelijk benadrukt dat Hamas gewoon een nieuwe Palestijnse factie is – een die geen mandaat heeft om met iemand, met name Israël, overeenkomsten te sluiten. Hij wees er zelfs op dat het de PLO was, en niet Hamas, die het laatste staakt-het-vuren bereikte dat de operatie van 2014 in de Gazastrook beëindigde.

Maar de gebeurtenissen van de afgelopen paar weken hebben aangetoond dat Egypte, Qatar en de VN vastbesloten zijn om door te gaan met hun inspanningen om een ​​wapenstilstand in Gaza te bereiken, met of zonder Abbas’s toestemming. De drie partijen zijn tot de conclusie gekomen dat Abbas zijn standpunt over de wapenstilstand tussen Hamas en Israël niet zal veranderen, en dat is de reden waarom zij nu rechtstreeks onderhandelen met Israël en met Hamas.

Abbas ‘grootste angst is dat een wapenstilstand Hamas zal aanmoedigen en het in staat zal stellen zijn controle over de Gazastrook te behouden. Hij vreest ook dat een bestand de scheiding tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zal verstevigen en de weg zal effenen voor de oprichting van een afzonderlijke Palestijnse staat in de door de Hamas geregeerde kustenclave. Erger was dat Abbas deze week gedwongen werd om bij te zitten en toe te kijken hoe Egyptenaren, Qatari en andere internationale bemiddelaars een staakt-het-vuren in de Gazastrook onderhandelden zonder naar hem te verwijzen.

De Palestijnse leider, die Koeweit bezocht toen de laatste ronde van geweld uitbrak, kon niet veel anders doen dan een verklaring afleggen dat hij ‘regionale en internationale contacten had om de Israëlische agressie tegen onze mensen in de Gazastrook te stoppen’. Het is echter duidelijk dat Abbas geen enkele rol speelde bij het bemiddelen in het laatste staakt-het-vuren. Het werd bereikt dankzij de Egyptenaren, Qataris en andere partijen die rechtstreeks gesprekken tussen Hamas en Israël voerden.

In een poging om een ​​zekere mate van relevantie aan te tonen, kondigde Abbas aan dat hij donderdag in Ramallah een ‘spoedvergadering’ heeft bijeengeroepen om manieren te bespreken om de ‘Israëlische agressie tegen de Palestijnen in de Gazastrook’ te beëindigen. Iemand moet Abbas updaten dat een staakt-het-vuren is al bereikt. De Hamas-vieringen over de vermeende overwinning worden gezien als een grote slag voor Abbas, wiens hoop om de islamitische beweging van de macht te halen nu tot een fantasie is herleid.

Abbas kreeg vorige week opnieuw een deuk in zijn blazoen toen Qatar $ 15 miljoen in contanten aan Hamas afleverde. Door de verlening van de subsidie ​​kon Hamas salarissen betalen van duizenden aanhangers – een manoeuvre die de positie van de groep onder de Palestijnen in de Strook nog verder versterkte. Als reactie op de overhandiging van het geld zonder zijn overleg, liet Abbas eerder deze week weten dat hij aanvullende sancties tegen de Gazastrook overweegt.

In de ogen van veel Palestijnen lijkt Abbas nu op de slechterik die Gaza bestraft, terwijl anderen proberen de crisis te beëindigen. De overtuiging van de PA-leider dat hij wordt gemarginaliseerd, kan hem ertoe brengen drastischer maatregelen te nemen, zoals alle PA-gelden naar de Gazastrook schrappen en de veiligheidscoördinatie met Israël en de banden met de VS opschorten.

Als hij ervoor kiest om die weg af te leggen, zal Abbas zich verder irrelevant maken – vooral met betrekking tot de Gazastrook – en zijn status als president in slechts bepaalde delen van de Westelijke Jordaanoever verbeteren. Hij loopt ook het risico de steun van Israël en de VS te verliezen voor zijn in Ramallah gevestigde PA.

Hamas viert feest: “We hebben gewonnen!”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Israel-Hamas ceasefire after Gaza violence pushes Abbas toward irrelevancy” van 14 november 2018 op de site van The Jerusalem Post