Joods-Amerikaanse Stan Lee, maker van Spider-Man en andere superhelden, overleden op 95

Stan Lee, geboren op 28 december 1922 die enorme bekendheid kreeg als de schepper van ondermeer Spider-Man, Iron Man, de Hulk, de X-Men en andere Superhelden van Marvel die culturele iconen zijn geworden en successen hebben geboekt aan de bioscoopkassa’s, is op 12 november 2018 overleden op 95 jaar in het Medische Centrum Cedars-Sinai in Los Angeles.

Minder bekend wellicht is zijn Joodse origine. Stan Lee werd in New York geboren als Stanley Martin Lieber en zoon van Joodse immigranten uit Roemenië, Celia (geboren Solomon) en Jack Lieber. Jacob “Jack” Aron Lieber, geboren in 1886 in het Roemeense Botosani, was een ervaren kleermaker die sporadisch werk vond tijdens de Gote Depressie. Lee had een jongere broer, Larry Lieber, eveneens een tekenaar die met hem samenwerkte aan de creatie van Marvel’s superhelden Iron Man, Thor, en Ant-Man.

Stan Lee noemde zichzelf een Joodse agnostAgnosticisme is de opvatting dat het bestaan ​​van God, van het goddelijke of het bovennatuurlijke onbekend of onkenbaar is. Begin dit jaar verscheen het boek80 Most Popular Jewish Agnostics” waarin ook Stan Lee werd vernoemd naast vele andere beroemde Joodse agnostici zoals Albert Einstein, Daniel Day-Lewis, Woody Allen, Carl Sagan, J. Robert Oppenheimer, Richard Dreyfuss, Arthur Miller, Milton Friedman, Elie Wiesel e.a.

Vanuit zijn Joodse spirit was Stan Lee ook in staat om een ​​heel fictief universum te bevolken, ervoor te zorgen dat de personages die erin wonen overwegend overweg kunnen en zijn jonge lezers uitnodigen om daar een beetje tijd door te brengen. Velen van hen bleven hun favoriete personage ook als volwassenen lezen. Lee creëerde ook openlijk Joodse personages zoals The Thing, die binnenkort gaat trouwen in een Joodse ceremonie met zijn oude vriendin volgende maand in het fictieve Marvel Universe.

Op 17-jarige leeftijd werd hij loopjongen bij Timely Comics, het bedrijf dat zou evolueren naar Marvel. Volgens de autobiografie van Lee, ‘Excelsior’, kreeg hij de klus met hulp van een innerlijke connectie, zijn oom. Lee verdiende snel schrijfopdrachten en promoties. Hij schreef westerse verhalen en romances, evenals superheldenverhalen, en schreef vaak op de veranda van thuis die hij op Long Island, New York, met zijn vrouw, actrice Joan Lee, met wie hij in 1947 trouwde en die in 2017 stierf, deelde. Het echtpaar kreeg twee kinderen: Joan Celia, geboren in 1950, en Jan Lee, die binnen drie dagen na haar geboorte in 1953 stierf.


Bronnen:

♦ naar een artikelStan Lee, creator of Spider-Man and other superheroes, dead at 95” van 13 november 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Liel Leibovitz “Farewell to Stan Lee – 1922-2018” van 13 november 2018 op de site van The Tablet Magazine

♦ naar een artikel van Hagay Hacohen “Stan Lee, Jewish-American father of Marvel, is gone” van 12 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Ted Anthony “A universe of flawed heroes: Stan Lee was ahead of his time – The editor of Marvel Comics, who died Monday at 95, delivered characters who saved the world but also face the same struggles as their fans” van 13 november 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Joods-Amerikaanse Stan Lee, maker van Spider-Man en andere superhelden, overleden op 95

  1. In Tablet van deze week vind je een meer inhoudelijk artikel over de relatie tussen zijn superhelden en het joodse geloof. Agnost of niet, denk wel dat hij hierdoor beïnvloed is. Omdat het genre elementen van de hoogtepunten uit de ontwikkeling uit de ‘american dream’ omvat en archetypische helden nog ouder dan de griekse beschaving, denk ik niet dat het genre snel verdwijnt.

    Like

Reacties zijn gesloten.