Minister van Defensie Liberman treedt af, zegt Israël ‘capituleerde voor terreur’ in Gaza

Plaatje hierboven: Minister van Defensie Avigdor Liberman houdt een wapen vast tijdens een bezoek aan Sderot [beeldbron: IDF/J-Post]

In een politiek drama kondigde minister van Defensie Avigdor Liberman zijn ontslag aan en riep op tot de ontmanteling van de regering en de oproep voor nieuwe verkiezingen. De aankondiging komt na een feestbijeenkomst van zijn partij Yisrael Beytenu waarin hij de parlementsleden op de hoogte bracht van zijn beslissing.

Een dag eerder hadden Liberman en andere ministers zwaar kritiek op premier Benjamin Netanyahu over een staakt-het-vuren dat naar verluidt met de Palestijnse terreurgroepen in Gaza was overeengekomen. Ontslagnemend minister van Defensie Avigdor Liberman zegt dat hij zijn positie heeft verlaten vanwege de ‘zwakke’ reactie van de regering op Gaza-raketten, evenals het toelaten van Qatari-brandstof en contanten in de strook en het uitstel van de evacuatie van Khan al-Ahmar.

“Ik ben hier om mijn ontslag als minister van defensie van Israël aan te kondigen”, vertelde hij tijdens een persconferentie. “Wat gisteren gebeurde met het staakt-het-vuren met Hamas was een capitulatie voor terreur. Er is geen ander woord voor. We kopen kalmte op korte termijn voor schade aan de veiligheid op de lange termijn.”

Liberman zegt dat hij er nooit mee ingestemd heeft om Qatari-brandstof en 15 miljoen dollar in contanten de Gazastrook in te laten, en hij erop aandringt dat er geen manier is om ervoor te zorgen dat deze niet wordt omgeleid naar terreurdoeleinden. Hij zegt ook dat hij de evacuatie van Khan al-Ahmar ondersteunde en dat Netanyahu een ‘schriftelijke opdracht’ uitvaardigde om het uit te stellen. “Onze reactie was zwak en ontbrak op zijn zachtst gezegd,” zegt hij over de intense rakettenregen vanuit Gaza, eraan toevoegend dat de eerste prioriteit de veiligheid van de inwoners van het zuiden had moeten zijn.

Een bron van Likud zegt in reactie op het aftreden van minister Avigdor Liberman van de minister van Defensie dat “het niet nodig is om naar verkiezingen te gaan in deze tijd van gevoelige veiligheid”, ondanks het feit dat de coalitie mogelijk vijf zetels zou verliezen met de verwachte exit van Yisrael Beytenu. Zonder Yisrael Beytenu zou de coalitie een flinterdunne meerderheid hebben in de Knesset met 120 zitplaatsen. “De regering kan haar termijn afmaken”, zegt de bron in een verklaring. “In ieder geval zal ondertussen de defensieportefeuille naar premier Benjamin Netnayahu gaan.”

Verwacht wordt dat de Joodse Huis-partij de positie van minister van Defensie voor zijn leider zal eisen na het aftreden van Avigdor Liberman, volgens de Hebreeuwse media vóór de dramatische aankondiging. Veel nieuwskanalen citeren senior leden van de religieuze rechtse partij omdat het de benoeming van onderwijsminister Naftali Bennett als vervanger van Liberman zal eisen. Likud-minister Tzachi Hanegbi zegt tegen de openbare omroep Kan dat een dergelijk scenario ‘onrealistisch’ is, en voegde eraan toe dat hij bereid zou zijn zelf minister van Defensie te worden als hem de baan wordt aangeboden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Michael Bachner “Defense Minister Liberman resigns, says Israel ‘capitulated to terror’ in Gaza” van 14 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Israeli Defense Minister announces resignation – Yisrael Beytenu chief tells faction members he will resign as Defense Minister, call for early elections” van 14 november 2018 op de site van Arutz Sheva

5 gedachtes over “Minister van Defensie Liberman treedt af, zegt Israël ‘capituleerde voor terreur’ in Gaza

  1. “Capituleren” is een sterk woord. Bovendien is Netanyahu een door de wol geverfde staatsman. Maar toch, ook mij baart de huidige houding van de Israëlische regering enige zorgen. Hamas blijft onbetrouwbaar en gewelddadig. Bid, dat de regering waakzaam zal blijven!

    Like

  2. Begrijpelijk van Liberman ! als militair wil hij graag voluitgaan tegenover hamas & co maar keer op keer worden zijn handen op de rug gebonden door diplomaten en politici !! terreurgroepen zijn een open zweer in iedere samenleving : niet alleen in Israel en gaza maar overal ter wereld !!
    deze frustatie is goed te begrijpen : hij heeft de middelen en mensen om een einde te maken aan terreur maar de politiek is bevreesd voor de wereld-opinie!

    Like

Reacties zijn gesloten.