Staakt-het-vuren? Gaza terrorist gooit granaten naar IDF aan grenshekken met Israël

Hoewel gisteren een staakt-het-vuren werd bereikt met Hamas, betekent dit niet dat het geweld aan het veiligheidshekken met Israël en het brandstichten met vliegers en balonnen van Israël’s landbouwgronden zal ophouden. Integendeel.

Deze woensdagochtend werd een Gazaanse terrorist gegrepen die Israëlische soldaten aanviel met handgranaten terwijl hij trachtte Israêlisch grondgebied te infiltreren.

De aanval komt na rapporten over de ondertekening van een hudna (een soort staakt-het-vuren-overeenkomst) tussen Israël en de Hamas-terreurorganisatie, die Gaza controleert. De overeenkomst werd bereikt met Egyptische bemiddeling en beëindigt twee dagen van raketaanvallen vanuit Gaza op Israël.

Ongeveer 500 raketten en mortiergranaten werden gelanceerd vanaf de door de Hamas geregeerde enclave langs de kust richting Israël sinds zondagavond, na een incident in de zuidelijke Gazastrook tussen een elite eenheid van IDF speciale eenheden en een cel van Hamas-terroristen.

Op woensdag meldden de Israëlische militairen dat een terrorist die in Gaza opereerde de grens had benaderd in een poging om in Israël te infiltreren. De terrorist, die zoals later bleek, draadsnijders bij zich had, viel IDF-troepen aan die op de grens waren gestationeerd met handgranaten.

Echter de granaten gingen niet af en de Israëlische veiligheidstroepen openden het vuur op de terrorist en konden hem later gevangen nemen. Naast de draadknippers en granaten, bleek de terrorist een mes te dragen. Na zijn gevangenneming werd de terrorist overgebracht voor ondervraging, zei een woordvoerder van het IDF.

“’IDF-troepen zagen een aanvaller die de veiligheidshek van de noordelijke Gazastrook naderde. De aanvaller was bewapend met een mes en draadscharen en hij slingerde granaten die niet ontploften. Als reactie daarop vuurden IDF-troepen naar de aanvaller en arresteerden hem vooraleer zij hem naar de veiligheidstroepen brachten voor verder verhoor.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Rosenberg “Terrorist nabbed on Gaza border after botched attack – IDF soldiers attacked by terrorist hurling hand grenades, but manage to capture terrorist after grenades fail to detonate” van 14 november 2018 op de site van Arutz Sheva