Amerikanen loven $ 5 miljoen kopgeld uit op arrestatie van Hamasleider Saleh Al-Arouri e.a.

Het Rewards for Justice-programma van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beloningen uitgeloofd van maximaal $ 5 miljoen voor informatie die leidde tot de identificatie of de locatie van Hamas en Libanese Hezbollah-leiders, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Onder de gezochte criminelen bevindt zich o.a. Hamasleider Salih al-Aruri. Hij was een van de oprichters van de Izzedine al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas.

In 2014 maakte al-Aruri bekend dat Hamas verantwoordelijk was voor de ontvoering en de moord op 2014 van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever, waaronder de tweevoudige Amerikaans-Israëlische staatsburger Naftali Fraenkel.

Al-Aruri prees de moorden publiekelijk als een ‘heldhaftige operatie’. Naar verluidt leeft hij vrij in Libanon en werkt hij samen met Qasem Soleimani, leider van de Quds Force van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde.

Daarnaast heeft het ministerie miljoenen dollars aan beloningen uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van twee leiders van de terreurorganisatie Hezbollah met name Talal Hamiyah en Fu’adShukr. Deze sjiitische moslimgroepering uit Libanon wordt militair en financieel gesteund door Iran en vecht in Syrië al jaren aan de zijde van het eveneens door Iran gesponsorde regime van president Bashar Al Assad.

Ook Hezbollahleider Khalil Yusif Mahmoud Harb en Haytham ‘Ali Tabataba’i hebben een prijs op hun hoofd staan. Harb had bevel over en toezicht op de militaire operaties van Hezbollah in de Palestijnse gebieden en in verschillende landen in het Midden-Oosten. Tabataba’i was een belangrijke Hezbollah-militairleider die de speciale troepen van Hezbollah commandeerde  in zowel Syrië als in Jemen, in een poging om training, materieel en personeel te bieden voor zijn regionale activiteiten.

De sjiitische moslimgroepering Hezbollah in Libanon, staat sinds 10 augustus 1997 op de Amerikaanse zwarte lijst van verboden terreurorganisaties beschouwd. Vreemd genoeg wordt dit niet gevolgd door het 28-landenblok van de Europese Unie. De Europese Unie beschouwt enkel de militaire vleugel van Hezbollah als terreurorganisatie en niet de politieke vleugel, die mee aan de macht is in de Libanese regering.

Meer informatie kan gevonden worden op de Amerikaanse website van Rewards for Justice op www.rewardsforjustice.net

Washington, 10 oktober 2017. Nathan Sales, coördinator van het Amerikaans ministerie  voor terreurbestrijding, looft 12 miljoen dollars beloning uit op de aanhouding van twee leiders van Hezbollah. De alarmerende dreigementen van Hezbollah om Israël aan te vallen en te vernietigen zorgen voor heel wat onrust in het Midden-Oosten [beeldbron: Screenshot C-Span/JTA]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “U.S offers $5 M. reward for the capture of Hamas leader Saleh al-Arouri” van 14 november 2018 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van David Rosenberg “US places bounty on Hamas, Hezbollah leaders – State Department offers $5 million for information leading to locating of terrorist leaders” van 14 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Gerelateerd op deze blog:

♦ “VS loven 12 miljoen dollars beloning uit voor aanhouding van twee Hezbollahleiders” van 11 oktober 2017 [lezen]

Een gedachte over “Amerikanen loven $ 5 miljoen kopgeld uit op arrestatie van Hamasleider Saleh Al-Arouri e.a.

  1. Wat de EU-landen er ook vinden doet er niet meer toe. Als de Amerikaanse overheid dit besluit heeft genomen is het aftellen begonnen. Ik ben bang voor Libanon dat er een andere wind gaat waaien en dat de Amerikanen het verleden niet vergeten zijn.

    Like

Reacties zijn gesloten.