Palestijnse Autoriteit annexeert systematisch duizenden hectaren grond in Judea en Samaria

Plaatje hierboven: Illegale Arabische nederzetting Khan al-Ahmar nabij Jericho in Samaria opgericht met de steun van de Europese Unie [beeldbron: The National]

Het laatste rapport van Regavim legt het systematische maar stille plan van de Palestijnse Autoriteit bloot, aangedreven door massale financiële steun van de Europese Unie: strategisch geplaatste projecten voor landaankondiging van landbouwgrond die tienduizenden dunams aan land beslaan in gebieden met volledige Israëlische jurisdictie, creëren onomkeerbare feiten op het terrein.

Grootschalige aanplant, het aanleggen van irrigatiesystemen en een enorm netwerk van illegale wegen maken de open ruimtes in Judea en Samaria en tekenen de grenzen van een de facto Palestijnse staat in het hart van Israël – in flagrante overtreding van de wet.

Sinds 2009 maakt de Palestijnse Autoriteit methodische vooruitgang in de richting van de unilaterale oprichting van een Palestijnse staat door middel van grootschalige landdiefstal. Het recentelijk uitgebrachte rapport van Regavim geeft details over deze vijandige overname van het grondgebied en onthult de belangrijkste tactiek die sinds 2013 is ingezet: Landbouwgrondaanslag. In tegenstelling tot illegale bouw is landbouwgebruik een snelle en handige methode om zeer grote stukken land te annexeren, onder het mom van onschadelijke ‘humanitaire hulp’.

Volgens het rechtssysteem dat van kracht is in Judea en Samaria, biedt landgebruik in de landbouw rechten die verwant zijn aan rechtstreekse eigendom – waardoor gepocheerde grond snel en onherroepelijk kan worden overgedragen aan particuliere Arabische handen.

Dit verklaart de intensieve ‘landbouw’ -activiteit van de Palestijnse Autoriteit in gebieden rond Joodse gemeenschappen, grenzend aan het veiligheidshekken en in de buurt van andere strategische activa: de verovering van land op deze specifieke locaties onderbreekt de nabijheid van Joodse nederzetting en voegt een cruciale groep bij van territoriale controle door de Palestijnse Autoriteit.

De modus operandi voor deze landaankondigingen van landbouwgrond volgt op een vrij gestandaardiseerd protocol van operationele procedures: toegang tot het gebied voor inbeslagname wordt gecreëerd door nieuwe ‘landbouw’ -wegen aan te leggen; irrigatienetwerken bestaande uit kilometers pijpen, honderden stortbakken en waterverzamelaars, en honderden watertanks zijn verspreid over enorme stukken open ruimte.

De volgende stap bestaat uit het veroveren van de controle over tienduizenden dunams van niet-gecultiveerd land door landbouwovernames: massale boomaanplantcampagnes, het ploegen en planten van gewassen, het bouwen van broeikassen, het bouwen van terrassen en hekken, en meer – allemaal op het land dat toebehoort aan de staat Israël. Van 2013 tot en met 2017 zijn honderden landbouwgronden voor beslaglegging op land gecreëerd met behulp van deze methoden, die toegankelijk zijn via meer dan 150 nieuwe wegen met honderden kilometers.

De bevindingen in het verslag van Regavim illustreren de noodzaak van snelle en beslissende actie van de kant van de Israëlische regering om de strategische gevolgen van het Roots-project te bestrijden. Dit systematische programma voor agrarische annexatie kan niet worden aangepakt door gelokaliseerde, handhavingsactiviteiten per geval.

Daarom bevat het rapport van Regavim aanbevelingen die zowel het ‘bos’ als de ‘bomen’ aanpakken: doortastend beleid en handhavingsactiviteiten, gekoppeld aan een systemische benadering van de strategische dreiging. Als de regering van Israël niet snel vooruitgang boekt, zal het programma voor agrarische annexatie van de Palestijnse Autoriteit onomkeerbare feiten op het terrein creëren.

Lees hier het volledige rapport.


Bronnen:

♦ naar een artikelRoots of Evil: Palestinian Authority Systematically Annexing Tens of Thousands of Acres in Judea and Samaria” van 11 november 2018 op de site van The Jewish Press

2 gedachtes over “Palestijnse Autoriteit annexeert systematisch duizenden hectaren grond in Judea en Samaria

 1. Alles gebeurt voor een reden.

  Daar Israel dit toelaat zal daar ook een reden voor zijn.

  De realiteit van ‘onomkeerbare feiten’ is ……dat ze niet bestaan.

  Al die projecten die gedurende jaren zijn gebouwd kunnen binnen een uur vernietigd worden, indien Israel dit besluit.

  Like

  1. de pally”s beroepen zich op regels uit de Ottomaanse tijd ! die hebben sinds 1920 geen enkele rechtskracht meer !! in feite kan Israel hierover de EU ( hoofdsponsor) hiervoor verantwoording roepen !!

   Like

Reacties zijn gesloten.