LIVE BLOG – Israël onder vuur: Na 2 dagen felle strijd en ca. 460 raketten thans een bestand?

Laatst bijgewerkt: heden 18u04 (Israël + 1 uur)

♦ Een hoge Israëlische diplomatieke ambtenaar bevestigt dat er een staakt-het-vuren-akkoord is bereikt met terreurgroeperingen in de Gazastrook. “Israël behoudt zich het recht voor om gepaste manier te handelen indien Gaza zich niet aan het akkoord houdt. De gebeurtenissen ter plaatse zullen beslissen [als een staakt-het-vuren van kracht wordt]” zei een functionaris in Jeruzalem.

Hamasleider Ismail Haniyeh zei datals de bezetting zijn agressie stopt, het mogelijk is om terug te keren naar de wapenstilstand.” Hamas spreekt officieel over “burgerdoden” in Gaza maar op de (arabisch-talige sectie van de) website van de Al Qassam Brigades van Hamas wordt dit tegengesproken en blijken de zeven doden nagenoeg allemaal eigen militanten te zijn die ook met naam en toenaam plus foto als ‘martelaren’ worden verheerlijkt.

Het wordt afwachten hoelang het bestand zal duren want “met liegen en bedriegen vliegen de Palestijnen de hele wereld rond.

♦ Op dit ogenblik werden meer dan 460 raketten en mortiergranaten afgevuurd in het zuiden van Israël in de loop van 25 uur, zegt het leger. Het Iron Dome-raketafweersysteem onderschepte meer dan 100 van hen. De meeste van de rest landden in open velden.

Tientallen andere raketten landden in Israëlische steden en dorpen, waarbij in Ashkelon één persoon werd gedood (toevallig een Palestijn uit Hebron), tientallen anderen gewond raakten en aanzienlijke materiële schade werd aangericht.


Plaatje hierboven: Mahmoud Abu Asabeh, een Arabier van 48 jaar oud uit Halhul ten noorden van Hebron in Judea, werd maandag 12 november gedood toen een raket gelanceerd door Gaza-terroristen een huis trof in de zuidelijke Israëlische kustplaats Ashkelon [beeldbron: The Times]

♦ Als reactie op de raket- en mortelaanvallen zegt het Israëlische leger dat het ongeveer 160 doelwitten bestookte in de Gazastrook van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad-terreurgroepen, waaronder vier faciliteiten die door het leger werden aangeduid als ‘belangrijke strategische activa’.

Al Jazeera meldt dat 20 minuten geleden Egypte en de Verenigde Naties erin geslaagd zijn om een ​​nieuw staakt-het-vuren-akkoord tussen Israël en Hamas tot stand te brengen. Eerder meldde het Russische persbureau Sputnik dat Egyptische bemiddelaars morgen in Israël zouden aankomen om de gewelddadige uitbarsting in Gaza in de afgelopen 24 uur te bespreken.<:p>

♦ De Canadese ambassade in Israël betuigt ‘volledige solidariteit’ met het zuiden van Israël. “Hamas moet onmiddellijk stoppen met het richten op burgers“, twitterde de ambassade:

♦ De Noorse regering wil dat Hamas en Co ophouden met Israël te bestoken met raketten. Het Noorse buitenland ministerie twitterde:

nor-tweet

Turkije roept Israël op om aanvallen tegen de Gazastrook onmiddellijk te stoppen en spoort de internationale gemeenschap aan op te treden vooraleer de escalatie van geweld dreigt te ontsporen in een volslagen conflict. De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kali zei: “Israël moet onmiddellijk zijn aanvallen tegen de bevolking van Gaza stopzetten. De internationale gemeenschap, die zwijgt tegenover de aanvallen van Israël, moet de verantwoordelijkheid nemen en actie ondernemen.

♦ De Tsjechische Republiek steunt het recht van Israël op een ‘agressieve reactie’ op de onophoudelijke raketten in het zuiden van het land vanuit Gaza. “Hamas is duidelijk een terroristische organisatie. De raketaanvallen op Israël die ze uitvoeren zijn volstrekt onaanvaardbaar en moeten worden veroordeeld. Israël heeft het volledige recht op een agressieve reactie” twitterde een woordvoerder van president Milos Zeman:

♦ Een Palestijn werd deze namiddag gedood, de zevende Palestijnse dode sinds het begin van de laatste escalatie gisteren, volgens het ‘gezondheidsministerie’ van Hamas. Het ministerie identificeert de man als de 29-jarige Yousef Marouf.

♦ Eerder op dinsdagochtend werd een terrorist die opereerde vanuit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook gedood nadat een vliegtuig van de Israëlische luchtmacht het vuur opende op een terreurcel die betrokken was bij het lanceren van raketten in het zuiden van Israël. Ambtenaren van het ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza identificeerden de terrorist die in de luchtaanval werd gedood als de 26-jarige Khaled al-Sultan. Een tweede terrorist raakte naar verluidt gewond bij de luchtaanval, die de raketlanceercel in de noordelijke Gazastrook trof.

♦ Volgens datzelfde ‘gezondheidsministerie’ werden op maandag in totaal vijf mensen gedood sinds Israël zijn vergelding begon voor een enorme golf van raketaanvallen op maandagavond. Tot nog toe werden ca. 400 raketten en mortiergranaten vanuit de Gazastrook naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël afgevuurd. De vijf slachtoffers zijn Muhammad Zakaria Ismail al-Tatari, 27 j, Mohammed Zuhdi Hassan Odeh, 22 j., Hamad Mohammed Mousa Al-Nahhal, 23j., Musa Iyad Ali Abdel-Aal, 22j. en Musaab Saeed Hus, 20 j.. Het ministerie meldt ook dat daarnaast 25 mensen werden gewond.

♦ Twee terroristen uit Gaza zijn erin geslaagd dinsdagochtend op het Israëlische grondgebied te infiltreren en het Israëlische veiligheidshekken te beschadigen. Het paar vluchtte vervolgens terug naar Gaza.

Plaatje hierboven: Hamasleider van de Al Qassam Brigades Abu Ubaida (midden met rode hoofdband) zei op deze dinsdagochtend: “Ashdod en Beersjeba zijn het volgende doelwit als Israël blijft aanvallen” [beeldbron: Al Qassam]

♦ Op dinsdagmorgen viel de IDF een structuur aangevallen die werd gebruikt door de militaire vleugel van Hamas. Het gebouw is eigendom van Hamas en wordt door de organisatie gebruikt voor militaire activiteiten, waaronder het verzamelen van inlichtingen, onderzoek en ontwikkeling van de terroristische organisatie. In het gebouw werden ook wapens opgeslagen. Het gebouw ligt in het hart van Gaza-stad, dicht bij scholen, een moskee en diplomatieke voorzieningen, en er bevindt zich ook een kleuterschool binnen.

Dit was de vierde aanval op een van de belangrijkste unieke installaties van Hamas, uitgevoerd na de uitgebreide aanvallen van het IDF en als reactie op de intensieve raketaanvallen op Israëlische burgers. De IDF-woordvoerder verklaarde: “De IDF is vastbesloten om de taak van de bescherming van de burgers van Israël uit te voeren en is, indien nodig, voorbereid op verschillende scenario’s.”

♦ Een politieke bron vertelde Arutz Sheva dat “de beoordeling is dat Israël ondanks de ernstige escalatie niet aan een grootschalige operatie of een grondintroductie in Gaza begint, maar eerder een intensivering van luchtbombardementen en de keuze van belangrijke doelen.”

In de beoordeling van de bron, is het mogelijk dat als de verdediging tegen het nut van een dergelijke stap stemt, ook zal worden besloten om tijdelijk terug te keren naar het beleid van gerichte uitschakeling van terroristen en leiders.

♦ Het politieke establishment beseft dat de kans op een adequaat antwoord bestaat, maar het zal zeer kort zijn. Op dit moment steunen de Verenigde Staten Israël en verschillende Europese landen die Hamas hebben veroordeeld, terwijl VN-afgezant naar het Midden-Oosten Nikolay Mladenov samenwerkt met Egypte om zo snel mogelijk een mogelijk staakt-het-vuren te bereiken, mogelijk binnen enkele uren.

♦ De regering in Caïro bracht een boodschap naar Israël over, waarin zij verzocht om op te treden als de ‘verantwoordelijke volwassene’ in de regio en de gevechten stop te zetten – en Egypte zal er ook voor zorgen dat Hamas de raketaanvallen van zijn kant stopzet.

Plaatjes hierboven en onder: Het huis in Ashkelon dat een voltreffer van een Hamasraeket incasseerde waar een 48-jarige Palestijnse man werd gedood [beeldbron: Al Qassam]


Bronnen:

♦ The Jerusalem Post, Ynet News, Haaretz, The Jewish Press, Arutz Sheva, Israel Hayom, The Times of Israel, The Algemeiner, JTA, JNS, JC, JJ enz…

4 gedachtes over “LIVE BLOG – Israël onder vuur: Na 2 dagen felle strijd en ca. 460 raketten thans een bestand?

  1. 4oo raketten en granaten ! gekocht van sponsorgelden ?? dank UN dank EU dank US !!! gaat qatar nu ook weer meer dollars sturen ??

    Like

Reacties zijn gesloten.