Premier Netanyahu en Vladimir Poetin hadden een ‘goede ontmoeting’ op de Top van Parijs

Premier Benjamin Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin ontmoetten op zondag tijdens een herdenkingsplechtigheid in de Eerste Wereldoorlog in Parijs.

Dit was de eerste ontmoeting van de twee leiders sinds het neerhalen op 17 september van een Russisch vliegtuig door Syrische luchtverdediging die een Israëlische luchtaanval op Iraanse bezittingen in het door oorlog verscheurde land probeerde tegen te gaan.

“Het gesprek met president Poetin was goed en zakelijk. Ik zou het zelfs als heel belangrijk omschrijven,” vertelde Netanyahu aan verslaggevers, eraan toevoegend dat hij daar ook met de Amerikaanse president Donald Trump heeft gesproken.

De relaties tussen Israël en Moskou zijn gespannen sinds de neergang van het vliegtuig. Na het incident heeft Rusland S-300 luchtdoelraketten afgeleverd in Syrië, ondanks de waarschuwingen van Israël dat de inzet van dergelijke wapens de regio verder kan destabiliseren.

Israël en Rusland hebben een militair coördinatiemechanisme voor Syrië gehandhaafd als Rusland heeft belangrijke luchtsteun verleend aan de troepen van president Bashar Assad, terwijl Israël tientallen aanvallen heeft uitgevoerd tegen door Iran aan banden gelegde strijdkrachten.

Kortom: De relaties tussen Israël en de VS zijn prima, evenzo met Rusland en met China, en de betrekkingen met de Arabische landen ogen veelbelovend en verbeteren elke dag: Egypte, Oman, Saoedi-Arabië, VAE enz. allemaal willen ze opeens ‘business‘ doen met de Joodse staat. Om de poen is het te doen.

Wat let Israël nog om dit moment Hamas compleet van de aardbodem te vegen? Een beter moment dan dit, komt er niet gauw meer aanzetten. Ja toch?


Bronnen:

♦ naar een artikell “PM Netanyahu, Russia’s Putin have ‘good meeting’ on ‎sidelines of Paris summit” van 12 november 2018 op de site van Israel Hayom

3 gedachtes over “Premier Netanyahu en Vladimir Poetin hadden een ‘goede ontmoeting’ op de Top van Parijs

Reacties zijn gesloten.