Hamas vuurt 17 raketten en mortiergranaten af naar willekeurige burgerdoelwitten in Israël

Lessen werden geannuleerd voor maandagochtend in de grensgemeenschappen van Gaza, aangezien vijf salvo’s van ten minste drie raketten en andere projectielen vanuit de Gazastrook op Israël werden afgevuurd. Sinds 1:15 uur zijn er geen raketten afgevuurd.

IDF-bataljons op training werden gemobiliseerd om de strijdkrachten van het leger aan de grens met Gaza te versterken. GOC Southern Command heeft opdracht gegeven om het gebied tussen route 232 en de grens met Gaza als gesloten militaire zone te definiëren.

De IDF zei dat op de vroege maandagochtend 17 raketten werden afgevuurd in het zuiden van Israël, waarvan er drie werden onderschept, gedurende de nachtelijke uren en de treinstations in Sderot, Ofakim, Netivot en andere grensregio’s in Gaza op maandag waren gesloten. Rocket-sirenes werden op zondagavond minstens vier keer gehoord in het zuiden van Israël toen de IDF een Gaza-operatie uitvoerde en Hamascommandant Nur Barakeh doodschoot.

Bewoners in de Israëlische gemeenschappen rond de zuidelijke Gazastrook werden gewaarschuwd om dicht bij de schuilplaats te blijven voor nader bericht na het veiligheidsincident, met twee rondes van binnenkomende raket sirenes geactiveerd in de gemeenschappen. Raketsirenes klonken in de buurt van de grensgemeenschappen van Avshalom, Dekel, Yevul, Yated, Pri Gan, Sde Avraham, Shlomit en Shlomzion.

Minister van Defensie Avigdor Liberman hield een veiligheidsbeoordeling bij het militaire hoofdkantoor van Kirië, in Tel Aviv, samen met IDF-stafchef Lt.-Gen. Gadi Eisenkot, het hoofd van de Shin Bet veiligheidsdienst en andere hoge functionarissen in de defensie-instelling. De vliegroutes naar en van de internationale luchthaven Ben Gurion in Israël werden ook gewijzigd als gevolg van de gebeurtenissen in Gaza.

De gesneuvelde IDF officier werd intussen geïdentificeerd als de 41-jarige luitenant-kolonel “M”. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter en wordt deze namiddag in zijn geboortedorp begraven.

De regionale raad van Eshkol zei dat er aan het einde van de beoordeling geen verplichting is om in de buurt van beschermde gebieden te blijven. Volg in geval van alarm de beveiligingsinstructies. De rest van de richtlijnen is ongewijzigd. Er zijn geen studies in onderwijsinstellingen en bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 300 personen in een gesloten gebied.

Op zondagmorgen blokkeerden zuidelijke bewoners vrachtwagens die goederen en brandstof vervoerden naar de Gazastrook, na protesten aan de grens op vrijdag en nadat een Palestijnse man de grensafsluiting van Gaza op vrijdag had gebroken en een paar honderd meter Israël binnenkwam en een serre in brand stak in een van de gemeenschappen bij de grens vooraleer hij kon opgepakt worden.

Er was veel verkeer in de omgeving toen de activisten de Route 232 snelweg blokkeerden, zei een woordvoerder van de regionale raad van Eshkol. Ook op zondagochtend onmoette het hoofd van de IDF Gaza Division, Brig. Gen. Eliezer Toledano, de voorzitter van de Netiv Ha’asara-gemeenschap, waar de broeikas was uitgebrand, zei het leger.

De Kerem Shalom Crossing wordt gebruikt om brandstof en goederen in de enclave aan de kust te brengen. Israël heeft een blokkade opgelegd aan Gaza sinds Hamas, die zich gezworen heeft tot de vernietiging van Israël, het grondgebied van de internationaal gesteunde Palestijnse Autoriteit in 2007 heeft veroverd.

Israël zegt dat de blokkade op zijn plaats is om te voorkomen dat wapens en andere militaire uitrusting de Strip binnenkomen. Critici wijzen op een verslechterende humanitaire situatie in Gaza en zeggen dat de blokkade neerkomt op collectieve bestraffing van de twee miljoen Palestijnen die daar wonen.

Plaatje hierboven en onder: Een Palestijnse terrorist uit Gaza slaagde erin Israël te bereiken en 500 meter verder een serre in brand te steken op vrijdag 9 november 2018. Uri Dreilich (linksonder), eigenaar van de broeikas, vertelde Kan dat de schade aan zijn eigendom geschat werd in de honderdduizenden sjekels. “Al mijn apparatuur, die ik in de loop der jaren had verzameld, is allemaal verbrand,” zei hij [beeldbron: The Times]


Bronnen:

♦ naar een artikel17 Rockets Fired at Israel Overnight” en een artikel van Hana Levi Julian “Escalation in the South: No School on Monday in Gaza Belt Region” van 12 november 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelClasses canceled trains closed in southern Israel as 17 rockets fired from Gaza van 11 november 2018 op de site van Te Jerusalem Post

♦ naar een artikelSouthern residents block Gaza cargo crossing in protest of violence” van 11 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelEshkol Council: Directive to be near bomb shelter removed” van 12 november 2018 op de site van Arutz Sheva