Israëlisch kabinet in spoedvergadering; nieuwe oorlog met Hamas komt naderbij

Plaatje hierboven: Van rechts, minister van Defensie Avigdor Liberman, premier Benjamin Netanyahu, stafchef van de IDF Gadi Eisenkot, militair secretaris van de premier Brig. Gen. Eliezer Toledano en het hoofd van de Shin Bet Nadav Argaman [beeldbron: Kobi Gideon/GPO]

Terwijl premier Benjamin Netanyahu zondagavond zijn reis naar Parijs afbrak en naar huis ging na een uitbraak van gevechten in Gaza tijdens een inval door Israëlische special forces, doemde de mogelijkheid, maar niet de zekerheid, op van een nieuwe oorlog tussen Israël en Hamas.

Hamas beweerde dat de gevechten aan het einde van de zondag werden aangewakkerd door een moordaanslag door de Israëlische speciale troepen, waarbij Nour Baraka (Nur Barakeh), de commandant van de tunnelsectie van Hamas in het gebied Khan Younis, werd gedood. Zes andere Hamas-terroristen werden ook dood verklaard. Van de zeven werden er drie op de grond gedood en drie in Israëlische aanvallen. Een van de gewonden stierf later.

De IDF bevestigde later dat een speciale troepenofficier werd gedood en een andere gewond bij de overval. De militaire censor verhinderde dat nieuws over de dood van de IDF-officier en de verwondingen van de tweede officier gepubliceerd werden totdat hun families op de hoogte konden worden gesteld. De namen van de soldaten werden niet onmiddellijk vrijgegeven.

De gesneuvelde IDF officier werd intussen geïdentificeerd als de 41-jarige luitenant-kolonel “M”. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter en wordt deze namiddag in zijn geboortedorp begraven.

Aanvankelijke rapporten gebaseerd op Israëlische militaire bronnen zeiden echter dat de speciale troepeninval, drie kilometer in Gaza, geen moordoperatie was, waarbij opgemerkt werd dat Israël de terroristen in Gaza niet heeft gemanipuleerd om een liquidatie uit te voeren.

Uit de eerste Israëlische rapporten bleek dat de actie van de speciale troepen een meer routinematige undercoveroperatie was, die zonder geweervuur ​​voltooid was toen de Israëlische eenheid werd gezien, geïdentificeerd en onderschept. Het was toen dat een vuurgevecht uitbrak terwijl Israël trachtte zijn soldaten te bevrijden, zo meldden de eerste rapporten.

Alles zou afhangen, zeiden de militaire bronnen eind zondag, over hoe Hamas besloot om te reageren op de dood van zes van zijn leden in een incident dat Israël en Gaza achterliet tussen de mogelijkheid van een overeenkomst voor rust en het vooruitzicht van oorlog. Op het moment van schrijven had Hamas negen raketten in Israël afgevuurd, waarvan er ten minste twee werden onderschept door het Iron Dome-verdedigingssysteem.


Bronnen:

♦ naar een artikelPossibility of Gaza war in balance, as IDF troops caught in gunfight with Hamas” en een artikel van Judah Ari Gross “PM returning to Israel after senior officer killed in Gaza violence” van maandag 12 november 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israëlisch kabinet in spoedvergadering; nieuwe oorlog met Hamas komt naderbij

Reacties zijn gesloten.