Zware clash in Gaza: IDF officier gedood; Hamascommandant en zes andere terroristen gedood

Een officier van een speciale eenheid van de IDF werd gedood en een andere werd matig gewond tijdens een nachtelijke operatie in de Gazastrook op zondag, zei het leger.

Het incident leidde tot hevige gevechten tussen het Israëlische leger en de Al Qassam Brigades van terreurgroep Hamas. De IDF officier werd intussen geïdentificeerd als de 41-jarige luitenant-kolonel “M”. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter en wordt deze namiddag in zijn geboortedorp begraven.

Ten minste zeven Palestijnen werden gedood in het vuurgevecht en luchtaanvallen die volgden op de Israëlische aanval, waaronder een hoge Hamas-commandant, volgens Palestijnse functionarissen. De Palestijnse dodelijke slachtoffers werden door Hamas als zijn leden genoemd. Israëlische functionarissen gaven later aan dat het incident ging om een geheime operatie van de IDF in de Strook die verkeerd is uitgedraaid.

De gevechten veroorzaakten een massieve ronde van Israëlische luchtaanvallen in Gaza en tegen de ochtend werden zowat 17 raketten en of mortiergranaten door Gazaanse milities afgeschoten naar willekeurige burgerdoelwitten in het zuiden van Israël. Premier Benjamin Netanyahu maakte zondagavond bekend dat hij een officieel staatsbezoek aan Parijs zou inkorten en onmiddellijk naar Israël zou terugkeren.

Een officier van de IDF van een elite-eenheid werd zondagnacht gedood tijdens een operatie in de Gazastrook. Een andere officier raakte gewond en werd geëvacueerd naar het Soroka-ziekenhuis in Be’er Sheva. Het ziekenhuis zei op maandagochtend dat de officier ’s nachts een operatie onderging. Hij bevind zich momenteel in een matige en stabiele toestand. Hun families zijn op de hoogte gebracht.

Het incident vond plaats tijdens een IDF-operatie drie kilometer diep in de Gazastrook. De soldaten kwamen Gaza binnen in een burgervoertuig, kennelijk om de 37-jarige Nur Barakeh, commandant van het oostelijke bataljon van de Izz Al-Din Al-Qassam Brigades van Hamas in Khan Yunis, te elimineren of te ontvoeren.

Volgens berichten uit Gaza, als gevolg van een complicatie in de operatie, brak er vuur uit tussen de terroristen en de Israëlische strijdkrachten, waarbij de Israëlische luchtmacht Gaza aanviel en ten minste zeven Hamas-terroristen werden gedood waaronder ook een commandant van de Qassam Brigades Nur Barakeh.

Intussen hebben ook de Al-Qassam Brigades een speciaal bericht uitgegeven volgende op het incident in Gaza:

“Een speciale troepenmacht van de Zionistische vijand infiltreerde met een burgerauto in het gebied van de Shahid Ismail Abu Shanab-moskee, 3 km ten oosten van Khan Younis. Deze strijdkracht doodde de commandant van de Al-Qassam Brigades, Nur Barakeh. Nadat ze werden ontdekt en onze Mujahideen hen achtervolgden en contact met hen maakten, greep de vijandige luchtmacht in en voerde aanvallen uit om de terugtrekking van deze kracht te dekken, en in het proces werden enkele van onze mensen gedood. Het incident gaat door en onze troepen blijven reageren op deze gevaarlijke Zionistische agressie.”

RIP Hamascommandant Nur Barakeh

Hamasdoden in Mortuarium in Gaza 12.11.’18


Bronnen:

♦ naar een artikel van Judah Ari Gross ““Israeli special forces officer killed, another injured in Gaza raid” van 12 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Yoav Zitun e.a. “Palestinian report: 6 Hamas members killed in IAF strike in Gaza” van 11 november 2018 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van Elad Benari “IDF officer killed in Gaza – One officer killed, one injured and evacuated to hospital during IDF operation three kilometers deep inside Gaza” van 12 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Zware clash in Gaza: IDF officier gedood; Hamascommandant en zes andere terroristen gedood

Reacties zijn gesloten.