Palestijnse Autoriteit: ‘Hamas verkocht Palestijns bloed voor geld’

De Fatah-beweging, aangevoerd door Mahmoud Abbas, de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit (PA), had sterke kritiek op Hamas over zijn ‘stilzwijgende’ overeenkomst met Israël, waardoor de overdracht van $ 15 miljoen contanten door Qatar naar de Gazastrook mogelijk was om de salarissen van werknemers in de publieke sector te betalen.

In een verklaring van vrijdag, nadat de geldoverdracht plaatsvond, zei Fatah dat hetzich kantte tegen dit manoeuvre en de ‘verkoop van Palestijns bloed’ was in ruil voor miljarden dollars of onderhandelingen over de stad Jeruzalem en het recht op terugkeer in ruil voor dollars en geld.

Osama al-Qawasmeh, een lid van Fatah’s Revolutionaire Raad en officiële woordvoerder van de groep, zei dat Hamas kinderen en vrouwen en het lijden van het Palestijnse volk in Gaza had geëxploiteerd vanwege zijn egoïstische behoeften.

Hij beschuldigde Hamas ervan akkoord te gaan met de Zionistisch-Amerikaanse voorwaarden, het principe van ‘bloed voor geld’, en akkoord te gaan met het Israëlische standpunt dat voorstander is van een economische humanitaire oplossing voor het Gaza-probleem om de ‘Deal van de eeuw’ te bevorderen die wordt gepromoot worden door de Trump-regring. Qawasmeh beweerde dat Hamas het Israëlische “plan om het Palestijnse volk te splitsen en te verdelen” uitvoert.

De in Londen gevestigde krant Al-Hayat in de Arabische taal meldde vorige week dat de PA er voor het eerst mee instemde om de inspanningen van Egypte te ondersteunen om in Gaza een akkoord te bereiken dat in zes fasen in zes maanden zou worden uitgevoerd.

Abbas heeft in het verleden zijn verontwaardiging geuit dat een staakt-het-vuren-overeenkomst tussen Hamas en Israël zonder zijn deelname werd geformuleerd en zei: “Over mijn dode lichaam zal er een staakt-het-vuren zijn en overeenstemming bereiken over kalmte tussen de partijen.”

Hamas en Fatah factie liggen al sinds 2007 overhoop met elkaar, toen Hamas met geweld Gaza van Fatah in een bloedige coup overnam. Fatah en Hamas ondertekenden in oktober een verzoeningsdeal, waarin de PA de volledige controle over Gaza zou moeten hervatten vóór 1 december.

Die deadline werd aanvankelijk teruggebracht met 10 dagen en botste later naar verluidt op enige ‘obstakels’, ondermeer de weigering van Hamas om zijn wapenarsenaal over te dragen aan de PA. Het verzoeningsakkoord werd aldus nooit geïmplementeerd en is een van de vele pogingen die in de loop der jaren hebben gefaald om de spanningen tussen de twee groepen te verminderen.

Plaatje hierboven: Hamasleider Ismail Haniyeh is uitermate tevreden met de gift van Qatar. “Zo kunnen we meer wapens en munitie aankopen om Joden te vermoorden,” grinnikte de leider zichtbaar opgelucht. “Maar meer geld is altijd beter. Hebben België en Nederland al betaald? Ze zijn verdorie al drie dagen over tijd! Even telefoneren naar de Verenigde Naties en naar Federica Mogherini van de Europese Unie. Dàt helpt altijd.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “PA: Hamas sold Palestinian blood for money – Fatah livid after Hamas agrees to receive Qatari money that was transferred through Israel” van 11 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Palestijnse Autoriteit: ‘Hamas verkocht Palestijns bloed voor geld’

Reacties zijn gesloten.