In Oman roept Israëlische minister op tot samenwerking in de Golf

Plaatje hierboven: De Israëlische minister van Transport Yisrael Katz (midden) in de golfstaat Oman [beeldbron: Israel Hayom]

“Israël en de Perzische Golfstaten zouden moeten samenwerken op het gebied van luchtvaartbeveiliging en andere civiele gebieden, zoals vervoer en toerisme”, zei Israël’s minister voor Transport Yisrael Katz na afloop van zijn bezoek aan Oman. “Dergelijke banden zouden politieke en ideologische meningsverschillen kunnen overstijgen”, zei hij.

Muscat en Jeruzalem onderhouden geen diplomatieke banden, maar de betrekkingen tussen hen zijn gestaag dichterbij gegroeid. Eind oktober bezocht premier Benjamin Netanyahu de Perzische Golfstaat en besprak vredesinitiatieven in het Midden-Oosten met Oman leider Sultan Qaboos bin Said, die de hulp van zijn land beloofde bij het bevorderen van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, vastgelopen sinds 2014.

Een spoorweg in ruil voor vrede
Minister van Transport en Verkeersveiligheid, Yisrael Katz, was deze week in de Omaanse hoofdstad Muscat aanwezig op een transportconferentie naast tientallen hoge functionarissen van over de hele wereld, waaronder moslimlanden die geen banden hebben met Israël, zoals Saoedi-Arabië, Soedan, Tunesië, Qatar , Afghanistan, Algerije, Bahrein, Koeweit, Irak, Jemen en zelfs Iran.

Katz was ondermeer in Oman om er zijn plan voor te stellen van een spoorverbinding tussen Haifa, de grootste haven van Israël, die door Jordanië gaat voordat hij verbinding maakt met de bestaande spoorwegen in de Golf. Vorige maand zei Katz dat hij het plan had gepresenteerd aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, wiens regering belangstelling had getoond voor deelname aan het project.

“Naar mijn mening kan en moet de samenwerking tussen Israël en de Golfstaten worden uitgebreid,” zei Katz. “Israël heeft ook veel te bieden als het gaat om ontzilting van water en irrigatie, landbouw en medicijnen.” Hij benadrukte conferentiegangers dat “we allemaal de plicht hebben om te onderzoeken hoe we de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren van alle volkeren in de regio, onder meer door te investeren in transportinfrastructuur.

Hij presenteerde de principes van zijn ‘Spoorweg voor vrede‘ -plan, waarin hij zei: “dit plan overstijgt politieke en ideologische meningsverschillen en het is niet in tegenspraak met een bestaande of toekomstige overeenkomst, dus het kan worden bevorderd in combinatie met diplomatieke overeenkomsten.”

Er zijn geen commerciële passagiersvluchten tussen Israël en een van de zes Golfstaten, hoewel Air India dit jaar vanuit India vluchten naar Tel Aviv startte die een 70-jarig verbod op vluchten naar of vanuit Israël leken op te heffen van het gebruik van het Saoedische luchtruim. Israël ziet de Golfstaat als natuurlijke bondgenoten tegen de regionale machthebber Iran.

Katz zei dat recente openbare bezoeken van Israëlische ministers aan de Golf “deel uitmaken van een bredere trend om de banden tussen Israël en de Golfstaten te versterken op basis van gemeenschappelijke belangen en een wederzijdse erkenning van de mogelijke voordelen voor beide partijen, zowel in termen van concureren met gemeenschappelijke uitdagingen en bedreigingen, evenals kansen.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ariel Kahana “In Oman, Israeli minister calls for Gulf cooperation on variety of issues” van 9 november 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelTransport chief to visit Oman to push rail link plan between Israel and Gulf” van 5 november 2018 op de site van The Times of Israel

Gerelateerd op deze blog:

♦ “Netanayhu´s geheime ontmoeting in Oman” van 29 oktober 2018 [lezen]

♦ “Oman roept openlijk op tot regionale erkenning van Israël in het Midden-Oosten” van 1 november 2018 [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.