Qatar gaat mee crisis in Gaza oplossen samen met Israël, Egypte, VS & VN

Wat kan je voor $ 100 kopen in Gaza? Minstens 50.000 families in de enclave staan ​​op het punt om dit uit te zoeken, dankzij de vrijgevigheid van Qatar en maandenlange brainstorming en gesprekken met Egypte, Israël, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties.

Naast een subsidie ​​van $ 90 miljoen om zes maanden salaris te betalen voor Hamas-functionarissen in Gaza, heeft Qatar ook gezegd dat het $ 100 (88 euros) in contanten zou verdelen aan elk van de 50.000 behoeftige families in de enclave.

Bovendien beloofde Qatar grotere bedragen aan de inwoners van Gaza die gewond raakten bij het wekelijkse – en vaak dagelijkse – geweld aan de grens met het zuiden van Israël en die de enclave al voorzien heeft van brandstof en beginnen leveren is voor zijn enige energiecentrale.

Drie koffers gevuld met $ 15 miljoen in contanten – werden gisteravond in Gaza vanuit Israël via de Erez Crossing persoonlijk overhandigd door de afgezant van Qatar, Mohammad al-Emadi.

Aan de grens ging afgelopen vrijdag het geweld gewoon door met Gazanen die stenen slingerden en ten minste twee geïmproviseerde explosieven (IED’s) naar de IDF-soldaten gooiden die het veiligheidshekken verdedigden. Twee terroristen probeerden de grens te overschrijden.

Een derde terrorist – ongewapend – slaagde erin in Israël te infiltreren en slaagde er ook in de gemeenschap van Netiv Ha’Asara te bereiken, waar hij een broeikas in brand stak voordat hij werd betrapt door veiligheidspersoneel. Minstens één Gazaan werd gedood en 37 anderen raakten gewond in het geweld, volgens het Ministerie van de Gezondheid van Gaza.

In een geval van ‘de hond bijt de hand die voedt’, gooiden Gazanen die aan de grens rellen zelfs stenen naar het konvooi van de afgezant van Qatar naar Gaza terwijl hij door het gebied toerde, aldus het persagentschap SAMA.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Qatar Steps In to Resolve Gaza Crisis Together With Israel, Egypt, US & UN” van 10 november 2018 op de site van The Jewish Press