3D-model van Neanderthaler ribbenkast weerlegt mythe van ‘gebogen holbewoners’

Plaatje hierboven: Zij aan zij, de nieuwe uitgebeelde 60.000 jaar oude skeletachtige borst en zijn oorspronkelijke Kebara 2 – aka de ca. 60.000 jaar oude Moshe‘ – die in 1983 werd ontdekt in het Carmelgebergte, Israël [beeldbron: E. Been e.a./Madrid Scientific Films]

Neanderthalers liepen rechtop, hadden een rechtere ruggengraat dan die van de moderne mens, zouden sterk en stevig zijn geweest en diep ademhalen uit hun buik- niet tonvormige ribbenkast, volgens een recent gepubliceerd artikel geschreven door een internationaal team van wetenschappers.

Moshe’ de Neanderthaler
De wetenschappers, verbonden aan universiteiten in Israël, Spanje en de Verenigde Staten, begonnen de mythe uit elkaar te rafelen van de ineen gedoken holbewoner met lange armen die bijna over de grond sleepten zoals bv. een gorilla. Dat stereotiepe beeld klopt niet met de werkelijkheid.

Ze leidden hun conclusies af uit een onlangs voltooide 3D virtuele reconstructie van de ribbenkast van het Kebara 2-skelet – ook bekend als ‘Moshe‘ – de onthoofde maar bijna complete Neanderthaler die werd opgegraven in 1983 in een grot in Noord-Israël.

Het blijkt uit de allereerste reconstructie van de thorax van een vroege mensachtiger dat Moshe vóór zijn dood op 59-jarige leeftijd zo’n 59.000-64.000 jaar geleden, de 170 centimeter lange, 75 kilogram zware Moshe een grote gestalte had als hij diep ademde uit zijn middenrif.

Wetenschappers geloven dat Neanderthalers ongeveer 400.000 jaar geleden over de aarde zwierven vanuit West-Europa naar Centraal-Azië. Deze jagers-verzamelaars waren vaak grotbewoners, die zich met de vroege Homo Sapiens konden reproduceren – en overleefden extreme omstandigheden waaronder ijstijden – voordat ze zo’n 30.000 jaar geleden uitstierven. Deze nieuwe studie is bedoeld om een ​​nauwkeuriger beeld te geven van de Neanderthaler lichaamsbouw en beweging dan enige andere daarvoor.

Geschreven door een team, waaronder Asier Gómez-Olivencia van de Universiteit van Baskenland, Alon Barash van de Bar Ilan Universiteit en Ella Been van Ono Academic College, werd de studie ‘3D virtual reconstruction of the Kebara 2 Neandertal thorax‘ gepubliceerd op 30 oktober 2018 , in het tijdschrift Nature Communications.

Been, een klinisch fysiotherapeut en een paleo-antropoloog, sprak deze week met The Times of Israel over de studie en de betekenis ervan voor moderne medische professionals zoals zijzelf. Ze zei dat ze zo’n 20 jaar geleden aan paleo-anatomie begon te werken toen ze haar graduate degrees begon aan de universiteit van Tel Aviv, waar het Kebara 2-skelet – aka ‘Moshe’ – zich bevindt.

Plaatje hierboven: Traditionele voorstelling van de Neanderthaler in wetenschappelijke studies en tijdschriften [beeldbron: Wiki]

Ze was op zoek naar een onderzoeksonderwerp buiten de klinische fysiotherapie en koos ervoor om Kebara 2 en in eerste instantie zijn ruggengraat te onderzoeken. “Het is erg handig om de best bewaard gebleven Neanderthaler bij de hand te hebben”, grapte. Ik ben in een telefoongesprek geweest kort nadat ik deze week les had gegeven aan Ono Academic College. “Er is ongeveer 20 jaar geleden niet veel met de ruggengraat gedaan.”

Twee jaar geleden begon haar werk op de ruggengraat van Kebara 2 vruchten af ​​te werpen toen zij en haar collega’s een virtuele reconstructie van de Kebara 2-wervelkolom publiceerden als een manier om de biomechanica van de Neanderthalers te onderzoeken. Het onderzoek en de methodologie voor hun thesis, ‘3D Reconstruction of Spinal Posture of the Kebara 2 Neanderthal,‘ omvatten medische CT-scans van wervels, ribben en bekkenbotten, samen met de ontwikkeling van speciale 3D-software. De publicatie Human Paleontology and Prehistory legde de basis voor de recente reconstructie van de ribbenkast.

Wat opvalt in de nieuwe studie is de geometrische morfometrische analyse – in feite een vergelijking tussen de gereconstrueerde structuur en skeletten van de moderne mens. Het 3D-model van de Neanderthaler ribbenkast vergeleken met dat van de moderne mens “deed ons dingen realiseren die we voorheen niet konden zien of meten”, zei Been.

Visueel gezien is duidelijk te zien hoe de Neanderthaler ribbenkast aan de basis breder was, met horizontale ribben, tegenover de gehoekte ribben van de moderne mens. Evenzo kan men zien dat de wervelkolom dieper in de thorax zit dan die van de moderne mens. De creatie van het model vereiste ‘nauwgezet werk’, zei de Barash van Bar Ilan University in een persbericht over het nieuwe onderzoek.

“We moesten CT-scan elke wervel en alle ribben fragmenten individueel en vervolgens weer monteren in 3D. Het reconstrueren van de thorax was een oefening om helemaal opnieuw te beginnen en probeerde opzettelijk te vermijden beïnvloed te worden door vroegere theorieën over hoe de Neanderthalers eruit zagen of leefden,” zei Barash.

Een van die theorieën was die van een holbewoner, enigszins op een gorilla lijkende holbewoner. De nieuwe reconstructie van de thorax komt tot de conclusie dat, terwijl de onderkant van de Neanderthaler ribbenkast breder was, het totale volume van de longcapaciteit ongeveer gelijk was aan die van de moderne mens. De auteurs schrijven, “we veronderstellen dat Neanderthalers een enigszins ander ademhalingsmechanisme hebben gehad, een mechanisme dat relatief meer op membraansamentrekking berust dan dat het wordt getoond in moderne mensen.”


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel van Amanda Borschel-Dan “3-D model of Neanderthal rib cage busts myth of ‘hunched-over cavemen’ – High-tech visualization techniques on Israeli skeleton give new window into lives of our early human cousins, who survived extreme conditions but went extinct some 30,000 years ago” van 9 november 2018 op de site van The Times of Israel

4 gedachtes over “3D-model van Neanderthaler ribbenkast weerlegt mythe van ‘gebogen holbewoners’

  1. Gefeliciteerd met uw 100 ste artikel in deze serie !! maarre ? neanderthalers uitgestorven ? als je aandachtig om je heen kijkt KAN je misschien tot andere conclusie komen !! of hadden die gasten wel gevoel voor humor en lawijt ?

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.