Gaza: grensprotesten lopen gewoon verder; nog geen akkoord met Israël

Op vrijdag 9 november 2018 gingen de zogenaamde wekelijkse ‘Mars van de Terugkeer’ grensprotesten, die meer dan zeven maanden geleden begonnen, onverminderd verder, hoewel de Israëlische media meldden dat slechts een relatief aantal demonstranten deelnamen.

Ashraf al-Qidra, de woordvoerder van Pallywood, de propagandamachine van Hamas ook gekend als het ‘gezondheidsministerie’ van de Gazastrook, zei op donderdag dat de Israëlische strijdkrachten een Palestijnse man hebben neergeschoten en gedood aan het veiligheidshekken dat Gaza scheidt van Israël.

Het ‘ministerie’ identificeerde de man die werd gedood als de 20-jarige Mohammed Abu Sharbin. Volgens al-Qidra raakten op vrijdag 37 mensen gewond waaronder zes kinderen, negen vrouwen en een vrouwelijke paramedicus.

De Israel Defense Forces zeiden dat de troepen verscheidene Palestijnen beschoten die het veiligheidshekken hadden benaderd waarvan enkelen trachtten het hekken te saboteren. Volgens het ‘gezondheidsministerie’ van Hamas in Gaza zijn sinds het begin van de ‘Mars van de Terugkeer’ -protesten op 30 maart, 220 Palestijnen gedood terwijl meer dan 24.000 anderen gewond zijn geraakt.

Qatar
Tijdens de protesten gooide een groep demonstranten stenen naar het konvooi van de afgezant van Qatar die de regio bezocht. De Qatari Mohammed al-Amedi die aankwam bij een van de protestcentra werd niet gewond.

De protesten en het incident waarbij de afgezant van Qatari betrokken was, volgden nadat Israël op vrijdag een bedrag van 15 miljoen dollar aan contant geld had afgeleverd, dat werd geschonken door Qatar aan Gaza. Het geld werd cia Jordanië op Israëlisch grondgebied afgeleverd via de Allenby-brug en vervolgens via de Erez Crossing naar Gaza geleid.

Serre uitgebrand
Een Palestijnse man slaagde erin op vrijdag om de grensovergang van Gaza te doorbreken en enkele honderden meters Israël binnen te infiltreren, waarbij hij een broeikas in brand stak in een van de gemeenschappen bij de grens voordat hij werd betrapt, aldus het leger. De man was niet gewapend en werd meegenomen voor ondervraging door de Shin Bet Security-dienst.

De IDF geloofde in eerste instantie dat de serre in het gebied van de Hof Ashkelon Regionale Raad in brand werd gestoken door een vuurpijl die door de demonstranten was afgevuurd toen soldaten op zoek gingen naar de man; hij vertelde zijn ondervragers echter dat hij het vuur had aangestoken.

Geen akkoord met Israël
Hamas-leider Yahya Sinwar verklaarde vrijdag dat er geen staakt-het-vuren-akkoord met Israël was bereikt, ondanks het feit dat Israël eerder die dag 15 miljoen dollar had geleverd in contanten verstrekt door Qatar aan Gaza.

“Iedereen die zegt dat er een deal of een afspraak is gemaakt met de bezetting, vertelt niet de waarheid. Er is geen overeenkomst met Israël. Er zijn afspraken met onze broers uit Egypte en Qatar en met de Verenigde Naties om de belegering tegen Gaza op te heffen,” zei Sinwar.

Sinwar, die op vrijdag de protesten leidde, benadrukte dat de ‘Mars van de Terugkeer’ -campagne van Hamas gewoon doorgaat en dat het Qatari-geld dat eerder op de dag werd gebracht niets te maken heeft met een staakt-het-vuren-overeenkomst met Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinians: Israeli forces fatally shot Gaza man near border” van 9 november 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Ben Ariel “Gaza Arab caught after infiltrating into Israel” en een artikelHamas leader: There’s no deal with the ‘occupation’” van 9 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelPalestinian infiltrates from Gaza, sets greenhouse on fire in Israeli community” van 9 november 2018 op de site van The Times of Israel