Varkenskop opgehangen aan inkompoort van synagoge van Ramat Hasharon

Anonieme vandalen hingen een varkenskop aan de ingang van de Sukkat Shaul Synagoge in Ramat Hasharon, op vrijdagnacht. De politie legde een verklaring af met de volgende woorden: “Een tijdje geleden ontving de Israëlische politie een rapport over het ophangen van een varkenskop bij de ingang van een synagoge in de stad. Israëlische politiemensen zijn op de site. De omstandigheden van het incident worden onderzocht. Er is een onderzoek gestart.”

Ramat HaSharon, nabij de Israëlische badstad Herzlya, was een moshave die in 1923 door olim uit Polen werd gesticht. Het werd gebouwd op 2.000 dunams (2 vierkante kilometers) grond die voor 5 Egyptische ponden per dunam werd aangekocht. In de telling van 1931, had het dorp een bevolking van 312 inwoners. Tegenwoordig wonen er 46.019 (2017) mensen.

Burgemeester Avi Gruber kwam met zijn staf ter plaatse en sprak het vandalisme aan door te zeggen: “Vrijdag, een moment voor de verkiezingen. De politie zal het schokkende incident in de synagoge onderzoeken. En ik ben er zeker van dat ze weten hoe ze degenen die het hebben gedaan, kunnen bereiken en hen aanklagen.”

Gruber, die vaak is beschuldigd van discriminatie tegen de religieuze bevolking van de stad, zei: “Ik zal niet toestaan ​​dat extremistische elementen hier een breuk en opruiing creëren. Deze hebben helemaal geen plaats in Ramat Hasharon en in de Israëlische samenleving. Ramat Hasharon was één gemeenschap en zal één gemeenschap blijven – religieus en seculier, mannen en vrouwen, Ashkenazim en Mizrahiyim, hetero en LGBT. Eén gemeenschap, met een eenheid van tegenstellingen,” zei de burgemeester.

Plaatsvervangend minister van Defensie Rabbi Eli Ben Dahan (Habayit Hayehudi) tweette: “Het is de 80ste verjaardag van Kristallnacht en het antisemitisme stijgt naar het hoofd in het Land van Israël. De voortdurende aansporing tegen de religieuze gemeenschap in Ramat Hasharon heeft nu een hoger niveau bereikt in de vorm van een varkenskop aan de ingang van een synagoge. Dit moet onmiddellijk worden gestopt.”

Varkenskop aan inkompoort van synagoge


De rol van varkens in de islamitische antisemitische retoriek

Zowel de Islam als het Judaïsme verbieden hun volgelingen het consumeren van varkensvlees uit religieuze overwegingen. De Joden afbeelden als varkens heeft dus een extra beledigende [religieuze] bedoeling.

varken-davidsterEen varken met een tekst die luidt: “Goed voor de Joden” (van op de website van de Moslimbroederschap, waarvan Hamas een zijtak is)
jew pig

Het is een wijd verbreid thema in het Arabische en islamitische antisemitisme: De Joden en het “wereld zionisme” zijn verantwoordelijk voor alle ellende van onze wereld, inbegrepen oorlogen, revoluties, moorden, en plagen. Of het nu om de terroristische aanslag van 11 september 2001 gaat of om de verspreiding van aids, het is allemaal de schuld van de Joden, uiteraard met het doel om anti-Joodse gevoelens aan te wakkeren en de antisemitische mythe te voeden dat de Joden de wortel zijn van alle kwaad.

jewish_pigArabische en islamitische media verwijzen regelmatig naar de Joden als een ‘zwarte, vuile kiem’, ‘anthrax-virus’ en als een ‘AIDS-achtig virus’. Voor Hamas, de Egyptische Moslimbroederschap, Iran, en Arabische cartoonisten is de verspreiding van de varkensgriep en de paniek die erop volgde een ideale gelegenheid om deze ziekte te associëren met de Joden en de zionistische beweging, met de bedoeling aan te zetten tot Jodenhaat en haat jegens de staat Israël. Enkele voorbeelden.

Hamas
Op 6 mei 2009 publiceerde Felesteen, een uitgave van Hamas, een artikel getiteld: ‘Allah ’s oorlog tegen de plunderaars … varkens griep. Deze ziekte, varkensgriep genaamd, baart wereldwijd grote bezorgdheid,” aldus het artikel. “Die melding veroorzaakt paniek, want het is begonnen met tientallen mensen per dag te besmetten, [zelfs] in het grootste land van de moderne wereld [VS], in nabijgelegen landen, en in de westerse bondgenoten. De ziekte wordt beschreven als potentieel meer verwoestend dan een atoombom. Opvallend is dat de zionisten begonnen zijn met de verspreiding van de ziekte [in de westerse landen]… Die plunderaars [dwz de zionisten] hebben de oorlog verklaard aan Allah. “

De auteur van het artikel, Ka’inat Mahmoud Adwan, een inwoner uit Gaza met een universitair diploma in Islamitische studies op zak, beroept zich zogenaamd op de Koran en gaat verder gedetailleerd in op de vele oorlogen die door de Joden werden gevoerd tegen Allah: het vermoorden van profeten, het innen van intresten, het intrekken van Allah’s verbodsbepalingen (zoals het drinken van wijn en het eten van varkensvlees) alsmede het omlaag halen van de moraal. De auteur komt tot de conclusie dat de islam – en enkel en alleen de islam – de oplossing is voor de sociale problemen van de wereld.

De Moslimbroederschap
Verder publiceerde een website van de radicale Moslim Broederschap, waarvan Hamas enkele decennia geleden afscheurde, een antisemitische video met de titel “Varkensgriep of griepachtige Jood”. De video van 30 april 2009 probeert de Mexicaanse griep te associëren met de Joden, en wordt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman afgebeeld als een varken.

Arabische media
De Arabische media verspreid verschillende cartoons over het verband tussen de varkensgriep met Israël en de Joden:

varken-vredesproces
Titel van de cartoon: “Het vredesproces
(Al-Watan, 29 april 2009 (Qatar)

varkenstrio De drie plagen: de varkensgriep, de vogelgriep en de gekke-koeienziekte. De varkensgriep cartoon (links) toont de toenmalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman en premier Benjamin Netanjahoe als varkens (Al-Quds Al-Arabi, Londen, 30 april 2009)

varken-vlag
Titel van de cartoon: “De varkensgriep arriveert in Israël.”
Ad-Dustur, 5 mei 2009 (Jordanië)

varken-sterGetiteld ‘Griepachtige in Israël’ beeldt deze cartoon een varken af als deel van een Davidster (Al-Watan, Qatar, 30 april 2009)

obama-wallstreet-pigsBarack Obama drinkt champagne met de Joodse bankiers van Wallstreet

Een artikel van de Palestijnse schrijver Sami al-Akhras, dat op 1 mei 2009 verscheen op een Arabische website genaamd “Al-Tajdid al-Arabi” (De Arabische innovatie) zegt het volgende:

“Wij [Arabieren] hebben geen varkens onder ons behalve dan Israëlische Joden … Zij dragen een griep met zich mee die gevaarlijker en krachtiger is dan de huidige verspreiding van de varkensgriep… helaas zijn we nog steeds op zoek naar een serum dat de verspreiding van de Joodse griep moet stoppen… “


Bronnen:

♦ naar een artikel van David Israel “Pig’s Head Posted on Israeli Synagogue Gate” van 9 november 2018 op de site van The Jewish Press