Kampbewaker van KZ Stutthof Johann Rehbogen thans voor de rechtbank in Duitsland

Plaatje hierboven: 4 juli 1946 Biskupia Gorka (Stolzenberg) nabij Gdansk (Danzig) in Polen. Executie door ophanging van 12 oorlogsmisdadigers en bewakers van het concentratiekamp van Stutthof waaronder SS-Oberscharführer Johann Pauls die commandant van de bewakers was en een zestal vrouwen die als SS-Aufseherin (opzichteres) in het kamp vreselijk tekeer gingen [beeldbron: Dachau KZ]

Een voormalige SS-soldaat wordt beschuldigd van hulp bij de moord op honderden mensen in het concentratiekamp Stutthof in Polen. Er wordt aangenomen dat tussen 63.000 en 65.000 gevangenen, waaronder 28.000 Joden, daar zijn gedood. De verdachte ontkent alle beschuldigingen.

De 94-jarige Duitser Johann Rehbogen verscheen op dinsdag voor het gerecht in een rolstoel en werd beschuldigd van hulp bij de moord op honderden mensen in een nazi-concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, in wat waarschijnlijk een van de laatste dergelijke processen zal zijn.

De man, een voormalige bewaker in de SS-paramilitaire vleugel van Hitlers nazi’s heeft de beschuldigingen ontkend. De man wordt ervan beschuldigd geholpen te hebben bij het vermoorden tussen 1942 en 1944, toen hij diende al kampbewaker in het Stutthof concentratiekamp, waar tussen 63.000 en 65.000 gevangenen, waaronder 28.000 Joden, daar werden, volgens de website van het museum.

De verdachte, kan veroordeeld worden tot 10 jaar achter de tralies. Hoofdaanklager Andreas Brendel vertelde de rechtbank dat de verdachte, als bewaker bij Stutthof waar mensen op veel verschillende manieren werden vergast en gedood, ervan beschuldigd werd deel te nemen aan honderden moorden.

“Mensen werden gedood met een schot in de achterkant van het hoofd. Mensen werden achtergelaten om te verhongeren, te bevriezen. Er is nauwelijks een dodingsmethode die niet plaatsvond in Stutthof,” zei Brendel. De verdachte keek naar beneden toen het dodelijke gas Zyklon B, gebruikt in gaskamers, werd genoemd.

“In het aangezicht van het kwaad is er geen neutraliteit”, zei Christoph Rueckel, een advocaat die co-aanklagers vertegenwoordigt, sommigen uit de Verenigde Staten en Israël. De verdachte wordt berecht in een jeugdrechtbank omdat hij jonger was dan 21 jaar ten tijde van de vermoedelijke misdaden. De hoorzitting over het algemeen is gepland tot half februari. Van de verdachte wordt verwacht dat hij later in de rechtszaak een verklaring aflegt.

Met het afnemen van het aantal verdachten als gevolg van ouderdom, zei Brendel, een van Duitslands meest actieve nazi-jagers, dat deze rechtszaak een grote historische betekenis had. “Het is belangrijk voor de slachtoffers, hun families en overlevenden. Ze kunnen hun lot bekendmaken en ervoor zorgen dat zoiets wat de nazi’s hebben gedaan nooit meer kan gebeuren,” zei hij.


Bronnen:

♦ naar een artikelFormer Nazi SS camp guard, 94, goes on trial in Germany” van 7 november 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelEx-Nazi concentration camp guard Johann Rehbogen, 94, goes on trial in Germany” van 6 november 2018 op de site van CBS News

♦ naar een artikelStutthoff Concentration Camp – deel 1 t/m 10” van 19 december 2013 op de site van Dachau KZ

♦ naar een artikelStutthof – Concentration Camp” op de site van Holocaust Education & Archive Research Team

Een gedachte over “Kampbewaker van KZ Stutthof Johann Rehbogen thans voor de rechtbank in Duitsland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.