Een pop die de Holocaust overleefde, voortaan tentoongesteld in Yad Vashem

Lore Mayerfield Stern was slechts 2 jaar oud tijdens de rellen van Kristallnacht in 1938. Zij en haar moeder waren verborgen door buren en ontsnapten later naar de VS. Haar enige bezit uit die tijd – een pop genaamd Inge – maakt nu deel uit van de online tentoonstelling van Yad Vashem.

Lore Mayerfield Stern, een overlevende van de Holocaust uit Kassel, Duitsland, was slechts 2 jaar oud toen de anti-Joodse rellen bekend als Kristallnacht, de ‘Nacht van Gebroken Glas’, enorme vernietiging van het Joodse bezit in haar stad en tegenover Nazi-Duitsland en Oostenrijk veroorzaakten.

Tijdens de pogrom, die plaatsvond op 9-10 november 1938, werden ten minste 90 Joden gedood, 30.000 Joodse mannen werden bijeengeroepen en naar concentratiekampen gestuurd, bijna 300 synagogen werden vernietigd en duizenden Joodse huizen en bedrijven werden beschadigd of vernietigd.

De pop Inge, samen met persoonlijke brieven die Stern uit die tijd had bewaard, maken nu deel uit van de online tentoonstelling van Yad Vashem, It Came From Within, die de 80ste verjaardag van Kristallnacht markeert. Tijdens de Kristallnacht was de vader van Stern, Markus Stern, een van de gearresteerde Joodse mannen die naar het concentratiekamp Buchenwald werd gestuurd. De kleine Lore en haar moeder, Kaetchen, werden opgevangen en verborgen door buren, die hen tijdens de rellen veilig hielden.

“Lore verborg zich, al in een pyjama, met haar moeder in het huis van de buren tot de pogrom voorbij was. Toen ze naar huis terugkeerden, ontdekten ze dat de plaats was verwoest en niet bewoonbaar meer was,” zegt Yad Vashem op zijn website. De moeder en dochter verhuisden toen naar het huis van de moeder van Kaetchen, Lena Kahnlein-Stern.

Ondertussen werd Markus Stern na zes weken vrijgelaten omdat hij een Amerikaans visum had en hem werd verteld dat hij Duitsland onmiddellijk moest verlaten. Hij vertrok naar de Verenigde Staten, en na 18 maanden kreeg hij het voor elkaar om visa voor zijn vrouw en dochter te krijgen.

“Ze zijn in augustus 1941 vanuit Portugal op de Mouzinho gevaren”, zegt Yad Vashem. Lore nam Inge, de pop die ze voor haar verjaardag had gekregen van haar grootmoeder Lena, mee op haar reis. Ze kleedde Inge in de pyjama die ze de nacht van Kristallnacht had gedragen, pyjama’s waar ze sindsdien was opgegroeid. Op 9 september legde het schip aan in New York en werd Markus werd herenigd met zijn familie. … Markus en Kaetchen ontdekten toen pas wat er was gebeurd met die familieleden die na de oorlog achterbleven in Duitsland.”

Ze kwamen erachter dat de ouders van Markus, Jettchen en Daniel Stern, en zijn enige zuster Sarah, in de Holocaust omgekomen waren, evenals de moeder van Kaetchen, Lena, haar zussen Bella Simon en Selma Sender, en hun gezinnen. Twee andere broers en zussen van Kaetchen, Moritz en Erma, wisten vóór de oorlog naar de VS te vluchten. Lore Stern maakte aliyah naar Israël in 1991.

“De pop betekent veel voor me”, vertelde ze aan Israel Hayom. “Mijn grootmoeder gaf ze aan mij en jarenlang weigerde ik mijn familie ermee te laten spelen omdat het zo delicaat is. Toen Yad Vashem mij benaderde, besloot ik dat het belangrijk was dat de pop en zijn verhaal in het museum verblijven voor het nageslacht. Het is het enige dat ik heb uit die tijd, en het feit dat het met mij van Duitsland op een boot naar de VS reisde en al mijn hele leven naast me was, in mijn jeugd en in mijn volwassenheid en daarna. trouwde, draagt ​​zoveel symboliek,” zei ze.

Volgens Yad Vashem Projectcoördinator Yona Kobo concentreert de tentoonstelling zich op de persoonlijke perspectieven en het lot van de Joden in Duitsland en Oostenrijk die Kristallnacht uit de eerste hand hebben meegemaakt. “We vonden het belangrijk om de gezichten achter de menselijke verhalen van die nacht te onthullen. Het is een verhaal dat de ruwe aantallen niet volledig vertellen, een verhaal dat vaak verdwaalt in de vele aantallen,” zei Kobo.

Lore Stern in haar eigen woorden


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yori Yalon “Doll that survived Holocaust goes on display at Yad Vashem” van 6 november 2018 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikelLore Stern’s doll” van november 2018 op de site van Yad Vashem

♦ naar een artikelA girl’s doll is a poignant reminder of the horrors of Kristallnacht” op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)