President Macron onder vuur voor het verheerlijken van nazi-collaborateur Philippe Pétain

Plaatje hierboven: Nadat Frankrijk op 22 juni 1940 de overgave had betekend aan het Derde Rijk, had op 24 oktober 1940 maarschalk Philippe Pétain een eerste officiële ontmoeting met Reichsführer Adolf Hitler in Montoire, Frankrijk. De collaboratie van de Vichy regering was een feit ten koste van de Franse Joden [beeldbron: Le Point]

De Franse president Emmanuel Macron zei donderdag dat er deze week geen officieel eerbetoon zou zijn aan nazi-collaborateur Philippe Pétain in het kader van de Eerste Wereldoorlog. Een dag na het uitlokken van algemene consternatie door te zeggen dat dit eerbetoon aan Pétain ‘legitiem’ zou zijn.

“Het was nooit een vraag om hem individueel te vieren,” zei Macron in Maubeuge tijdens zijn rondleiding door WWI-locaties in Noord-Frankrijk deze week voorafgaand aan de 100ste verjaardag van de wapenstilstand op zondag aanstaande. Macron prees maarschalk Pétain als een nationale held tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het leiden van Franse troepen naar de overwinning.

Echter Macron was blijkbaar ‘vergeten’ dat maarschalk Pétain tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd stond van de Franse collaborerende regering in Vichy die samenwerkte met het Duitse leger en ca. 76.000 Joden naar de vernietigingskampen deporteerde, een zekere dood tegemoet.

Minister van Diaspora Zaken Naftali Bennett haalde op donderdag scherp uit naar de Franse president Emmanuel Macron voor het loven van maarschalk Philippe Petain “Het is onaanvaardbaar om te suggereren dat eerdere daden zulke gruweldaden verzachten,” zei hij. “Ik dring er bij president Macron op aan om geen excuus of verdediging te bieden aan de nazi’s en hun aanhangers – in het verleden, het heden of de toekomst.”

Francis Kalifat van de CRIF-associatie van het Franse Jodendom was geschokt door de uitspraken van Macron. ‘Het enige dat we ons van Pétain zullen herinneren, is dat hij tijdens het proces in 1945 in naam van het Franse volk werd veroordeeld voor zijn nationale ontrouw en verraad,” zei hij in een verklaring. Petain stierf in 1951 in de gevangenis.

Film: Vichy et les Juifs 1940-1944


Bronnen:

♦ naar een artikel van TPS/Tazpit News Agency “Naftali Bennett Rebukes French President Macron For Praising Nazi Collaborator” van 8 november 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikelEmmanuel Macron under fire for calling Nazi collaborator Philippe Pétain a ‘great soldier’” van 7 november 2018 op de site van The Telegraph

♦ naar een artikelAfter outcry, Macron says France won’t honor Nazi collaborator general” van 8 november 2018 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “President Macron onder vuur voor het verheerlijken van nazi-collaborateur Philippe Pétain

  1. Er was helemaal geen “OVERWINNING” van de eerste grote oorlog : niet door de fransen ,engelsen of duitsers !! het is ge-eindigd in een wapenstilstand !! WW2 was in feite een voortzetting van WW1 !! is Macron een broekpoepende puber die geen onderwijs heeft genoten ?? de fransen zwaaien ook nu weer met WITTE vlaggen !

    Liked by 1 persoon

  2. meneer Brabosh ! grappige foto hierboven trouwens ! ( nou ja grappig) :: in WW1 lag een armzalig duits soldaatje ziek zwak en misselijk in de loopgraven aan het front tegen petain : datzelfde manneke liet petain tigjaren later de capitulatie tekenen in hetzelfde treinstel van de ‘armistice’ waarop hij later zichzelf schouderklopte – IK heb parijs ingenomen zonder zelfs een wijnglas te breken !! rare jonges die romeinen !!

    Like

Reacties zijn gesloten.