Wat Amerikaanse Joden willen? 75 procent stemde tegen Trump en tegen pro-Israëlbeleid

Gezien al de inkt die in de VS vloeide over het bezoek van premier Benjamin Netanyahu een paar maanen geleden aan het Congres en het dispuut omtrent diens beleid in de Joodse staat, zou de gemiddelde Amerikaan (of Europeaan) kunnen denken dat de enige zorg van de Amerikaanse Joden de veiligheid van Israël is. Maar niets is minder waar.

Hoewel Israël voor veel van de Amerikaanse Joden nauw aan het hart blijft liggen, is het idee dat Israël – en alléén Israël – de Joodse kiezers (en Joodse politieke dollars) beweegt, pertinent onwaar. Een onderzoek van het Public Religion Research Institute uit 2012 bevroeg geregistreerde Joodse kiezers welke kwestie het belangrijkst was voor hun stem bij de aanstaande presidentsverkiezingen. Slechts 4 procent van hen zei dat het Israël was.

In plaats daarvan antwoordde de meerderheid dat de belangrijkste kwesties voor hen kwesties van binnenlandse zorg waren – 51 procent zei dat het de economie was, terwijl nog eens 15 procent specifiek zei dat het ‘de groeiende kloof tussen de rijken en de armen’ was. Het derde meest belangrijk punt was de gezondheidszorg, met 10 procent, wat neerkomt op een volledige 76 procent van het Joodse electoraat, gedreven door deze klassieke set van binnenlandse kwesties. De ‘kwestie’ Israël echter, bengelt helemaal ergens onderaan de lijst van hun bekommernissen en is geen prioriteit.

Wat ook blijkt uit deze en andere grote enquêtes, is dat Joden omtrent deze binnenlandse problemen overweldigend vooruitstrevend zijn. In feite zijn Joden vandaag een van de meest progressieve demografische groepen in Amerika. Het zal dan ook niemand verwonderen dat meer dan 75 procent van de Amerikaanse Joden stemde op de verkiezingsdag van 6/7 november 2018 stemde voor de Democraten, de partij van de Obama’s, de Clintons en de Carters die traditioneel een kritisch en in weze onvriendelijk anti-Israël beleid steunen.

Uit een peiling van GBA Strategies, een in Democraten afgestemde enquêteur en in opdracht van de liberale Israël lobby J Street, bleek dat 76 procent van de Joodse kiezers stemde voor Democraten, terwijl 19 procent stemde voor Republikeinen. Uit een exit-poll van CNN bleek dat de Joodse verdeeldheid zich verhoudde van 79 procent versus 17 procent. Volgens The New York Times stemde 51 procent van de Amerikaanse kiezers in het algemeen uit voor de Democraten tegen 47 procent voor Republikeinen.

Behalve dat het een goede nacht was voor de Democraten, die de controle over het Huis van Afgevaardigden overnamen en verschillende gouverneurszetels wonnen, had dinsdag goed nieuws voor Joodse kandidaten. Volgens een woordvoerder van de Joodse Democratische Raad van Amerika, werden alle 23 Joodse kandidaten herverkozen waarvan 21 van hen Democraten waren. Daarnaast kwamen acht Joodse kandidaten het Congres binnen, twee Joden kregen gouverneurs (in Illinois en Colorado) en één, Jacky Rosen, won haar race voor de Senaat in Nevada. Allen zijn Democraten. Het volgende huis van afgevaardigden zal in totaal 28 Joden tellen en er zullen negen Joodse senatoren zijn.

Het aantal Joodse Republikeinen in het Congres blijft twee: Lee Zeldin in het 1ste congresdistrict van New York en Lee Kustoff in Tennessee’s 8ste district. De sterke voorkeur van de Joodse kiezers voor Democraten was te danken aan hun afkeuring van president Trump bij wie ze zelfs de schuld legden voor de schietpartij in een synagoge in Pittsburgh twee weken geleden. De opiniepeiling van GBA toonde aan dat vijfenzeventig procent van de Joodse kiezers Trump afheurde, tegenover 25 procent die het goedkeurt, en 72 procent van de Joodse kiezers houdt Trump erg of enigszins verantwoordelijk voor de schietpartij in Pittsburgh, waarbij 11 mensen zijn omgekomen.

Kortom: Amerikaanse Joden geven om veel meer andere dingen dan om Israël en mensen dat enkel de Democraten het best hun ideeën over mens en maatschappij kunnen dienen, terwijl anderzijds een erg kritisch beleid wordt gehandhaafd jegens het Arabisch-Israëlisch conflict. Iedereen herinnert zich nog goed het ‘afscheidsgeschenk’ aan Israël van Barack Obama die de laatste week van zijn ambtstermijn Israël een dolk in de rug stak door op 23 december 2016 Resolutie 2334 te laten goedkeuren en weigerde zijn veto in te zetten waardoor de resolutie werd aangenomen.

Die Resolutie 2334 vertelde ongeveer hetzelfde als de huidige SC/13125, en hield onder meer in dat Israël geen enkele aanspraken mag laten gelden op de Oude Stad Jeruzalem, met inbegrip van de Kotel (Klaagmuur), de drieduizend jaar oude Joodse begraafplaats en het Joodse Kwartier, kortom het hart en de ziel van het Joodse volk. Volgens de VN en Europa behoort ook dat miniscule deeltje van de wereld sinds 1947 allemaal islam en de arabieren toe.

De Democraten mogen dan misschien goede intenties hebben voor eigen (Amerikaans) volk, maar voor Israël zijn ze een regelrechte ramp gebleken. ‘Make Democrats Great Again‘, is wellicht goed voor binnenlands beleid maar bar slecht voor het buitenlands beleid en Israël. Daar hebben we de Republikeinen voor nodig. En alleen wie 100 procent achter en naast en voor Israël staat op de barricaden in het Midden-Oosten, geniet onze voorkeur. Daar moet al het andere voor wijken.

Brabosh.com


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Sales “More than 75 percent of Jews voted for Democrats in the midterms” van 7 november 2018 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikel van Alexander Soros “What American Jews Want – We care about much more than Israel” van 11 april 2015 op de site van Politico Magazine

Een gedachte over “Wat Amerikaanse Joden willen? 75 procent stemde tegen Trump en tegen pro-Israëlbeleid

  1. Nog een paar Pittsburg aanvallen en de naive US Joden zullen begrijpen hoe belangrijk Israel in hun leven zal zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.