Egyptisch president Sisi: Vrede met Israël is stabiel en permanent

Plaatje hierboven: Lachende gezichten van Israël’s premier Binyamin Netanyahu (links) en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi (rechts) met in het midden hun tolk, tijdens een vergadering in New York op 18 september 2017 [beeldbron: JNS/Avi Ohayon/GPO]

Op 20 november 1977 gaf de Egyptische president Anwar Sadat een historische en moedige toespraak tegenover de Israëlische Knesset, die de weg heeft geëffend voor een alomvattend vredesakkoord tussen Israël en Egypte dat op 26 maart 1979 werd ondertekend in Washington D.C..

Na de toespraak van president Sadat stond de Israëlische premier Menachem Begin op om voor Israël te spreken en benadrukte hij het verlangen en de bereidheid van Israël om een ​​blijvende vrede met Egypte te smeden. Vandaag 41 jaar later delen Israël en Egypte een strategische en belangrijke geopolitieke relatie die stabiliteit blijft brengen in de regio.

In dezelfde geest begroette de huidige Egyptische president Abdel Fattah Al-Sisi op zondag 4 november 2018 het vredesakkoord tussen Egypte en Israël als ‘stabiel en permanent‘:

“Toen Sadat zijn idee van vrede opriep, dacht niemand dat dit idee aanvaardbaar zou zijn voor de algemene opinie,” zei de Egyptische president op het Wereldjeugdforum in Sharm el-Sheikh op het Sinaï-schiereiland, verwijzend naar de voormalige Egyptische president Anwar Sadat die het vredesverdrag in 1979 ondertekende met de Israëlische premier Menachem Begin. Sisi zei ook dat de meeste Egyptenaren het vredesverdrag steunden.

Hoewel Egypte het eerste Arabische land werd dat in 1979 een vredesverdrag met Israël tekende, is hun band soms formeel koud geweest, en de politieke elite van Egypte is vijandig gebleven tegen elke normalisatie van de banden met Israël. De banden lijken te zijn verbeterd onder Sisi, die in 2013 de macht overnam nadat het leger de islamitische president Mohammed Morsi van de Moslim Broederschap had verdreven.

Twee jaar geleden sprak Egypte de wens uit om een ​​sleutelrol te spelen in de vredesbesprekingen van de Israëlisch-Palestijnse Autoriteit (PA). Sisi heeft er in het verleden bij Israëli’s en Palestijnse Arabieren op aangedrongen om beslag te leggen op wat hij zei een ‘echte kans’ was voor vrede en begroette de vredesovereenkomst van zijn eigen land met Israël. Hij herhaalde zijn oproep voor een hervatting van vredesbesprekingen tussen Israël en de PA in september.

Khaled Azmi, de nieuwe Egyptische ambassadeur in Israël, arriveerde zondag in het land, volgens een Egyptische diplomaat. Voormalige Egyptische ambassadeur in Israël Hazem Khairat verliet onlangs Tel Aviv nadat hij als afgezant van Caïro gedurende tweeënhalf jaar de Joodse staat had gediend. Eind augustus benoemde de Egyptische regering Azmi, die eerder de directeur was van de eenheid voor terrorismebestrijding bij het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, als nieuwe topdiplomaat in Israël.


Plaatje hierboven: De Egyptische president Anwar Sadat (links), de Amerikaanse president Jimmy Carter (centrum) en de Israëlische premier Menachem Begin (rechts) grijpen elkaars handen vast op het noordgazon van het Witte Huis tijdens hun ondertekening van het vredesverdrag tussen Egypte en Israël op 26 maart 1979 [beeldbron: AP/Bob Daugherty]


Bronnen:

♦ naar een artikelEgyptian leader says peace treaty with Israel ‘stable and permanent’” en een artikel van Adam Rasgon “New Egyptian ambassador arrives in Israel” van 4 november 2018 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Elad Benari “Sisi: Peace with Israel is ‘stable and permanent’ – Egyptian President hails peace agreement with Israel, says most Egyptians support it” van 5 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel40 years since Egyptian President Sadat’s historic speech at the Knesset” van 20 november 2017 op de site van IMFA