Over de ‘Auschwitz Grenzen’ door Obama schamper ‘pre-1967 lijnen’ genoemd

Plaatje hierboven: President Barack Obama’s ‘pre-1967 lijnen’, door hem zo genoemd om de oorsprong te maskeren van deze ‘grens’ met name de staakt-het-vuren lijn van april 1949 die door de betrokken partijen met een groene stift (vandaar Groene Lijn) werd getekend op een stafkaart van het gebied aan het einde van Israël’s Onafhankelijkheidsoorlog 1947-1949, toen het prille Israël ei-zo-na van de kaart werd geveegd door de Arabische buurlanden [beeldbron: Arutz Sheva]

Toen hem werd gevraagd naar de tweestatenoplossing, herhaalde premier Benjamin Netanyahu vrij recent zijn al lang bestaande beleid dat de Arabische bevolking in Judea en Samaria “alle macht zou moeten hebben om zichzelf te besturen, maar geen enkele bevoegdheid om ons te bedreigen”. Wat betekent dit in de praktijk en hoe past dit in de tweestatenoplossing die wordt omarmd door de internationale gemeenschap?

Hoewel een groot deel van de wereld geobsedeerd is door het oplossen van het Arabisch-Israëlische conflict door zich te concentreren op Israëlische territoriale terugtrekking, houden maar weinigen rekening met de unieke reeks ernstige veiligheidsuitdagingen waarmee Israël wordt geconfronteerd.

Te oordelen naar de hoeveelheid media-aandacht zouden velen het vergeven worden als ze ten onrechte geloven dat Israël een gigantisch land is. In werkelijkheid is het grondgebied van de Joodse staat een van de kleinste ter wereld. Israël binnen de Groene Lijn is qua grootte vergelijkbaar met het kleine Wales of New Jersey. In tegenstelling tot deze gebieden wordt Israël nog steeds omringd door vijandige buren die naar haar vernietiging streven.

Abba Eban, wijlen de legendarische minister van Buitenlandse Zaken van Israël, noemde de pre-1967 lijnen de ‘Auschwitz-grenzen’. Daarmee verwees de soefische Israëlische diplomaat naar het gevaar en de onveiligheid die gepaard gaan met Israëls negen mijlen smalle taille, terwijl hij vijandige buren tegemoet treedt. Ter vergelijking: het compacte Manhattan-eiland in New York is meer dan 21 kilometer lang.

De huidige veiligheidsuitdagingen van Israël uit het door Hamas gerunde Gaza zouden in vergelijking verbleken, als Israël zich volledig zou terugtrekken uit Judea en Samaria, zonder behoorlijke veiligheidsregelingen. Het zwakke en ineffectieve Ramallah-regime zou snel in elkaar storten en vervangen worden door Hamas, net zoals in Gaza.

Vanaf de dominerende hoogten van Judea en Samaria zouden terroristen de belangrijkste bevolkingscentra van Israël in Jeruzalem en metropool Tel Aviv ernstig bedreigen. Terroristen zouden gemakkelijk kunnen richten op burgervliegtuigen die van en naar de internationale luchthaven Ben-Gurion van Israël gaan, die zich op slechts 6,5 km van de Groene Lijn bevindt. Wat een dagelijkse bedreiging voor de inwoners van de Israëlische grensplaats Sderot naast Gaza is geworden, zou een realiteit kunnen worden voor de belangrijkste bevolkingscentra van Israël in het midden van het land.

Naar verwachting zal het bestuur van Trump na de tussentijdse verkiezingen zijn spraakmakende Arabisch-Israëlische vredesplan onthullen. De Franse president Emannuel Macron heeft er bij de afwezigheid van een Amerikaans vredesplan op aangedrongen dat Frankrijk binnenkort zijn eigen alternatieve Arabisch-Israëlische vredesplan zal presenteren.

De belangrijkste VN-resolutie 242 uit 1967 wordt vaak de rechtsgrondslag genoemd voor het oplossen van het Arabisch-Israëlische territoriale geschil. Ironisch genoeg is het woord ‘Palestijns’ nergens in de tekst te vinden omdat het werd opgesteld en gepasseerd in een pre-PLO-propaganda-tijdperk. De resolutie dringt er bij Israël op aan zich terug te trekken uit sommige, maar niet noodzakelijk, alle betwiste gebieden. De internationale gemeenschap van vandaag ziet dit belangrijke onderscheid vaak over het hoofd. De resolutie stelt dit ook aan een vereiste dat Israël in staat moet zijn om te leven in ‘vrede binnen veilige en erkende grenzen vrij van bedreigingen of daden van geweld’.

Critici hebben betoogd dat wat Israël en Netanyahu bereid zijn om de Arabische bevolking in de omstreden gebieden aan te bieden, geen ‘echte staat’ is. Premier Netanyahu heeft gereageerd door te verklaren dat hij de voorkeur geeft aan inhoud boven labels. In de praktijk heeft Israël geen interesse om zich te mengen in het dagelijks leven van de Arabische bevolking in Judea en Samaria. De meesten van hen worden vandaag al bestuurd door Ramallah. Vanwege zijn kwetsbare smalle grenzen en unieke veiligheidsuitdagingen, moet Israël de algehele veiligheidscontrole behouden over het kleine luchtruim en de strategisch cruciale Jordaanvallei die potentiële vijandelijke troepen uit het oosten blokkeert.

Israël heeft er ook op aangedrongen dat de potentieel nieuwe Arabische entiteit gedemilitariseerd moet worden zonder een permanent leger. Enkele tientallen landen, waaronder welvarende IJsland dat geen permanent leger heeft, maar worden wel als landen gedefinieerd. Zolang de regimes in Ramallah en Gaza prioriteit geven aan de vernietiging van Israël over het welzijn van hun eigen bevolking, zal het plan met twee staten een onbereikbare pijpdroom blijven, ongeacht hoeveel vredesplannen door de internationale gemeenschap worden gelanceerd.

Talrijke landen, waaronder Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije, hebben over het algemeen overzeese militaire bases als onderdeel van hun nationale veiligheid. Deze bases bevinden zich vaak duizenden kilometers van hun hoofdsteden. Het zou hypocriet zijn om de Joodse staat het recht te ontzeggen om goede veiligheidsregelingen voor de deur te handhaven.

door Daniel Krieger


Bronnen:

♦ naar een artikel van Daniel Krieger “Israel’s ‘Auschwitz Borders’” van 5 november 2018 op de site van MIDA

3 gedachtes over “Over de ‘Auschwitz Grenzen’ door Obama schamper ‘pre-1967 lijnen’ genoemd

 1. 480 terreur aanvallen verijdeld en 500 terroristen gearresteerd vanuit het “vredelievende palestina” dat niets liever wil dan een eigen staat…….*daar waar Israel nu staat!

  En dan hebben we het nog niet over de cyber aanvallen, de UN ‘veroordelingen’ en de Europeese financiering van anti Israel groepen….allemaal met het doel om de Joodse staat te vernietigen..

  https://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/254333

  Like

 2. Dit is op toodlessss herblogden reageerde:
  Tot nu toe hebben die z.g. Palestijnen weinig verheffende dingen laten zien met b.v. Gaza. Zij bezetten gebieden die ook voor christenen een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Kortom, zij zijn het gezegende grondgebied absoluut niet waard.. Dus, terug naar Jordanië.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.