Nederlandse luchtmacht neemt deel aan gezamelijke oefeningen in Israël

Plaatje hierboven: Eglin Air Force Base in de Verenigde Staten, 5 november 2014. Majoor Laurens-Jan Vijge, een piloot van de Nederlandse luchtmacht, poseert voor zijn gloednieuwe Amerikaanse jachtvlieger F-35 waarvan er de komende jaren nog 37 toestellen worden aangeschaft [beeldbron: Min. van Defensie NL]

Het Israëlische leger begon op zondag aan twee afzonderlijke massale trainingsoefeningen, zei een woordvoerder van het IDF op zondagmiddag van 4 november. De twee oefeningen, genaamd ‘Sky Angles‘ en ‘Blue and White Flag‘ zullen bijna twee weken duren, van zondag 4 november tot donderdag 15 november.

Autoriteiten zeggen dat de oefeningen een aanzienlijke hoeveelheid luchtverkeer zullen veroorzaken over Midden- en Zuid-Israël. De Sky Angels-trainingsoefeningen hebben eenheden van de Israëlische Luchtmacht, het Israëlische leger en zes buitenlandse Luchtmachteenheden samengebracht om zich voor te bereiden op verschillende reddingsoperaties.

Het manoevre ‘Blue and White Flag‘, aan de andere kant, wordt alleen uitgevoerd door de Israëlische luchtmacht, met als doel het behoud van Israëls strategisch voordeel in de lucht in de regio. Een woordvoerder van het IDF zei dat de internationale Sky Angels-trainingsoperatie de grootste is in de geschiedenis van Israël en luchteenheden uit zes verschillende landen samenbrengt.

“Deze oefening is een grootschalige internationale reddingsoefening en zal de grootste zijn die in Israël wordt gehouden. De oefening is strategisch belangrijk en zal de Israëlische luchtmacht, de IDF en Israël beïnvloeden. Dit jaar zullen luchtmachten uit een zestal landen deelnemen en de oefening observeren, waaronder de Verenigde Staten, Italië, Kroatië, de Tsjechische Republiek, Canada en Nederland.”

“De Blue and White Flag oefening is een grootschalige oefening van de Israëlische luchtmacht. Deze complexe oefening simuleert luchtactiviteit waarmee geavanceerde bedreigingen worden geconfronteerd en vergemakkelijkt de samenwerking tussen verschillende luchtmachtcomponenten om de luchtoverheersing en bewegingsvrijheid van de IAF te behouden. Tijdens deze oefening zal aanzienlijk vliegverkeer worden opgemerkt over het zuiden van Israël.”


Plaatje hierboven: Op donderdagnamiddag 4 september 2003 vlogen drie F-15 gevechtsvliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht (IAF) over het vernietigingskamp van Auschwitz-Birkenau. Vanuit de lucht is goed de omvang van dit kamp te overschouwen. Vooraan op het plaatje onder de eerste F-15 zijn de ruïnes van Crematorium II en III te zien. Crematoria IV en V bevinden zich links bovenaan. Crematorium I bevond zich in het basiskamp van Auschwitz (I) op zowat 3 kilometers van Birkenau.


Bronnen:

♦ naar een artikelIAF looks to maintain strategic edge with ‘Blue and White Flag’” van 4 november 2018 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Nederlandse luchtmacht neemt deel aan gezamelijke oefeningen in Israël

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.