Netanyahu noemt herinvoering VS sancties tegen Iran een ‘historische dag’

Plaatje hierboven: Pro-regerings demonstranten tonen hun spandoeken tijdens een mars in Irvos, de zuidwestelijke stad van Ahvaz, Iran, op 3 januari 2018. Klassieke slogans zoals “Dood aan Amerika” en “Weg met Israël” en traditionele vlagverbrandingen van Amerikaanse, Britse en Israëlische vlaggen, moesten de ambiance er wat inhouden [beeldbron: VOA News]

Premier Netanyahu bedankte president Trump en de Verenigde Staten voor het herinvoeren van anti-Iran-sancties die bevroren waren als onderdeel van de nucleaire deal van Iran in 2015.

“Jarenlang heb ik opgeroepen tot het volledig vernieuwen van sancties tegen het moorddadige terreurregime van Iran dat de hele wereld in gevaar brengt. Het effect van de eerste sancties is al voelbaar – de rial staat laag, de Iraanse economie is laag en we zien nu al resultaten aan de grond. Dank u, president Trump, voor deze historische zet. De sancties zijn er inderdaad gekomen,” zei Netanyahu enkele dagen geleden.

‘Een historische dag’
Gisteren herhaalde Netanyahu zijn voldoening over de Amerikaanse sancties die op maandag werden heringevoerd.

Netanyahu noemde het een “historische dag”, die het manoeuvre van de Trump-regering prees om de dreiging van het opleggen van de zwaarste sancties aan Iran waar te maken “sinds het begin van de poging om zijn agressie te stoppen.”

“We zien de impact van deze sancties nu reeds aan de grond”, zei Netanyahu, “en de tweede golf van sancties, met name de sancties tegen de SWIFT, het bancaire clearing-systeem dat door het Iraanse regime wordt gebruikt, zal een zeer zware slag toe brengen. het Iraanse terroristische regime,” zei hij.

“Ik geloofde dat sancties dit element van credit clearance moeten omvatten. Ik heb dit meerdere keren aan de orde gesteld, zelfs tijdens mijn laatste ontmoeting met de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, en ik ben blij dat de VS heeft besloten dit onderdeel, de kredietcomponent, op te nemen.”

Nu, zei Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties, Danny Danon, moeten de wereldleiderskiezen: de Verenigde Staten of Iran:

“Sancties werken en verstikken het Iraanse regime. We zien dit aan de grond in Iran, in zijn economie en in de groeiende angst voor het regime. Overal waar terrorisme heerst, kun je een Iraanse vingerafdruk vinden. Daarom moeten Europa en andere landen zich aansluiten bij de Verenigde Staten om een ​​verenigd front te creëren in de strijd voor stabiliteit in het Midden-Oosten en de rest van de wereld. Vanaf vandaag moet de wereld een kant kiezen: Iran of de Verenigde Staten.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hana Levi Julian “Netanyahu Hails ‘Historic Day’ as US Begins Full Sanctions on Iran” van 5 november 2018 op de site van The Jewish Press

♦ naar een artikel “‘Iran’s economy has hit a new low’ – Netanyahu thanks the US for slapping new sanctions on the Islamic Republic as new anti-Iran laws take effect” van 3 november 2018 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelNetanyahu: Historic US sanctions will ‘strangle’ Iranian terror” van 5 november 2018 op de site van World Israel News (WIN)

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “Netanyahu: reinstatement of U.S. Iranian sanctions en great day for Israel” van 5 november 2018 op de site van The Jerusalem Post